Наказанията на българина към децата: Шамари, празна стая, прав в ъгъла!

88% от родителите осъзнават, че шамарите са неефективни
9 окт 2018 18:00,
112
Наказанията на българина към децата: Шамари, празна стая, прав в ъгъла!
Снимка: flickr

88 на сто от българските родителите осъзнават, че шамарите са неефективно възпитателно средство, но голяма част от тях продължават да ги прилагат.

Въпреки че, използването на физически наказания намалява през последните пет години, около 2/3 от родителите някога са прилагали наказания и други травмиращи практики към децата им – изолация в стая, стоене в неудобна поза.

Това обяви Славянка Иванова от агенция "Ноема", представяйки данни от национално представително проучване по поръчка на Националната мрежа за децата.

В него са участвали родители, млади хора, които са бъдещи родители, и деца.

От данните става видно, че най-често родителите използват наказания по емоционални причини, когато се почувстват безсилни и се срамуват, че са изгубили контрол върху възпитанието на детето си и не разбират неговото поведение.

Иванова коментира, че около 1/4 от родителите използват редовно - поне един път седмично, някакъв вид телесно наказание. Най-разпространеното от тях е удрянето на шамар.

Обясненията на родителите за това тяхно действие са "израз на загриженост за бъдещето на техните деца", посочи тя.

Около 30% от родителите споменават гняв и обида, като причини за шамарите, показват още данните от проучването.

"Все повече родители обаче осъзнават вредните последици и оценяват негативно прилагането на наказания към децата си", обясни експертът.

Изследването на "Ноема" потвърждава, че в училищата има случаи на различни видове насилие, като 41% от родителите споделят, че децата им там са били потърпевши от вербално насилие; 22 на сто - свидетелстват за телесно наказание, като удар или причиняване на болка, а 14% - за практики на игнориране.

"Преди пет години агресията между децата изобщо е отсъствала от списъка на най-сериозните рискове за децата в България. Днес тя е поставена на първо място по опасност за децата от родителите им, заедно с разпространението и злоупотребата с алкохол, цигари и наркотици", коментира Славянка Иванова.

Като заключение тя обяви, че общуването на родителите с децата се превръща във все по-голяма ценност, но и все по-остро се усеща този дефицит.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 39Всъщност, въобще не можеш и да предположиш, колко е полезен коментара ти.
34
34
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Затова българите се оплакват, че им Норвегия им отнемали децата. Ще ги отнемат хората не желаят да възпитават бъдещи насилници и престъпници.
33
1
 
16
 
! Отговори
Тео преди 5 години
Не бива да св залита нито в едната, нито в другата крайност. Как мпжеш да разговаряш с дете, когато то си иска и знае своето. Стигне ли се до шамарената фабрика значи, че вече родителя не е авторитет и детето усеща това и прави каквото си иска. Винаги ще има моменти, в които ще го прихванат карастанчовите - дете е. Тогава го оставяш, но ако започне нарочно да прави каквото си иска и да манипулира трябва венага да разбере, че ще има последствия. Иначе ще ти се качи на главата.
32
2
 
9
 
! Отговори
!!!!!!!!! преди 5 години
ЗАПОЧВАТ ОТДАЛЕЧЕ С ЕВРОПЕД... СИ ИЗРОДЩИНИ. ЦЕЛТА Е ДА ЗАПОЧНАТ ДА ВИ ОТНЕМАТ ДЕЦАТА И ДА ГИ ПРОДАВАТ. ПЪРВО ТРЪГВАТ С АНТИБЪЛГАРСКАТА ПРЕСА, СЛЕД ТОВА ЧРЕЗ ИНСТИТУЦИИТЕ И СЪДА МАААМ ......
31
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прав с вдигнати ръце също е яко.
30
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе, "психо неврозите" не ще да е от Шамарите!Нашите родители, дядовци и баби си бяха повече от нормали и възпитани хора заэразлика от внуците или дори правнуците си!А, по тяхно време шамарите си бяха направо милувка!-))))))Та, други са причините за неадекватното поведение на децата "по света и у нас", при това комплексни, а не системни, както се опитват да ни убедят!
29
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Як дърмон и ще видите как почват да слушат.Божо личи си... Едно дете е добре да се разбира с родителя си като с приятел, защото тогава децата са най-искрени и с две думи родителя може да го насочи към правилната посока. От теб такъв родител НЕ става. Живей си еснафският живот и прочети поне една книга за възпитанието на децата!
28
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Затова българите не могат да живеят в скандинавските страни, защото там властите ще им отнемат децата и явно има защо. Насилието поражда в бъдеще само насилие.
27
1
 
