Отново дишаме опасен въздух. Защо ли е така?

Топлим се с твърди горива, няма вятър, обясняват от общината
24 ное 2018 09:00, Петя Славова
61
Отново дишаме опасен въздух. Защо ли е така?
Снимка: БТА

Въздухът в София отново е опасно мръсен, показват сензорите на airtube.info. От общината твърдят, че по-високите стойности на фини прахови частици в атмосферния въздух се дължат на липсата на вятър, на мъглите, на температурната инверсия и на използването на твърди горива за отопление, пише "Сега".

Още по темата

Няколко пъти от общината се похвалиха, че правят хайки щрещу горенето на гуми. В Софийския градски съд виси колективно дело срещу общината заради мръсния въздух.

Неотдавна стана ясно, че големите български градове са сред най-замърсените в Европа според класацията на Numbeo.com. От 85 европейски столици и големи градове в индеска за замърсяване, София е на 17-то място, Пловдив - на 15-то, а Варна - на 27-мо място.

Най-замърсеният град в Европа според това проучване е Тетово в Македония, Следван от Челябинск в Русия. Най-чист град, на последното място в класацията е Хелзинки. Индексът на замърсяването отчита чистота на въздуха, на водага и на градската среда.

През октомври правителството внесе законопроект, според който кметовете, които не са намалили замърсяването на въздуха в общината през предходната година, да бъдат глобявани лично с от 5000 до 10 000лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
1
 
3
 
! Отговори
аз не съм анонимен преди 5 години
До 52 А бе, Груйо, ти на село с какво се отопляваше, бе ? А сега мръзнеш с централното водно отопление, което наричате "парно".
55
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От общината няма какво да ни обясняват,ние това го знаем.Крайно време е да направят нещо,а не да се обясняват.
54
2
 
4
 
! Отговори
Учуден преди 5 години
До ЙовоНа теб явно устата ти/в случая пръстите/ са по-бързи от акъла!Какво общо има това че БЪЛГАРИН минал с колата си през Факултета и пушека от всяка ромска къща!?
53
4
 
5
 
! Отговори
Айде инДжинерите преди 5 години
Трудно ли е да се инвестира в огромни вентилатори за създаване на вятър при безветрие, монтирани на подходящите за това места!?
52
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Навсякъде бедните замърсяват най-много... Пример: не им е проблем да си зарежат таратайката на тротоара, защото имат много други по-големи и сериозни грижи, пред които спазването на елементарни правила бледнее.
51
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колите си замърсяваха и през лятото. Задръствания имаше, тротоарите бяха заети от трошките. Автомобилите ВОНЯТ и трябва да си сериозно увреден, за да не забелязваш.
50
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо цяло лято и през топлата есен никой не рева за въздуха. Нали автомобилите били причината за въздуха та чак вдигнаха данъка за най бедните. Или това е само предтекста на най бедните да им се свали кожляка. Не автомобилите не замърсяват а некачествените въглища и влажните дърва. До преди 10 години когато тока беше с достъпни цени за беднотията се отоплявах с ел.уреди. Но когато цените станаха непсилни минах на дърва и въглища. С тях е по топло и децата ми спряха да боледуват а и по евтино.
49
2
 
10
 
! Отговори
Йово преди 5 години
Незнам кой кой ще глобява но преди седмица гледах някакъв българин които с колата си мина през факултето. Почти всяка ромска къща димеше. Дали от агенцията за околна среда ще отидат във Факултета да ги глобят, СЪМНЯВАМ СЕ! Колко ги глобяват ромите в Градски транспорт че се возят без пари.
48
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Искат да налагат глоби от 1000 до 20 000 лева на хора отопляващи се с дърваИ всичко се прави не в полза на гражданите,а в полза на фирмите произвеждащи дървен чипс,филтри,автомобили.Защо не протестирате?
47
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
https://youtube/watch?v=NBOOMG2qRisИЗКАЗВАНЕ НА ИВАН ИВАНОВ И РЕПЛИКА НА ДОРА ЯНКОВА В НС НА 16 11 2018 за замърсяването и отопляването с дърва.
46
6
 
4
 
! Отговори
Ванката преди 5 години
До Анонимен 34Преди ползвах камина с локално парно, на дърва. Сега съм с два климатика /за 100кв.м./ и за ток давам 40-50% по-малко, отколкото на дърва. Около 500лв. за ток излиза отоплението за сезона, не за месец. По-евтино, по-комфортно, по-чисто и удобно е, отколкото да влачиш, чистиш, зареждаш, наглеждаш...
45
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мръсния въздух не се дължи на печките на твърдо гориво а на това че няма вятър........ Ей ама сте експерти!
44
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Почакайте малко още една-две седмици. До една-две седмици ще излязат новите технологии с ядрен синтез. Сигурен източник го каза - Десебе, Седесе, реформатори, Дабълари, Реститутски съюз. Съвсем скоро се чака да пристигне шистов газ от Америка. Всички психодесни, реститути, десебари, седесари, дабълари, реформари вече се пръскат с дезодоранти с шистов газ.
43
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не дишайте. Ще има данък въздух, отделяте парникови газове и рушите Планетата.
42
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защото пак се канят да ви пробутат да купувате едни филтри за печки,затова уж се сетиха,че въздухът е уж бил замърсен,ей затова!Мошеници! Номерата им край нямат!
41
4
 
6
 
! Отговори
21 век преди 5 години
всички комшии изсипват пепелта от печките до контейнера за *** и като излезе вятър си представете какво става .
40
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой ми боядиса коня ЗЕЛЕН?
39
2
 
11
 
! Отговори
месара преди 5 години
Е как защо, гербавите изпозастроиха всичко, вие тъ пи ли сте, причината ще ви извади очите
38
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 40 да точно така и такива работещи като теб ще дишат плащат и мълчат , това е положението аде да видим ти какво ще промениш като караш 1 годишен автомобил, не пушиш не пиеш , работиш нон стоп , живееш здравословно. А как от къде да ги вземе от такива работещи като теб нали за това се вдигат данъците
37
1
 
18
 
! Отговори
Кюмур преди 5 години
Е, нали не ви требеше "южен поток"? Дишайте сега.... Европейци....хахахаха