Сервираш месец в кръчма, а работодателят ти сервира: Няма заплата!

Светлана подписва договор за 4 часа и за 255 лв. заплата, обещават й 600, но...
19 окт 2018 11:15, Петя Славова
139

Собственик на заведение отказа да плати заплатата на сервитьорка в Бургас. Ако не получи своето възнаграждение, жената е заплашена да остане на улицата.

Светлана Симеонова е от Плевен, но от 8 години работи на морето. След като приключва летният сезон в Приморско, решава да си намери работа през зимата в Бургас.

Наемат я като сервитьорка в заведение в центъра на града. Когато след края на месеца отива да си получи заплатата, получава отказ.

Светлана подписва договор за четири часов работен ден, за 255 лв. заплата, но собственикът и обещава да получава 600 лв. След намеса на екип на Bulgaria ON AIR служителката получава част от парите.

От Инспекцията на труда признават, че 90% от сигналите през лятото са за неизплатени заплати за работа в заведения и хотели по морето.

Когато договорът е подписан за четири часов работен ден обаче, от инспекцията могат да задължат работодателя да изплати само договореното възнаграждение.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пари за пенсии няма, защото много станаха тези, които не плащат осигуровки върху действителните си доходи, както в случая се е опитала да направи и тази сервитьорка. За тези 345 лева в повече от официалните 255 лева, за които се е уговорила, работодателя дължи около 71 лева, тя още 47,54 лева и после защо били ниски пенсиите и защо примерно тя трябва да помага на родителите си с 100 лева месечно.
105
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Въведете почасовото заплаЩане както е в Европа!
104
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Въведете почасовото заплашане както е в Европа!Има толкова добри закони в Европа,не разбирам защо не се прилагат на практика в България и винаги се мачкат най-безпомощните,малки хора.
103
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки, който взима пари под масата и се осигурява на мининума като тази, пряко бърка в джоба на всички останали, но се оказва, че в България малко хора го разбират. Отделно, че тези хора получават минимални обезщетения докато работят, примерно за болнични и минимални пенсии, когато се пенсионират. Тогава започват да реват - ама аз 40 години съм внасял, а сега пенсия под минималната.
102
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нещо много не наред в случая. Ясно е, че работодателя си спестява осигуровките, които трябва да плаща и вместо на пълен работен ден , както е в действителност, официално я води на половин работен ден, но ... даже и така пак трябва да и плаща повече от половин минимална заплата, защото тя има някакъв трудов стаж - поне 8 години, по 0,6% минимум на година е 4,8%, което от 255 лева е 12,24 лева. От много гяволък да взима пари без да плаща данъци и осигуровки сега си пати малко. Много ще си пати в б
101
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази трябва да бъде съдена за укриване на доходи. Заради такива като нея плащам двойно по-високи осигуровки и ДОД.
100
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз фалшив трудов договор не подписвам. От много тарикатлък, сега си пати, а ние плащаме и заради нея.
99
1
 
17
 
! Отговори
V преди 5 години
С герб и бсп все така ще да е ;)Тука е на лице престъплението,,Изготвяне на документ с невярно съдържание ,, май към 5 години ;)Цяла държава вижда престъплението има много свидетели.С новите технологии може да се докаже местонахождението на потърпевшата и колко часа я е карал да пачка и колко е писал.Що прокурора не е разследвал?Значи ли това че е взел подкуп ?Кой точно ще разследва кой е изготвил документ с невярно съдържание?Прокурора ,герб с техните ченгеджисти или ЕС не че бсп са по различни
98
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лесно е на хора, които никога не са били притиснати до стената да съдят други хора, които едва оцеляват!Защо се била съгласила, защо бабата не била застраховала къщата си, която паднала, когато бизнесменът копае основи в съседния имот, защо сме "избрали" мутри да ни управляват, защо..., защо...Не искам да съм сънародник с вас!
97
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До: образованието е нула Да, абсолютно си прав! И точно затова сме на тоя хал! Мразя връзкарството и "парашутизма" и точно затова никога не си намерих добра работа , докато бях в България! Когато отидох в една "бяла" страна видях, че имало и места , където гледат какво можеш, колко си учил и те оценяват по способностите, а не по това на кой си човек!
96
2
 
21
 
! Отговори
Роб на влаЗта преди 5 години
Що не затворят фирмата и да глобят собственика докато си оправи работноно време и осигуровките.И във Варна работят по 10ч.пък ги осигуряван на 4 и без отпуск и то за 600лв.
95
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До +++За ДДС-то се обърни към управляващите, те определят %, не към обикновените отрудени хорица, които плащат 20% ДДС от мизерните си заплати, които и без това не стигат за нищо. И на 20 часа дневно да се осигуряваме, ДДС-то няма да го смъкнат. И да го смъкнат, търговците НЯМА да понижат цените.Е.га си и злобата, интригантството и подс.трекателството, които изливаш в коментара си. Май си жена.
94
0
 
13
 
! Отговори
Дебел бизнесмен преди 5 години
Еййй, кадри не останаха...
93
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До +++Нещо умно ще напишеш ли? Или е важно да плюеш по жената?Бъди сигурен, че тя внася осигуровките за 4- часовия трудов договор. Изр.одът не внася осигуровките, които той трябва да внесе за още 4 часа и затова я назначил на 1/2 щат. Парите отиват в неговата гуша.Аман, от селски тарикати, които си мислят, че другите им ядат данъците!Останала Бг на твоите жалки данъци. И с тях, и без тях, все тая.
92
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До бай онзиПуууу уа, змей гаден. Пуу уа, долно подобие на човек....
91
3
 
17
 
! Отговори
образованието е нула преди 5 години
До Анонимен 53Държавен чиновник си, нали? Разсъжденията ти са на чантаджия- връзкар, наместен на сладка службица благодарение на "подкрепа".Нищо не значи образованието. Запомнете го и спрете да пишете за учене. ВРЪЗКИ! Само връзките вървят в Бг. Може да имаш 5 висши образования, да си професионалист и да работиш продавач- консултант, защото нямаш гръб.ХУБАВА РАБОТА СЕ НАМИРА С ВРЪЗКИ, НЕ С ОБРАЗОВАНИЕ И УМЕНИЯ.
90
7
 
10
 
! Отговори
+++ преди 5 години
Май повечето хора не са наясно, че за подобно укриване на доходи, плащаме всички останали, вкл. пенсионерите и децата, които плащат с по-ниски пенсии и по-малко детски. Работещите плащаме за нейното укриване на доходи, с по-високи данъци и осигуровки. Примерно вместо 15%, сега ДДС е 20% и плащаме заради укриващите доходи. Печелят единствено дебеловратите демократи, като не плащат своите 60% от осигуровките.
89
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Типичен пример защо не трябва да има минимален необлагаем доход. Даже нещо повече, за дохода до минималната заплата, осигуровките и данък общ доход трябва да са двойно по-голями.
88
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не съжалвам хора като тази, които укриват доходи. Малко и е. Трябаше да работи една година без заплата, за да й дойде акъл в главата. Заради такива като нея плащаме по-голями осигуровки и данъци, а пенсиите на родителите ни са съвсем мижави.
87
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ето тази статия е в отговор на предишна статия от преди 2 дни в която се казваше че населението напуска страната и до 2070та Българите ще са малцинство.