Сезонът на протестите: Вече и в делнични дни! Кой ще устои?

Има очаквания към правителството, които са далеч от капацитета му
Обновена: 13 ное 2018 13:47 | 13 ное 2018 10:30, Петя Славова
139

Нова порция протести в столицата и страната – този път в делничен ден. Освен традиционния поход на майките на деца с увреждания, подкрепени от други групи в София, шумно беше и във Варна. В морската ни столица протестиращи се спречкаха физически по време на шествието.

Президентът Румен Радев продължи със словесните стрели, упреквайки властта, че е арогантна и цинична, но и подчерта, че евентуална оставка на правителството би означавало абдикация от проблемите.

"Протестите са тест за начина, по който функционира демокрацията и правителството ни. Сценарият е ясен – докога ще устои властта на протестите. Управляващите се опитват да завъртят ситуацията по нов начин. Неизбежно протестите биват използвани от политическите партии. В момента БСП се държи настрани. Но партия "Възраждане" е много активна. БСП си взаимодейства с тази партия, с цел да изгради патриотично ляво. Правителството действа недалновидно", отбеляза политологът Румяна Коларова.

Още по темата

Тя уточни пред Bulgaria ON AIR, че по закон не може да се предложи законопроект, без да се направи оценка за въздействието. По нейни думи там, където трябва да се оцени въздействието и някой иска да спре подобен законопроект, пише: Няма въздействие. Това е показател за политическа безотговорност, твърди Коларова.

"Влизаме в зима. Управляващите се опитаха максимално да предвидят настроенията на хората. Но има корпоративен натиск от определени кръгове. Няма как да има гражданско общество, без да минем през тези отношения. Макар това правителството да се влияе от протестите – в развитите държави гражданските протести не предизвикват трусове", изтъкна тя.

Според социалния антрополог Харалан Александров има очаквания към правителството, които са далеч от капацитета му.

"Наложи се вярването, че за да бъдеш чут, то трябва да протестираш на улицата. Това означава, че комуникацията в българската администрация е много ниска. Затова българите са толкова нещастни и гневни, въпреки че живеят по-добре от преди. Властта има определени ограничения от гледна точка на това какво може да направи в кризисни ситуации. Проблемите на протестиращите са на много дълбоко ниво.

В България не е имало политическа стабилност в последните 30 години. Задоволяването на определени корпоративни групи не прави обществото по-щастливо и не води към по-светло бъдеще", подчерта той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
4
 
12
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
Здравеопазването: Имаше ли проект за индивидуални партиди и лична здравна ? - Имаше ли протести ? Да. Е трябва всеки да си има лична здравна вноска. При нужда да може да дава събраните си пари на близки. Когато ритне камбаната всичко да се унаследява. Да има и доходност примерно 1-2% в/у парите. За всички които нямат ползват бърза помощ и това е. Старите българи са го казали: "Който не работи не трябва да яде" :) Имаше опит за промяна но пак излезнаха разни елементи против. Е затова си сърбаме
36
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 35 АнонименМного ти плямпа устата та всичко е възможно да се случи. Животът е пълен с изненади...
35
32
 
11
 
! Отговори
СПРЪНДЖАТА преди 5 години
Нинова е активизирала най-верните си песове да свалят законно избраното правителство с над 3 милиона гласа.
34
10
 
14
 
! Отговори
Аз, пък викам.. преди 5 години
Да бутнеме Лукойл, преди да запалим Руското посолство!!!!!!
33
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пика на протестите ще е януари,особено февруари и март когато дойдат сметките за отопление и ток.Полсле в жегите пак,защото без климатик вече лятото не може,заради жегите. Цената на водата също е висока. Храните,хляба се вдигна. Няма да го бъде това правителство.
32
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гледам моя коментар под 16 за 16 мин има 16 минуса.Е толкова ли са възможностите на троловете?!За такава работа и пари за закуска не бих им дал.
31
16
 
5
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
До ДОЛУ МЕНТА...И какво ще оправиш "МЕН" ? Добиваш ли ГАЗ и ПЕТРОЛ ? НЕ ! Искаше ли правителството да добиваме и проучваме за шистак ? ДА ! Имаше ли протести ? - ДА ! Е каквото си надробим това ще сърбаме. А дали те управлява ***, Борко, Доган или други като си нямаш газ/петрол и други ресурси си нямаш и си беден. Това е истината. И протеста освен загуба на време е и доп. замърсяване на околната среда.
30
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
да се маха този уж премиеркойто уж работи за хоратаработи да им изпразва джоба
29
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Режимо ке падне
28
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Без да изгори руското посолство по ниски горива няма да има .
27
7
 
27
 
! Отговори
ДОЛУ МЕНТА... преди 5 години
Когато интересите на 1милион са по големи и за сметка на 5-6 милиона ---6 милиона излизат на улицата и смачкват единия милион въпреки ,че има охрана ,а да видим дали ще я използва.... и стига глупости и тълкувания --всеки знае народа излиза за да си оправи родината иначе ще трябва да си търси друга от немотия ,а бензин и застраховки са част от нещата с който всичко преля ,та се оля. ДОЛУ ГЕРБ
26
19
 
6
 
! Отговори
Бедни, бедни... преди 5 години
Ама, имат пари за протести с колитеСИ... Хахахааааа..Ментраджийски Протести!!!Не нам... НЕ нам..
25
8
 
27
 
! Отговори
Православен преди 5 години
ОСТАВКА! Избори до дупка!
24
9
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Абе, еййй...Ало вие гербаджиите на народа ли се подигравате сега ще видите кон боб яде ли?
23
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами във Варна вече пердашиха няколко бсп активисти
22
31
 
12
 
! Отговори
Абе, еййй... преди 5 години
Протестирате против бедността високите цени на горивата--ама, с колите си, с резервоари пълни с бензин.... Хахахааааа.....Кой ви дава Пари, бе..??!НАЛИ Бехте Бедни ???????!!!!
21
6
 
29
 
! Отговори
чучулигата преди 5 години
Протестите не са за горивата и ГО! Протестите са за всичко - за корупцията, за некадърната шуробаджанащина, липсата на адекватно здравеопазване, сигурност, правосъдие,инфраструктура,образование,некадърност,дебелоочие, заплати, пенсии, социалната област -ЗА ВСИЧКО, ударено е дъното навсякъде. Вината е на ГЕРБ,БСП,ДПС,ОП,леви,десни,центристи НА ВСИЧКИ управлявали досега.Искаме промяна, истинска без досегашните партии и политици!
20
25
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нима кривоглавите протестиращи не си дават сметка, че без Бойко ще дойде Нинова, която е маша на Путин?
19
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нямам намерение да качвам на влас оня крадлив чарвен травестит *** с дпд в добавка
18
3
 
30
 
! Отговори
реалист преди 5 години
Как сте *** ***? Бъдете по активни, че ще ви секнат финансирането от пребоядисаните мутри, на които служите безсъвестно? Мантрите ви нещо не вървят вече. Сезон за печене на тикви е.