Война в мирно време! Да оцелееш на пътя – мисия (не)възможна?

Всекидневно се погазват безскрупулно записани в закона правила
17 окт 2018 12:45,
73

Война в мирно време бушува по родните пътища. Да оцелееш в пътната обстановка на България за съжаление често се оказва невъзможна мисия, а успехът и е почти равносилен на шестица от тотото.

Всекидневно се погазват безскрупулно записани в закона правила, а в резултат на това често загиват хора. Едно от най-честите нарушения е отнемането на предимство на пешеходец, който пресича на "зебра".

Още по темата

19-годишното момче, което беше блъснато от автомобил на пешеходна пътека в Своге претърпя животоспасяваща операция и все още се бори за живота си. Свидетели на случилото се разказват, че шофьорът карал с висока скорост и предприел изпреварване на автомобил точно преди "зебра"-та. Часове по-късно във Варна кола блъсна дете, а шофьорът избяга от местопроизшествието.

Властелин по българските пътища е не законът, а скоростта и безразсъдството.

Диана Русинова от Института за пътна безопасност каза пред Bulgaria ON AIR, че водачите нарушават правилата, защото няма кой да ги принуди да ги спазват. Освен липсата на контрол, основен проблем е и лоша инфраструктура и организация на движението са сред останалите фактори войната по пътищата да взима толкова жертви.

"Инфраструктурата е онзи елемент от движението по пътищата, върху който ние хората можем пряко да влияем", допълни тя.

Русинова коментира и предлаганите мерки и определи, че това е работа на парче и препоръча изцяло нова концепция за пътната безопасност.

Автомобилният състезател Румен Дунев пък беше категоричен, че човешкият фактор влияе най-много за големия брой жертви на пътищата в страната.

"Колкото и да променяме асфалти, знаци, пешеходни пътеки, ако те не се спазват, това просто оскъпява живота на българина", категоричен бе Дунев пред Bulgaria ON AIR.

Той припомни, че пешеходците също са участници в движението, а по думите всеки един участник трябва да се стреми да избягва ПТП.

Дунев посочи още, че пътната обстановка в България е отражение на живота на българите - напрегната, нервна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
4
 
6
 
! Отговори
Българин преди 5 години
А как е на Запад, как е на Запад? Как е в Германия, как е в Германия?
25
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо българина шофира добре на Запад? Защото за всяко нарушение му съдират *** без никакви компромиси, също така "връзките" в тамошния кат ги няма, а дори да ги има не вършат никаква работа! На запад за блъснат човек на пешеходна пътека се ползва ТЪМНИЦА, конфискува се колица и се реже главица! За почерпка над позволеното следва същото - тъмница, главица и колица! Връщане на книжка НЕМА ако не минеш курса за шофьори наново! Що гананьовец натири и превъзпита Запада към доброто шофиране, евала
24
3
 
10
 
! Отговори
РУМЕО се завръща преди 5 години
Преди всичко да пазим нашите деца....защото виновния няма да гние в затвора и ще бъде пуснат за доборо поведение....затова нося кирка в багажника
23
4
 
17
 
! Отговори
РУМЕО се завръща преди 5 години
Хората много затъпяха, а тези с парите са високомерни.....затова се прегазваме като палачинки по улиците
22
9
 
8
 
! Отговори
Тошо преди 5 години
Увеличете ограниченията, така ще стане по-безопастно - доказателство: в Германия няма ограничение за скоростта, а загиналите са по-малко. Следователно скоростта не е причината. Представяте ли си колко ограничен интелектуално трябва да си за да смяташ така?
21
2
 
11
 
! Отговори
до Румео преди 5 години
Вниманието разбира се трябва да бъде двустранно. Пешеходците също са участници в движението и "човешки фактор", който винаги губи при сблъсък с моторизираният "човешки фактор". Същото се отнася за шофьорите на различни "калси" и категории возила. Ако направим психопрофил на всеки един по пътя и ситуацията ще разберем в каква лудница живеем.
20
3
 
