Махалата – социален, нарастващ тумор... Гетото генерира ли хаос?

След инцидентите с роми - ще ескалира ли напрежението?
Обновена: 16 окт 2018 14:59 | 16 окт 2018 13:00, Петя Славова
128

Случаите на ромска агресия и неподчинение пред закона не намаляват. Дори напоследък се забелязва зачестяване на сблъсъците между роми, полиция, а понякога и обикновени граждани.
Още по темата

"Проблемът е глобален, а решенията трябва да бъдат локални. Никой няма решение за това. Гетото генерира хаос. Хората, които остават там, са тези, които се провалят да се интегрират. Една от стратегиите за справяне с проблемите, е да сложиш полицейски кордон около гетото. Това е отказване от намеса в локалния живот на гетото. Но това не е решение. Така махалата се превръща в социален тумор. Друг начин е да се месиш в живота на гетото и да го нападаш. Ако запушим гетото, то то ще прелее. Веднъж щом стане това, всичко ще стане гето", отбеляза социалният антрополог Харалан Александров.

Според него реакцията на ромите в сблъсъците с полицията е първична, спонтанна и дори племенна.

"Някои от лидерите на политическите формации започнаха да си дават сметка колко важна е ролята им, щом стане въпрос за ромите. Държавата много бавно започна да се връща в ролята си. Със сигурност полицията трябва да бъде по-строга и категорична. Има страшно много културни различия между гетата и всичко извън тях", допълни още той.

В студиото на "България сутрин" социологът Първан Симеонов изтъкна, че е ясно, че голяма част от хората в гетата правят проблеми.

"Очевидно е, че за да махне напрежението от себе си, властта прехвърля вината върху циганите. Трябва да има ясна държавна политика за ромите. Така, както се говореше за Западните Балкани. Искам постоянно да се говори за ромите. Но не се говори. Не знам кой е отговорен. Общественото мнение за ромите не се е променило. Те трябва да бъдат върнати в образователната система. Не съм сигурен, че хората са готови ромите да се върнат на трудовия пазар. Има много силен национализъм в момента", подчерта той.

И добави, че не е голям оптимист по отношение на тези проблеми. По негови думи ние като общество харесваме да живеем разделено.

"Хората твърдят, че циганите не искат да бъдат интегрирани, но вече няма кой да ги пита. Все пак не циганите източиха КТБ и не те направиха приватизацията. Не те вършат големите престъпления", категоричен бе Симеонов пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
1
 
12
 
! Отговори
ром 54 преди 5 години
Агресията, не само сред етническите малцинства, нараства с шокиращи темпове!Според статистиката, тенденцията е - ръстът на насилието да нараства, особенно сред подрастващото поколение.Реакцията в обществото е напълно основателно при подобни брутални по своята жестокост престъпления, но действащата власт и държавните институции не реагират адекватно, за да отстранят Коренът на нарастващата престъпност, а именно - прилагането на Закона без двойни стандарти.продължение.....
63
0
 
24
 
! Отговори
казаХ преди 5 години
Който не живее и спазва правилата в държавата,няма право да живее в нея.Просто и ясно.Стига толерастия.Останалото е празни бъртвежи.Който се е интегрирал,интегрирал.Тези да поемат към джунглите.Търпимостта ни се изчерпа.Достатъчно парти се наливаха в тези безполезници.Нямат място в цивилизацията.
62
1
 
16
 
! Отговори
123 преди 5 години
Ама вие сега ли се сетихте. А честит ви ден на победата и честит ви 9 май. Честит ви и бай Тошо, дето ви се смее от гроба.
61
1
 
