Самоковски потайности: Гавра с паметта на мъртвите или глад?

Децата от ромската махала в града на поход с чували за Задушница
5 ное 2018 09:15,
379

Социалните мрежи се взривиха с коментари и отзиви, заради любителски клип на групи хора, разграбващи храната, оставена на гробовете за Архангелова Задушница в Самоков.

Децата от ромската махала там се хранят на гробищата – от храната, която близките по традиция оставят за покойниците.

Оправдана ли е тяхната постъпка, или е по-скоро посегателство върху паметта на починалите?

За всички е ясно, че подобни деяния се случват всеки ден, но на Задушница ромските деца идват с чували, защото тогава има много и по-разнообразна храна.

"Просто на Задушница още не си си оставил нещата, които носиш за близките, и вече са грабнати. Чакат, ама нали… малко уважение. Те ще го вземат във всички случаи", коментира жена в мрежата.

Повечето хора, гледали любителския видеоклип, възприеха разграбването като оскверняване на паметта на покойниците.

Според други, ако храната не бъде взета от ромските деца, щяла да се развали.

Хората от Самоков са категорични: Само ромските тартори могат да спрат набезите.

Кметът на Самоков заяви, че гробищата се охранявали от полицията в деня на Архангелова Задушница. А охраната, наета от общината, патрулира нощем и пази само от вандализъм – а взимането на оставена храна не било престъпление.

Директорът на "Обредни дейности" – Монтана Венета Динкова заяви, че всяка година се пишат писма до полицията.

"Има охрана – около 15 човека. Гонят ги, но те пак се връщат след това", добави Динкова пред Нова тв.

По думите й всички плодни дръвчета в гробищния парк са изсечени, защото ромските деца влизат да берат черешите, качват се на паметниците и ги чупят.

"Не обвинявам децата, те са малки, но обвинявам техните родители. Би трябвало да възпитават децата си", каза още шефката на "Обредни дейности" – Монтана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


379
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
187
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Баба ми "разнасяше" на съседи и роднини. Така правеха и другите баби на село. По гробищата си "поддаваха" за "бог да прости", даваха на попа... Преливаха с вино и вода. По гробовете оставяха цветя и свещи... Не искаха кучета и диви животни да тършуват гробовете...Грехота ли е да се пилее и разваля храна, когато има гладни...
186
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименМи до някъде си прав ... само дето няма юдейство а кабала ( юдейството е за масите )Християнство за теб може да е секта за 1/3 от човечеството - път.Друг е въпроса ,че пътя е окупиран от католици , православни и още каква ли не *** която ги отклонява , но това е тема на друг разговор !
185
4
 
11
 
! Отговори
Циник преди 5 години
"Културата която ни е направила от маймуни хора, сега се захвърля с прагматичен размах, нямало да я ядат умрелите, ами те умрелите не ги и интересува в какъв гроб са положени, давайте да ги изсипваме всички в масови гробища и да забравяме за обичаите и традициите си, само понеже част от обществото ни са по-близки до животните от колкото до хората, и не говоря само за ромите ами и за тези модерни "атеисти" които се подиграват на обичаите на останалите."-----Евалла за коментара!Четете и мислете!
184
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 186Юдейството е доста по-ранна религия от християнството. Йешуа ха Машиях е истинското име на евреина който е известен като Христос. Той е измислил тогавашната секта християнство и не е била стереотипна религия.
183
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз лично нямам против това, гладни да вземат храната, която е оставена там така или иначе за Бог да прости!Имам обаче много против държавата да поощрява възникването на подобни гета и паразитиращи групи с действието или бездействието си. Още повече поощрявана от неясни организации и лица с лични абиции
182
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 188Християнство е за хората .... другите не разбират от него ( като животните които биха яли от храната....нали )
181
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е престъпление да се взема храна, но е забранено да се гази върху гробовете. Сигурно охраната не го вижда. Ясно е, че умрелият няма да яде храната, но преди съм виждала бедни хора да вземат храна и да благодарят на покойника, а тея...
180
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 180 Чудесно го обясни , *** забрави да кажеш ,че Христос е разпънат по време на пасхата и за това великден съвпада с пасхата !
179
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Другия път оставте кебапчета и две три бири
178
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 173Много голяма част от църковните праници имат езически корени и понеже хората са били свикнали да ги празнуват църквата е просто трябвало да ги промени в новата религия.
177
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каквито българите такива им и ромите
176
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Наистина гнъсна работа, виждал съм го лично не един път, но това отдавна не е новина. Ние в семейството го обсъдихме преди години и оставяме само цветя, символично по някой бонбон, бисквита, капваме напитки и т.н. Случвало се е да минавам след няколко дни и да си стоят. Гледам в съседство отрупват - оставят по месо, кюфтета, погачи, торти и какво ли не.
175
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 173Коледа също така се е празнувала в много различен вид по римско време тогава хората са празнували зимното слънцестоене и празника се е казвал Sol Invictus или раждането на Бога слънце. После църквата го променя в рождението на Христос докато според Библията христос е роден края на пролетта началото на лятото.
174
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 173Пасха великден (Pesah) е еврейски празник, по време на който символично се преповтарят моменти от последната вечер преди бягството. Самото събиране около празничната трапеза се нарича Седер.
173
1
 
1
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
...оп сори, то тва били кадрите от аонсу на нова.
172
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 173Много празници са преиначени от Църквата когато е правена транзицията от езическите такива. Великден в случая идва от паганския ритуал в името на богияната на плодородието Остара ( от там на англиийски Еастер) когато хората са боядисвали яйца червени с кръв от животно и са го заравяли в земята като дар за богата реколта. Това не е някаква тайна, всеки който се интересува от историята на църквата и празниците може да го разбере. Това не е изолиран случай.
171
1
 
3
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
чекайте малко, за случай в гробището на самоков сте намерили човек от монтана да застане пред камера? вие нормални ли сте?
170
2
 
10
 
! Отговори
К преди 5 години
Днес.бг в опит да оневини ордите или ?
169
1
 
3
 
! Отговори
софиянец преди 5 години
А?!?Ам къде ми е коментарчетом казал пак?:)?!?Защо цензурите го махат?Някаква истина май съ
168
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази храна за два дена се разваля.Събират я за да си хранят животните.