24
 
! Отговори
РУМЕО се завръща преди 5 години
Разни момченца със стари немски автомобили, вместо да са сега в казармата ми пилят гуми по софийските улици и завойчета...Само вижте каква наглост и нахалство се вози сутрин по улиците. Бай *** с джипка и не дава мигач когато се предрежда по светофарите.....къде е МВР защо не им сваля номерата направо.....
19
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига сте се оплаквали от пътищата, да , те са ужасни но не са причина на пешеходна да блъснеш човек.Причината е само една - безразсъдство. Не е нормално да се кара в населено място с над 50.
18
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Властелинът по пътищата е простотията.
17
1
 
12
 
! Отговори
do 12 преди 5 години
Колега съвет, ако човека отсреща носи пистолет, не вади кирката ;)
16
4
 
10
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Аз лично се учудвам - как може в държава с не повече ( останали ) 5 000 000 българи - жертвите годишно да са колкото ( или повече ) от тези в 83 000 000на Германия - май четох някъде , че у нас 3800 годишно стават жертва на джигитите
15
5
 
26
 
! Отговори
Чиновник преди 5 години
Лошите пътища не са оправдание, че 80% сте абсолютни лyмпeни и НЕ можете да шофирате. Като излезете на пътя, непрекъснато се опитвате да демонстрирате какви сте състезатели-тарикати. Факт е, че най- много катастрофи стават именно на хубави пътища, а не на лоши. Това ясно показва, че причината не е в инфраструктурата, а в начина ви на шофиране.
14
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Автомобилният състезател го е казал
13
2
 
15
 
! Отговори
РУМЕО се завръща преди 5 години
До 11 има едно важно правило...винаги пази пешеходеца.......щом си в автомобил трябва ти да внимаваш...
12
8
 
10
 
! Отговори
РУМЕО се завръща преди 5 години
В автомобила си нося кирка ........внимавайте когато слизате от автомобила за саморазправа....безкомпромисен съм към нарушителите на ППЗДП
11
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми направете и едни курсове за култура на пешеходеца по разбити тротоари, спирки и опасност от всеки един шофьор-джигит да ги помете на пешеходна пътека. Арогатност и безхаберие. Това е основната причина за тази война по улици и пътища. Пешеходецът трябва да си има едно наум, че всяко превозно средство движено от "човешки фактор" на пътя е потенциална заплаха за живота му.
10
3
 
18
 
! Отговори
РУМЕО се завръща преди 5 години
Не е виновна скороста чиповете са издухани в мозъците. Ниска ценностна система, неграмотност, високомерие и нагли шофьори. В софия са забравили кокво е това мигач и изпреварване.......много нагли типове с жълто на устата правят поразия и полицията от 62000 чантаджии мълчи...
9
7
 
5
 
! Отговори
доволен селянин преди 5 години
я под кило ракия не се качвам на колата ама мойта е от модерните сама си знае патомислим да и сложим и хладилник ама ного место заема и нема место за горивото(пп две бали слама хи хи хи)
8
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нещата бавно..бавно ще почнат да се оправят когато КАТ почне да пише реалните причини за катастрофите когато пътя не отговаря на изискванията а не дежурното "несъобразена скорост",когато почне да спира и глобява разни г@@зета мислещи се над законите,когато конфискува купените книжки на ромовете и изрусените кифли и когато научи пешеходците ,че не трябва да се втурват на пешеходните пътеки като коне с капаци!
7
1
 
18
 
! Отговори
Ра$$$ово Ломско преди 5 години
До НЕУТРАЛЕН 2: Точно така, колега! Пълно е с безмислени Институти, Агенции и още не знам какви формации, в които, като цяло, са на заплата знайни и незнайни "специалисти", нямащи си хал-хабер реална представа от пътно движение, но пак с какви усти само!!!