БАБХ откри спанак с... татул. Спрян е от пазара

Татулът е силно-токсично храстовидно растение
Обновена: 7 ное 2018 16:20 | 7 ное 2018 16:18,
19
БАБХ откри спанак с... татул. Спрян е от пазара
Снимка: Getty Images

Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) спря от разпространение в търговската мрежа спанак със съмнение, че е примесен с листа от татул, след извършени незабавни проверки по постъпили два сигнала от граждани за закупен спанак от верига магазини в Костинброд и хипермаркет в Търговище.

Листата от спанак са опаковани в пакети по 500 гр., сорт Горила, произведен в област Пловдив, съобщиха от БАБХ.

Сигналът от Търговище се отнася за двама души, консумирали храна приготвена с посочения спанак. Те са получили неразположение и са диагностицирани от медиците в града с признаци на атропиново отравяне.

От Констинброд е постъпил сигнал от гражданин, който е приложил снимки със същата марка спанак, на които се виждат стръкове, различни от тези на спанак и наподобяващи татул.

Извършени са спешни проверки на обектите, от които е закупен спанакът в градовете Костинброд и Търговище. В хипермаркета в Търговище са открити в наличност пакети по 500 гр. спанак. След отваряне на опаковките е установено наличие на единични стръкове от растение с форма и мирис, различни от спанак (предполагаеми единични растения татул).

При проверката на производителя се установява, че спанакът се почиства и пакетира в нерегламентиран обект, който не е регистриран по Закона за храните. На отговорното лице е съставен Акт за установяване на административно нарушение.

Количеството спанак, намерено в производствения обект, е спряно от реализация. Фирмата е уведомила търговците, до които е доставяла продукцията си и е задействала процедура за изтегляне от пазара на опасната храна. Общото количество на произведения спанак е 1775 кг.

В изпълнение на предписанията на БАБХ, двете търговски вериги в градовете, от които са подадени сигналите, спират продажбата на опасната храна и я изтеглят от търговските си обекти. Проверката показва още, че този спанак се доставя и в други големи търговски вериги в страната. Те също са проверени и са им издадени предписания за спиране разпространението на посочения спанак.

Действията по изтегляне на опасната храна и обобщаването на наличните количества продължава.

БАБХ призовава всички граждани, закупили пакетирани листа от спанак от по 500 гр., сорт Горила, произведен в област Пловдив, да не го консумират и да го върнат в търговския обект, от който са го купили.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 12Би трябвало да има закон, който да ги задължава да ги оповестяват! В Европа, към която не принадлежим явно, самите производители/вериги веднага алармират за некачествените си стоки, за да не губят вече създадени и бъдещи клиенти. Тук нямат намерение да се занимават с това в бъдеще, само се възползват от липсата на закони, за да правят далавери, и анонимността им помага да продължават!
14
0
 
2
 
! Отговори
сергей преди 5 години
аз като се натрових от краставици от Кауфланд в Търговище преди 4години ,контролните органи замаскираха случая и нищо не направиха ,понеже останах жив....
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кога ще пуснат с мери джейн? Чакам!
12
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БАБХ защо не споменава фирмата производител както и веригата магазини който предлагат този спанак? Докога ще се премълчават имената на некоректни производители и търговци?
11
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няколко вегана се татулираха.
10
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Направо да ги осъдят за опит за убийство,следващия път да знаят,татула е отровно растение.
9
0
 
22
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
А собственика на този нерегламентиран обект,където са пакетирвали спанака ще бъде ли съден,или като си плати глобата,ще продължи да работи нерегламентирано?
8
1
 
9
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
БАБХТИ и спанака...
7
1
 
15
 
! Отговори
БГ му работа преди 5 години
Просто поредната БГ мърлящина. После реват, че не можели да изнасят в Европата, не им искали храните на родните гащнически производители, които се чудят как за 5 лв да минат по-тънко. И гръмогласно *** "изберете българското, не задушавайте родното производство! Западните вериги ни мачкат!"
6
14
 
3
 
! Отговори
Перко преди 5 години
Кой яде спанак бе? Това сигурно е терористичен акт към веганите. Народното събрание веднага да формира комисия
5
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГЕНОЦИД!
4
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спанака преди да се сготви се мие листо по листо. Поне аз така правя. Ако има нещо което не наподобява спанак се изхвърля. Мързеливата работа води до натравяне както е в случая. Татула е отровно растение па макар и само стрък от него.
3
2
 
5
 
! Отговори
ВЕГАН преди 5 години
Еххх... толкова беше вкусен, докато се усетят....
2
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ама,че друсане щеше да падне не е истина:)
1
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво бе - храним се здравословно със ..... татул. МИЗЕРНА ИСТОРИЯ - не знаеш вече изобщо какво ядеш.