Вместо спанак, отровни листа от татул. БАБХ още проверява

Предупреждават: Опасната храна да се върне в магазина
8 ное 2018 08:40, Петя Славова
16

Продължават проверките на Агенцията по храните за наличието на спанак, примесен с отровни листа татул в търговската мрежа. 

Изтеглянето на продукта от търговската мрежа започна след постъпване на два сигнала за закупен спанак от верига магазини в Костинброд и хипермаркет в Търговище.

"Няма ясно доказателство, че има татул в спанака. Няма доказателство, че отравянето в Търговище е причинено от татул. Листата могат да се различат визуално, но когато са в доста смачкано състояние, много трудно", обясни микробиологът Сергей Иванов пред Bulgaria ON AIR.

Още по темата

Експертът добави, че липсва най-важният симптом при натравяне с татул - реакцията на зениците. А самият той се замисля дали не става въпрос за натравяне с нитрати. Сергей Иванов добави, че в болницата не е направена консултация с токсиколог.

Трябва да се правят проби в чужбина и нещата ще се проточат 1-2 седмици, прогнозира Иванов.

"Татулът расте навсякъде, той е плевел. Възможно е машината, която е събирала листната маса, да е захапала. Татулът е силно отровен", подчерта той и добави, че човек може да умре при консумация на 100 грама татул.

Микробиологът съзря липса на капацитет и експертност в контролния орган, както и по думите му, крайно забавена реакция.

Все пак от БАБХ призовават всички, които са си купили от въпросния спанак, да не го консумират.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Коя фирма и как изглежда пакетът
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колко ли татул са изяли?Чувал ли?
15
0
 
2
 
! Отговори
до анонимен 14 преди 5 години
Ще се радвам да намериш българи, които да работят тая работа. Ние нали сме голяма работа всичките работим по колцентрове, кметства, областни администрации, сервитьори по кафенета, но от земеделската работа се гнусим. Факт е , че трудно вече се намира работна ръка и хората от земеделския сектор са притиснати до стената да полват всякакви кадри
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е прекрасно - щом нечистоплътни неграмотници от малцинствата почистват, сортират и пакетират храната ни, не ме учудва наличието на отровни листа със спанака... Така се получава, когато работодателя иска да спести от заплати за некачествено свършена работа от некачествени хора.
13
1
 
1
 
! Отговори
един преди 5 години
очевидно е че тук е станала някаква производствена грешка. Производителят го познавам лично- изключително съвестен и коректен човек. Създаде много работа на хората от този край, главно на тези от малцинствата. Сигурно някой от работниците не си е свършил както трябва работата при отделянето на плевелите от спанака(не забравяйте, че целия този процес е ръчен).
12
1
 
8
 
! Отговори
Поне не говорете преди 5 години
До АнонименПо-възрастните не знам, но по-грамотните знаят, че това не е приказка, а е романът "Татул" на Караславов, където свекърва отравя снаха. Иначе татулът е изключително отровен и ако купиш замразен със спанак, върви разбери какви листа има вътре.
11
0
 
15
 
! Отговори
Райна преди 5 години
Вече не знам какво да ям. В сиренето - палмово масло, в месото - соя и оцветители, в млякото - нишесте, в зеленчуците - ГМО.Ето сега и в спанака - татул . Ще ни довършат тези печалбари
10
1
 
15
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 5 години
ДАНО ДА СА ЗАНЕСЛИ И В КУХНЯТА НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ . И В МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ ДА СА ЗАНЕСЛИ.
9
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отровния спанак го има и във Варненските хипермаркети.
8
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отровната трева татул съдържа алкалоида атропин който предизвиква делириум в доза 10-15 mg, приемането на повече от 100 mg може да доведе до Смърт.
7
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ивайло Малджански е син на Йордан Малджански който се обажда по тв предавания и все оплюва българите как не им се работело и ги мързи. А този сега да яде от производството си.
6
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А дали е така ?? Кой,кой ще ми каже??? Дали не иска някой да загроби производител??? Да ли не освобождаваме ниша с долни номера???Пример 1 Полски гъби 2 Патенца Харманли 3 Овце
5
1
 
7
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 5 години
ТИЯ ТАРИКАТИ ГИ ДАВАХА ПО БРАЗДИ. ОБЕСНЯВАТ КОЕ КАК СЕ ПРАВИЛО ДЕМЕК ЧЕ СА ОТКРИЛИ ТОПЛАТА ВОДА. 1000 ДЕКАРА СПАНАК 2000 ДЕКАРА ЗЕЛЕ.БЕРАТ ГИ С МАШИНИ ЗАРЕЖДАЛИ ГОЛЕМИ ТАРГОВСКИ ВЕРИГИ. СЕГА НА ТЯХ ДА СЛОЖАТ ВЕРИГИ. ОТ ПЛОВДИВСКИЯ КРАЙ СА.
4
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По-възрастните знаят приказката за една снаха дето отровила тъща си с татул. Та и тук така. Няма страшно, хапвайте си за здраве.
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Листата, които вчера показаха в новините, изключително много приличаха на тези на татула. Като прибавим и двама души със сходни симптоми, работата става наистина съмнителна. Всъщност обясниха, че беритбата става машинно и колко му е да има прораснали растения татул сред спанака.
2
0
 
5
 
! Отговори
TattooL преди 5 години
Както казаха всички "специалисти" путиливизията, няма нищо страшно.Тогава защо Попай Моряка е в токсикологията на системи с тежко натравяне ???
1
2
 
12
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 5 години
ПАДЕНИЕТО НА ЕДИН НАРОД. КОГАТО НЕ МОЖЕШ ДА РАЗЛИЧИШ СПАНАКА ОТ ТАТУЛА. ИМА ХОРА КОИТО НЕ ПОЗНАВАТ ГЛОГА. ПОСЛЕ ИДВАТ АЛЧНИТЕ ТЪРГОВЦИ СЕЯТ 100 000 ДЕКАРА СПАНАК. АЛО НИЕ ДА НЕ СМЕ КИТАЙ. БЕРАТ ГО С МАШИНИ И ПОСЛЕ ИМАЛО ТАТУЛ, НЕ ТАТУЛ А МИ И МАРИХУАНА МОЖЕ ДА ИМА. АКО САЯ СЯЛИ МЕЖДУ СПАНАКА.