Сервираш месец в кръчма, а работодателят ти сервира: Няма заплата!

Светлана подписва договор за 4 часа и за 255 лв. заплата, обещават й 600, но...
19 окт 2018 11:15, Петя Славова
139

Собственик на заведение отказа да плати заплатата на сервитьорка в Бургас. Ако не получи своето възнаграждение, жената е заплашена да остане на улицата.

Светлана Симеонова е от Плевен, но от 8 години работи на морето. След като приключва летният сезон в Приморско, решава да си намери работа през зимата в Бургас.

Наемат я като сервитьорка в заведение в центъра на града. Когато след края на месеца отива да си получи заплатата, получава отказ.

Светлана подписва договор за четири часов работен ден, за 255 лв. заплата, но собственикът и обещава да получава 600 лв. След намеса на екип на Bulgaria ON AIR служителката получава част от парите.

От Инспекцията на труда признават, че 90% от сигналите през лятото са за неизплатени заплати за работа в заведения и хотели по морето.

Когато договорът е подписан за четири часов работен ден обаче, от инспекцията могат да задължат работодателя да изплати само договореното възнаграждение.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
1
 
3
 
! Отговори
до 76 преди 5 години
Хубаво не е ***, ама не е и от много акъл де.
85
1
 
15
 
! Отговори
месара преди 5 години
стабилна европейска кочинка :) :))
84
17
 
2
 
! Отговори
бай онзи преди 5 години
айде бе, изнудени ...мен защо досега 10 години не съм попадал на един такъв "изнудвач" ?Съгласиш ли се на такава "уговорка" нямаш право да ревеш - айде у лево, *** дърти комунисти.Когато и да умрете ще е късно ..с тия практики да минавате тънко и да давате рушвети нонстоп
83
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А не могат ли, да съдят работодателите?Защото в момента системата е така - Аз УМИРАМ ОТ ГЛАД, и съм готов и за едната храна д работя, на каквото ме накара шефа да подпиша. Ако някой установи нарушение АЗ мога да вляза в затвора и да бъда глобен. Шефа ще плати, колко изкарва за 20-30 минути, аз ще платя (ама няма с какво), колкото изкарва за.година. И това, ако не е издевателства над малкия човек...
82
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нали не достигаха кадри. Значи работника вече може да избира работодателя си и да не се съгласява на укриване на доходи. В случая имаме хитрата сврака, хоп с двата крака. Тази си е мислела, че е голяма далавера да вземе 600 лева при осигуровки и данъци за 255 лева, но работодателя явно не мисли така.
81
0
 
31
 
! Отговори
ivailo преди 5 години
Тая *** работодателите що не се преименуват на робовладелци, ще им отива...
80
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблемът е, че това е повсеместно изнудване на мнозинството от "работодателите" към работника. И както някой писа по-долу, хората се съгласяват, защото като отидат при следващия работодател и той им казва същото и така се принуждават да се съгласят с измамата, отколкото да са на улицата и гладни, а накрая пак остават излъгани и в безизходица. А държавата уж не можела да ги защити, ами маоже, но не иска.
79
0
 
17
 
! Отговори
до 65 преди 5 години
Да, такава *** няма никъде.
78
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до :):)евала ЕС 40% българи клошари, оцеляват в ЕС . Това явно са ценностите да си член на ЕС
77
1
 
17
 
! Отговори
гого преди 5 години
за жалост женицата е подходила наивно и сега на тоз му е ясно че дори и десетчадовите смени няма как да докаже или поне няма ресурса да го докаже...
76
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Работниците са изнудени от такива мошенници-работодатели, защото това е редовна практика на такива като него и държавата трябва да криминализира такова поведение на измамници, например ако има свидетели или и други измамени като нея да го осъдят.
75
0
 
20
 
! Отговори
до :):) преди 5 години
еми тска е, ама Баце брои само едни 250хиляди дето ходели всели празник по магистралата на гръцкото море , еми останслите 6 милиона и 250х те къде са в схемата....
74
2
 
20
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
ДО 74 А АКО РАБОТОДАТЕЛЯ ПОСТАВЯ УСЛОВИЕТО, ЧЕ ЩЕ Я ВЗЕМЕ НА РАБОТА САМО АКО Е С ДОГОВОР НА 4 ЧАСА А ОСТАНАЛИТЕ НА РЪКА. В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ ДА СИ ТЪРСИ ДРУГАДЕ РААБОТА. ТЯ Е ПРИНУДЕНА ИНАЧЕ ЩЕ ГЛАДУВА. ТЕ ВСИЧКИ РОБОВЛАДЕЛЦИ СА СИ ПЛЮЛИ В УСТИТЕ И РАБОТЯТ НА ЕДИН И СЪЩИ ПРИНЦИП. ЗАТОВА И СА ТОЛКОВА ЗАМОЖНИ НО НИКОЙ НЕ ГИ ПРОВЕРЯВА И СААНКЦИОНИРА. СИСТЕМАТА НИ Е ТАКАВА В ПОЛЗА ЕДИН ЗА СМЕТКА НА ДРУГ.
73
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Скапана държава.
72
1
 
20
 
! Отговори
:):) преди 5 години
народа не е *** а е докаран до просешка тояга, 40% от българите са под прага на бедност
71
0
 
23
 
! Отговори
xxx преди 5 години
До АнонименВ така наречения частен сектор при така наречените бизнесмени важат същите закони както във всеки друг сектор ,в който се работи за заплата на трудов договор .Така нарчените бизнесмени трябва да проумеете ,че трудовия договор е като всеки друг и там работника дава трудова сила ,а т.нар. бизнесмен си я плаща с пари .Т.нар.бизнесмен предполагам ,че като иде на бензиностанция си плаща ,за хляб си плаща ,за материали ,не само като/ ако спечели .Ами същото е и трябва си плаща и за труд .
70
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Работникът е в подчинено положение и държава и профсъюзи трябва да го защитават. Но когато сам работникът се съгласява на договорености на уста, винаги трябва да има предвид, че договореностите може да не се удържат след като не са законни. Затова подписвайте само законни договори, за да можете после да го съдите работодателя. Поведението на такива измамници-работодатели е грозно и срамно петно за България, пред Европа и пред света. Те уронват престижа и на работодателската общност.
69
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Такива, които се съгласяват да укриват доходи, така им се пада.
68
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
255 лева за 4 часов работен ден, това е на минималната заплата и явно укриване на доходи, за да не се плащат осигуровки и данъци. Затова сме зле в България при пенсии,заплати, болнични и разни обезщетения, защото в частния сектор 80% от доходите не се декларират, от което работниците губят много, а си мислят, че печелят.
67
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
как да не ти се прииска да му драснеш една клечка на кръчмата.То рано или късно си намирст майстора тскива, господ бави но не забравя..