България в ЕС: Най-много богати и най-много бедни!?

Икономистът Боян Дуранкев с коментар пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 28 сеп 2018 09:42 | 28 сеп 2018 09:15, Петя Славова
44

"В ЕС е прието, че инфлация до 2% годишно е донякъде социално приемлива и поддържаща икономическа стабилност. Ако отиде към 3-4%, предизвиква тревоги. В България е 3,5%", коментира в студиото на "България сутрин" икономистът Боян Дуранкев.

По неговите думи има още няколко месеца до края на годината, в които обикновено поскъпват хранителните продукти, намаляват и приходите на държавата. Това би могло да повлече инфлацията до 5%, прогнозира експертът.

Още по темата

Според него предстои ценова буря, тъй като се усеща много голямо социално напрежение заради увеличението на цените на енергоносителите. По неговите думи правителството трябва да помисли сериозно за възможностите си да регулира свободния пазар.

Според икономиста държавата има много начини да реагира. Първият - повишаване на минималната работна заплата по-бързо, отколкото инфлацията. Вторият - да въведе семейно подоходно облагане, тоест тези, които взимат под екзистенц-минимума в държавата, който е 321 лв., да получават субсидии от нея, докато го достигнат.

"Ако моето семейство взима 250 лв. на човек, останалите 70 лв. ще получава като помощ от държавата. Няма нужда да намаляват цената на хляба и да се прави по-ниско ДДС", обясни пред Bulgaria ON AIR Боян Дуранкев.

По неговите думи може да се помисли много сериозно за въвеждането на прогресивно данъчно облагане и да се отстъпи от плоския данък.

"Страната в ЕС, която има най-много свръхбогати и най-много бедни, това е България. Ние сме първенци по разслоение", настоя икономистът.

Дуранкев коментира, че ако в България не се осигури по-добър жизнен стандарт, ценова стабилност и добро, безплатно образование и здравеопазване, както в държави като Германия и Австрия, границите са отворени за младите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблемът е, че големите компании не плащат реалните данъци, т.е. правят всичко възможно да го избегнат чрез офшорки и тнт. Бюджетът се пълни от данъците на роботещите на трудов договор и от събираемост на акцизи и ДДС. Хората са еднакакви навсякъде, на Запад също се стремят да финтират системата-друг е въпроса дали им го позволяват.
32
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ама ти с 2000 лв. къде си тръгнал при богатите, това е даже малка заплата за средната класа, за богат аз разбирам хора на който това са им джобните на ден, а има и много по- богати. В България има не по малко от 10 милиардера. 1 милярд е 1000 милиона, тея пари са изкарани от малка България с 2 милиона пенсионери. Тези хора не пълнят хазната, а я пълни масата, затова сме и на плосък данък все още.
31
0
 
8
 
! Отговори
sid преди 5 години
Най-добрите бизнесмени,най-добите фирми и следователно най-богати.И вечно търсещи персонал,защото не плащат заплати и осигуровки върху реално заработенато.Съответно най-големите престъпници.Това да измамиш държавата си е законоустановено.Няма закон,който да не позволява да измамиш държавата и работника.Всичко е измислено така ,че да печелят само мутрите.
30
1
 
8
 
! Отговори
Старец от БАН преди 5 години
Защо границите да са отворени само за младите. Те са отворени за мен и всички останали в България.
29
1
 
2
 
! Отговори
Учуден преди 5 години
До - право на информация. Извинете че се обръщам към Вас, но пожелайте информация. Разбира се под формата на шега - и така.! Многоооо богати-Парламент и обкържение.! Мислещи се за богати- рабоъещите в чужбина и тези в София. ( не всички естествено). Доволни че не са гладни-работещите на минимална заплата-те са Болшенство.! СРАМНО БЕДНИ - Пенсионерите - има няма 2 000 000.!Дано да Ви бях полезен.!!!
28
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Крадливи българи.
27
3
 
13
 
! Отговори
Бобчо преди 5 години
Пак тънки специалисти мъдруват.... Аз вземам 2000лв заплата и ме осигуряват на цялата сума, но ако въведат прогресивен данък ще съм първия, който ще предложи на работодателя си да ми намалят заплатата и да ми плащат останалото под масата. Защо да храня жетанните?!! От статистиката в статията разбирам само болезнената очевадна истина, че в БГ има адски несправедливо разпределение на печалбата между труда и капитала - в нормалните държави 30-40%, в БГ под 10% взема работника от добавената стойност
26
2
 
8
 
! Отговори
Право на информация преди 5 години
"Най-много свръхбогати и най-много бедни" - тези две категории като процент от населението ли се изчисляват? Не става ясно.Добре ще е, ако това твърдение бъде подкрепено с цифри.
25
1
 
13
 
! Отговори
Гашо преди 5 години
И ко...каква субсидия, нали ще отиде пр 90%шведи. Шкембе войвода и Волен ще се намесят скоро и ще оправят работата. Нали са патриоти и милеят за хората
24
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е то и затова най-много застреляни богати имаме.
23
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хайде пак отново облъчваме да се махне плоския данък за хората на трудов договор, но никои не говори за фирмите ... яко нали ?
22
0
 
15
 
! Отговори
Младши преди 5 години
Като четох статията тоя мьдрец на снимката ми подсказва че още не трябва да се врьщам в ***!
21
19
 
8
 
! Отговори
Соцялно слаб депутат преди 5 години
510лв минимална заплата-400лв чисто му стига на мързеливите българи.Българина е мързелив,защото не му се работи за 200евро на Сланчака!
20
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя па циника взе да си пише, обижда и отговаря сам. Кукуруку.
19
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Последното изречение казва всичко!
18
0
 
28
 
! Отговори
хахахах преди 5 години
Тия богаташчетата защо не ги питат откъде им е първия милион, как го изкараха или кой им го подари, той е най-труден, а съдейки по богаташчетата ни съм напълно обеден, че 90% от тях изгарят!
17
0
 
29
 
! Отговори
Манталитет преди 5 години
Тамеработата,че у нас нищо не е наред.Нито плановата икономика беше планова,нито пазарната е такава.Как да е пазарна при рекет и строго мутренско "регулиране".
16
1
 
29
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Само отказа на софия от централна власт ще ни спаси. Нужно е местно самоуправление, 50 процента от данъците да остават по места не 5 както е сега и референдуми поне 3 годишни на местно и национално ниво. Сега масово кметовете се молят на софия за 2 улици, нормално ли е това?!!
15
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БВП България 2017година, 50.5 млр.?Според СБ около 30%процента от нашата икономика е в сивият сектор. Хайде да видим колко "работодатели" са в затвора и какво имущество е конфискувано.
14
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този разбира от явно само от планова икономика. Умирам от смях, когато професор по икономика започне да говори за непазарно увеличаване на минималната работна заплата и прогресивно данъчно облагане. Ами школата на БКП - лошият бизнес и добрата държава, която все трябва да регулира (разбирайте потиска единствените в тая страна, които генерират стойност и БВП - Бизнесът). Защо давате трибуна на такива неадекватници?