Махалата – социален, нарастващ тумор... Гетото генерира ли хаос?

След инцидентите с роми - ще ескалира ли напрежението?
Обновена: 16 окт 2018 14:59 | 16 окт 2018 13:00, Петя Славова
128

Случаите на ромска агресия и неподчинение пред закона не намаляват. Дори напоследък се забелязва зачестяване на сблъсъците между роми, полиция, а понякога и обикновени граждани.
Още по темата

"Проблемът е глобален, а решенията трябва да бъдат локални. Никой няма решение за това. Гетото генерира хаос. Хората, които остават там, са тези, които се провалят да се интегрират. Една от стратегиите за справяне с проблемите, е да сложиш полицейски кордон около гетото. Това е отказване от намеса в локалния живот на гетото. Но това не е решение. Така махалата се превръща в социален тумор. Друг начин е да се месиш в живота на гетото и да го нападаш. Ако запушим гетото, то то ще прелее. Веднъж щом стане това, всичко ще стане гето", отбеляза социалният антрополог Харалан Александров.

Според него реакцията на ромите в сблъсъците с полицията е първична, спонтанна и дори племенна.

"Някои от лидерите на политическите формации започнаха да си дават сметка колко важна е ролята им, щом стане въпрос за ромите. Държавата много бавно започна да се връща в ролята си. Със сигурност полицията трябва да бъде по-строга и категорична. Има страшно много културни различия между гетата и всичко извън тях", допълни още той.

В студиото на "България сутрин" социологът Първан Симеонов изтъкна, че е ясно, че голяма част от хората в гетата правят проблеми.

"Очевидно е, че за да махне напрежението от себе си, властта прехвърля вината върху циганите. Трябва да има ясна държавна политика за ромите. Така, както се говореше за Западните Балкани. Искам постоянно да се говори за ромите. Но не се говори. Не знам кой е отговорен. Общественото мнение за ромите не се е променило. Те трябва да бъдат върнати в образователната система. Не съм сигурен, че хората са готови ромите да се върнат на трудовия пазар. Има много силен национализъм в момента", подчерта той.

И добави, че не е голям оптимист по отношение на тези проблеми. По негови думи ние като общество харесваме да живеем разделено.

"Хората твърдят, че циганите не искат да бъдат интегрирани, но вече няма кой да ги пита. Все пак не циганите източиха КТБ и не те направиха приватизацията. Не те вършат големите престъпления", категоричен бе Симеонов пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До *** Не е въпрос на време а вече е факт. В провинцията българите са малцинство освен по-големите градове София, Бургас и Варна но и там са все повече гета както е Пловдив. Затова и политиците не зачитат българите вече, защото нямат гласове.
23
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Все пак не *** източиха КТБ и не те направиха приватизацията."Откъде знаете?Боко какъв е?Цветан Василев какъв е?
22
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има решение разбира се но обществото е прекалено неузряло за такива действия.
21
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Само въпрос на време е да станат мнозинство"Ще станат само ако остават тук. Ама бране почти йок вече, взеха и да ги стрелят /което само ще се засилва като нагласа/, а всички знаем че от бразилец Рамбо не става. За това ще продължават да се изнасят към зелени и неразорани пасища, докато накрая на целия свят им писне от тях. После знаете.
20
0
 
36
 
! Отговори
Гербераст - комунист преди 5 години
Когато дадеш свобода и чувство за превъзходство на един примитив, е същото като създадеш добра среда за развиването на някаква болест. Когато няма превенция и бърза намеса за овладяването и, тя те убива. Същото е и с wангалите.
19
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Усетиха медиите, че леден полъх от Европа иде, и те почнаха предварително да пригласят, че като падне Шмъркел не се знае.
18
0
 
38
 
! Отговори
Циник преди 5 години
До минусослагачаБългарските семейства са с по 1... максимум 2 дечица - защото повече са финансова тежестСеверинчо от друга страна - има още 7 братя и сестри ...Преди години се раждаха 75 000 бебета "общо" - от тях - 55 000 в махалите ...Днес - общо 55 000 Само въпрос на време е да станат мнозинство
17
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не бе, как така гетото ще генерира хаос - вижте в братска Хихимерика какви реки от мед и масло текат в гетата - престъпност - нула, изнасилвания - нула, стрелби - минус 30%.
16
0
 
40
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 5 години
Ромските махали са цъкащи бомби със закъснител ...Тиквата и неговите тиквопоклонници обаче хабер си нямат да разрешаваш тоя назряващ проблем. Те са заети с "усвоявяне" на евро средства.
15
2
 
38
 
! Отговори
Циник преди 5 години
На едно бунище - кои се чувстват най - добре?Плъховете и ***!Първата ромска държава в ЕС - до 20тина години ще е факт.Българите ще са малцинство
14
1
 
37
 
! Отговори
Имхотеп преди 5 години
Първанчо и Хараланчо си чешат езиците , поканени от други държавни храненици , а проблемът с циrънuтe се задълбочава повече, вместо да се разрешава .Времето на моркова свърши , както каза една депутатша , време е вече за тоягата - друго решение НЯМА !
13
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Властта ги разглези,а сега всички се чудят защо ескалира поведението на въпросния етнос.
12
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абсолютно празнословие колкото до това, че българите избирали терминал 2 е защото те избират да работят навън докато *** избират същия път, но за да отидат пак на социални помощи понеже даже и те са разбрали, че тук вече нямат какво да повече да отмъкнат.
11
2
 
38
 
! Отговори
Гашо преди 5 години
Като прочета кво казали Харалан и Първан и ми идва да хвана едно дърво. Тия антрополози, социилози и всякакви всезнайковци все от всичко разбират. Дават акъл и казват кое как. В нормалния живот на две магарета сламата не могат да разделят.
10
26
 
6
 
! Отговори
Рембо преди 5 години
До шматкаБате нема се косиш скоро че ви праиме резервати сичкото булгарин че набухаме вътре. Че си живеете ка сакате. Закони че си спазвате че си плащате че си праите ко сакате. Ние дето сме мнозинство че си живееме у бугария ка си знаеме.
9
1
 
44
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Първан Симеонов колко пари взе за да пише глупости.Как прозрачно се опитва да измести темата в друга насока.Не може да интегрираш някого на сила.Не става.САЩ са го разбрали още през 18-19век и за това са прибягнари до крайното решение-резервати.Ако някой не знае ще му обясня.Резерватите не са затвори от които няма излизане.Всичко е просто.Искаш да живееш по твоя си начин-само вътре.Искаш да живееш като останалите в държавата-излизаш и живееш но си поемаш отговорностите към обществото.
8
0
 
44
 
! Отговори
+ преди 5 години
Има начини за намаляване на агресията на ромите -нарушават закона - в затвора ,нарушават втори път закона -отново в затвора ...а те не ги наказват със затвор ,а само с условно-пробация ,парична гаранция и те продължават да нарушават законите и да се държат агресивно(не всички разбира се).Ловят 4-5 човека ,че прекарват беженци и ...вместо в затвора...те са си вкъщи на пробация...и другите роми вижда ,че има безнаказаност от държават и Те се включват .. . Престъпниците да копаят тунел под Петрохан
7
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Важното е да фъргат листя. Нали затова ги въдят.
6
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Доживях да се говори за тези огнища на мерзости открито по българските медии. Благодаря ти ГОСПОДИ!
5
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До the ghostАбе нямаше много от гетата в Белене, предимно политически бяха там.