Наказанията на българина към децата: Шамари, празна стая, прав в ъгъла!

88% от родителите осъзнават, че шамарите са неефективни
9 окт 2018 18:00,
112
Наказанията на българина към децата: Шамари, празна стая, прав в ъгъла!
Снимка: flickr

88 на сто от българските родителите осъзнават, че шамарите са неефективно възпитателно средство, но голяма част от тях продължават да ги прилагат.

Въпреки че, използването на физически наказания намалява през последните пет години, около 2/3 от родителите някога са прилагали наказания и други травмиращи практики към децата им – изолация в стая, стоене в неудобна поза.

Това обяви Славянка Иванова от агенция "Ноема", представяйки данни от национално представително проучване по поръчка на Националната мрежа за децата.

В него са участвали родители, млади хора, които са бъдещи родители, и деца.

От данните става видно, че най-често родителите използват наказания по емоционални причини, когато се почувстват безсилни и се срамуват, че са изгубили контрол върху възпитанието на детето си и не разбират неговото поведение.

Иванова коментира, че около 1/4 от родителите използват редовно - поне един път седмично, някакъв вид телесно наказание. Най-разпространеното от тях е удрянето на шамар.

Обясненията на родителите за това тяхно действие са "израз на загриженост за бъдещето на техните деца", посочи тя.

Около 30% от родителите споменават гняв и обида, като причини за шамарите, показват още данните от проучването.

"Все повече родители обаче осъзнават вредните последици и оценяват негативно прилагането на наказания към децата си", обясни експертът.

Изследването на "Ноема" потвърждава, че в училищата има случаи на различни видове насилие, като 41% от родителите споделят, че децата им там са били потърпевши от вербално насилие; 22 на сто - свидетелстват за телесно наказание, като удар или причиняване на болка, а 14% - за практики на игнориране.

"Преди пет години агресията между децата изобщо е отсъствала от списъка на най-сериозните рискове за децата в България. Днес тя е поставена на първо място по опасност за децата от родителите им, заедно с разпространението и злоупотребата с алкохол, цигари и наркотици", коментира Славянка Иванова.

Като заключение тя обяви, че общуването на родителите с децата се превръща във все по-голяма ценност, но и все по-остро се усеща този дефицит.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Боят изгражда!
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 13: Това за турците, което си написал, са пълни глупости.
13
4
 
4
 
! Отговори
Мен преди 5 години
Войната срещу българите не спира. Аз съм с две малки деца и дружа с родители редовно. Това са глупости, което пишат.
12
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отива после нашенецът на Запад, кара си я все така и накрая реве пред бичивиту, че му взели детето и не разбирал защо.
11
5
 
7
 
! Отговори
Маминка преди 5 години
Бой бива, но без нокаути.
10
0
 
6
 
! Отговори
Ник преди 5 години
Ясно,тихо и слънчево...*** лято и утре. Това е прогноза от вашия сайт,значи *** лято може,щото ромско не върви.
9
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма друга нация като българската, която да наказва и мрази друга нация (турците) за нещо станало в миналото.Интересно с какво сегашните турци са виновни за това, което е станало в миналото?Къде в съдебната практика детето е виновно за престъпленията на дядо му и прадядо му и прапрадядо му?И до днес българите ненавиждат и мразят турците живеещи в България.Това го няма никъде.В България ако си турчин единственият ти вариант да успееш е ако си агент на ДС, или си член на БКП (производните и).
8
4
 
18
 
! Отговори
K7 преди 5 години
Още ли го има, не мога да повярвам още мразя баща си който ме пребиваше от бой , не мога да му простя въпреки че не е между живите. Бащи и Майки биете ли си децата не очаквайте да ви казват добър ден след като навършат 18
7
11
 
13
 
! Отговори
Бай Оня преди 5 години
Българите са си един ужасно изостанал, ограничен селски народ, който само до преди 140 г. е бил робски народ! какво очаквате, про-стотиите и предразсъдъците се предават между поколенията много по-пълно, отколкото полезните и напредничави неща.
6
7
 
4
 
! Отговори
Александър преди 5 години
До Анонимен 1Ми спомням си навремето как един какъв шамар изплюска по главата на детето си че то припадна и лежа доста време в кома....та мислете преди да действате!
5
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като му се каже пет пъти и то ти крещи та чак изпада в истерия се хваща за ухото и се извива докато почне да чува какво му се говори след това следва шляпване по малкото д--у-п--е за да не биеш голям г...ъ -з......За по глемите 6-7 клас методите са по сериозни съобразени с възрастта... аза онези 10--11 клас дето пият пушат и се бият или се возят при чичковци по-големи от бащите им --там вече нещата са много сериозни. Мисля ,че забелязахте градацията при възпитателните ми методи.
4
1
 
10
 
! Отговори
80%+ преди 5 години
"Преди пет години агресията между децата изобщо е отсъствала от списъка на най-сериозните рискове за децата в България. Днес тя е поставена на първо място по опасност за децата от родителите им, заедно с разпространението и злоупотребата с алкохол, цигари и наркотици", коментира Славянка Иванова.Интересно - бедността, в която растат над 80% от децата на територията, даже не е в списъка сред опасностите.
3
2
 
16
 
! Отговори
Ник преди 5 години
Стига сте набивали обръчи!Какво целите? Нещата не са такива каквито ги представяте и преекспонирате! Защо не пишете,когато държавата отнема деца от бедни майки и ги дава на ***,като и пари им дава,вместо да помогне на майката.Това не е проблем,ТОВА Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ И ЗА НЕГО ТРЯБВА ДА ПИШЕТЕ,ИНАЧЕ ПРЕСТЪПНИЦИТЕ СТЕ ВИЕ! Медиите имат наравно със съдебната система огромен дял за националната катастрофа в която е изпаднала България! И все за сребърници!Не бъдете Юди!
2
7
 
16
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 5 години
Ефективни са та чак много ефективни ,след като пораснах разбрах каква груба грешка са направили наште ,че не са ме потупвали повече ,боят изгражда характер!
1
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
шамарите не са за наказание, а за собствено успокоение.