10
 
! Отговори
Ноу хау преди 5 години
Чочоолу знаеше как.И чичко Ади.
60
0
 
26
 
! Отговори
Край преди 5 години
50-70% от населението на Турция е подобно по манталитет на ромите. ОБАЧЕ има здрава държава, ред полиция и армия. Турция прави чудеса в икономиката. Нищо общо с Турция от преди 40г.
59
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Гетото генерира ли хаос?"===Петенце, в тая медия сте царе на задаването на глупави въпроси, на които и дете знае отговора. Ми то самото гето си е хаос, не се ли сещаш?
58
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хора, събудете се ,каква интеграция какви 5 лв? Те немците за 30/40 г . не успяха да си интегрират гетата , пък ние *** ле ще го направим .Дръжте се здраво ,помагайте си близки и познати , идват времена в които всеки е сам са себе си и ни държава ни съюзи ще поглеждат към нормалния човек . То и сега обикновенния човек е пречка , че е буден и е с отворени очи и вижда какво се случва около него !
57
0
 
21
 
! Отговори
Б Гето преди 5 години
През Максуда, известен в миналото като ЦК "Хр.Ботев"( абревиатурата означава циг.квартал), минавам често, по всяко време на денонощието.Много ми е интересно как скачат да се бият, като повечето нямат 50 кила с мокри дрехи.На всички, с изключение на варненската полиция, е ясно че разпространението на наркотици, фалшиви цигари и проституция се организира там.Джебчийките са от едно село, малко по на запад.
56
0
 
24
 
! Отговори
Максуда преди 5 години
Смели сме на тумба...Иначе - бате ни нъ бий ва...
55
6
 
9
 
! Отговори
Максуда преди 5 години
До до максудакаква народна власт хаха, филмари, вие след всеки случай казвате, че нямало да ни се размине, ама все ни се разминава
54
1
 
23
 
! Отговори
до максуда преди 5 години
това че не идват ченгета не значи че си извън обсега на народната власт, а тя не произтича от максуда. едно убойство на българин в максуда сега, след Русе ще сложи край на мизерната ви кочинка и безделнически живот за една нощ, няма да има кой да ви спаси....повярвай ми .....
53
14
 
3
 
! Отговори
Максуда преди 5 години
До до максудаНека, заповядайте да се повеселим.
52
0
 
17
 
! Отговори
до максуда преди 5 години
и не разчитай на пожарната, ще са заети с братовчедите ти от столипиново, а полицаите ще са на футболен мач......
51
22
 
3
 
! Отговори
Максуда преди 5 години
До до максудаЕла в Максуда когато искаш. Само кажи по-отрано да кажа на аверите, че пак ще бием българи. Нали знаеш, че в квартала полиция не идва? Демек, никой няма да ви чуе как викате и се молите...
50
0
 
29
 
! Отговори
Ха, ха... преди 5 години
Проблема с гетата се решава по един единствен начин..."Ято" хеликоптери, Вагнер на max от колоните, и "на палма" докат' всичко се издими...!!!Дааа...!!!
49
27
 
4
 
! Отговори
Максуда преди 5 години
Много ни плюете, ама като замръкнете в махалата почвате да заеквате и сричате...
48
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
точно за това казвам за пореден път, Спешно е нужно да се вкара правилото за утрояване на присъдата при всяка следвАща. 1г за нещо, за втора присъда 3 , за трета 9 , за 4 та 27г! така никой няма да има повече от 5 присъди, както плъха от пловдив, както селяйдин някакъв си и т.н. всички с над 4 присъди са негодни за това общество и не нужно да се занимаваме с тях и да харчим пари и загуба на животи. гетата са следствие,промяна на гпк спешно и закриване всички нпо финансирани отвън!
47
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
...Никой няма решение за това....Айде бе..!Само преди 30г комунистите имаха."Няма лабово"казваше бай Тошо и нямаше проблемСега толерасти,либерасти и откровени пееасти нямат.Ама като гласува мъдрият български народ за тях ще е така.
46
0
 
23
 
! Отговори
аз преди 5 години
каквото ти е населението такав ти е държавата. за това сСимеон и други приемат християнството, писменост култура и т.н. развитие на нацията му викат, а сега тотална деградация на населението държавност култура и демографска. а нпо тата насочват тези процеси до успешния им край и до последния българин
45
1
 
30
 
! Отговори
Циник до 54 преди 5 години
В съседна Сърбия - ромите .. провинили сеГи намират на другия ден в реката ... и ни лук яли ... ни лук мирисали ... а полицаите търсят неизвестен извършител ... и не го намират