7
 
! Отговори
Хомосексуалист преди 5 години
До 30Не се опитвай да замазваш нещата! Всички медии писаха за педофилския скандал с Барневернет. Социалните служби в Норвегия са критикувани от години.
26
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не можеш да очакваш много от хора, за които казармата е основен възпитателен инструмент и с гордост казват, че там ги научили да се бръснат редовно, да си оправят леглото и да си перат дрехите.
25
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ти, като негрантаджия, колко живя в Норвегия?
24
6
 
8
 
! Отговори
Божо Слона преди 5 години
Як дърмон и ще видите как почват да слушат. Като беше по-малък често го спуквах от бой като направи някоя глупост. Така се възпитава.
23
6
 
9
 
! Отговори
ДО 24 преди 5 години
А В ЛОШИЯ КОМУНИЗЪМ УЧИТЕЛИТЕ БИЕХА ДЕЦАТА И ЗАСЛУЖЕНО ПОСЛЕ ДЕЦАТА НЕ КАЗВАХА НА РОДИТЕЛИТЕ ЧЕ СА ГИ БИЛИ В УЧИЛИЩЕ НЯМА НИ ЕДИН УБЕЦ КРАДЕЦ И БАНДИТ САМО ГАЛЕНИТЕ БОГДАНКИ СТАНАХА ПРЕСТЪПНИЦИ И УГРАБИХА ДЪРЦАВАТА И 30 ГОДИНИ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА КРАДЪТ И РУШАТ....
22
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Живял съм на Запад, сега съм тук.Там доста ги мързи и е факт. Има и невротизирани деца, особено в разните Германия и Австрия. Тук... Айде, София криво-ляво става, ама извън нея още шамарената фабрика си е основен елемент от общуването. После тия хора порастват, първо тероризират животни и други деца, после и родителите / партньорите си. Накрая се пишат статии що такова насилие, аджеба.Ама пак е по-добре, отколкото при соца. Имаше някои учители, още смятаха линията за възпитателен инструмент.
21
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Боят никогаж не е превъзпитателен!Бой независимо от кого към кого, е налагане насилствено волята на един индивид спрямо друг, особено в случай на деца. Разговорът е единственият, правилен начин за възпитание. Разговор, разговор, разговор....
20
3
 
37
 
! Отговори
НЕ НА ИСТАНБУЛСКАТА преди 5 години
Е, джедър конвенцията пак няма да я подпишем. Напаните ви са ялови :)
19
4
 
9
 
! Отговори
Хомосексуалист преди 5 години
Какво искат грантаджиите? Да станем като Норвегия, където педофилите да решават какво е най-добре за децата?
18
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те затва на запад всички са пед.алчета - щото не ги бият :P
17
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комплексари сте си това съвременните българи и това си е.Вашите "500 години" ми надуваха цял живот главата.Това го няма в нито една друга държава. И други са били под робство, но никой не казва "ако не беше робството щяхме да сме номер 1". С такова мислене и само оправдавайки се до никъде няма да стигнете.
16
7
 
9
 
! Отговори
До Бай Оня преди 5 години
Те западняците понеже са много широко скроени и не си бият децата, а говорят с тях като с "възрастни" ???? са го втасали. Децата им са извратеняци с "възвишена" неосъзната ориентация, повечето на контолирани от фарма наркотици с рецепта от доктора. избиват съученици и учители като хванат оръжие понеже не правят разлика между действителност и игра, друсат се с всичко възможно, имат *** #challenges, от рода на ядене на капсули прах за пране, слизат от движеща се кола и танцуват и т.н.