Привишена скорост - 1000 лв. глоба: Ще намалеят ли ПТП-ата?

Пореден експеримент, подчерта експерт
30 ное 2018 21:51, Петя Славова
65

При нарушение на пътя глобите ще могат да се плащат и чрез ПОС-терминално устройство на място. Това решиха депутатите на първо четене с поредните поправки в Закона за движение по пътищата.
Още по темата

През седмицата стана въпрос и за увеличението на глобата за превишена скорост на 1000 лв., то обаче въобще не стигна до обсъждане в обществения съвет. Христо Радков от Българското обединение на шофьорите, който е част от този орган, каза, че той е против това, защото това би бил пореден експеримент за намаляване на жертвите на пътя. Като такива той определи задължителното шофиране с включени светлини, свалянето на номерата и други мерки, които по думите му са били въведени за същото.

Радков настоя още, че новата агенция за пътна безопасност, която трябва да координира институциите, ще има ефект, когато аналитичното ѝ звено заработи и се анализират произшествията, за да се види къде е причината за тях.

"Според нас шофьорите основната причина е пътят", категоричен беше той пред Bulgaria ON AIR. Христо Радков допълни, че водачите имат вина в много случаи, но тя не е само в тях.

Йонко Иванов - Председател на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка, пък каза, че евентуална глоба от 1000 лв. за превишена скорост ще предизвика дебат, което пък може да е полезно.

Той обаче беше категоричен, че всяко четвърто ПТП е в завой и попита дали експерти от АПИ са обходили мястото на трагедията с автобус край Своге.

"Това означава, че има два фактора. Единият е състоянието на пътя и обкръжаващата среда и второто е водачът", подчерта той.

По думите му има как да се отворят някои завои, да се направи по-голяма видимостта.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да бе все шофьорите виновни, поставили сте ги до стената и дай дай дай, глоби само да се изкихаш на пътя, граждански, луди данъци и такси за щяло и нещяло, ама важно е да се пълни бюджета на оная хитра лисица Боко! После с нагла усмивка да каже хазната е пълна има излишък, да ама не от икономика а от кожите на обикновените хора, и естествено да си ги приберат половината и половината за брачедите- индианци!
29
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Герберастката банда няма наяване, да идват избори и да си отивате
28
0
 
10
 
! Отговори
Трол Горянин преди 5 години
Въпрос на гледна точка , ако през селото минава Е70 и ме блъснат докатж пресичам на необозначено място - вината е моя , но ако го правя защото в цялото село няма светофар или пешаходна пътека - тогава на кого е вината.
27
2
 
36
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Как за толкова години не разбрахте че не размера на глобата е от значение а нейната неизбежност.Когато шофьора знае че при нарушение вероятноста да бъде санкциониран е почти сигурна и 50лв са достатъчни.Когато знае че вероятноста е почти нулева и 1000000 лв няма да го стреснат
26
2
 
37
 
! Отговори
Мартин преди 5 години
Навсякъде в Европа има паркинги и тоалетни,места за отдих, къде са нашите.Навсякаде в Европа маркировката е специална,като минеш върху нея се чува шум.Каде са нашите маркировки.Със сигурност в някои джобове.После да плаща страдащия народ глоби.
25
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"По едно време почнах да си мисля, дали аз съм тъпия в ситуацията..."Ще се сетиииш тииии, ще се сетиииш.....
24
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
има табели на много пътища че са в ремонт и навсякъде има табели 40 км знам един такъв участък 30км целия път е с табели през километър 40 км ограничение извън населено място няма човек който да го спазва трябва да е луд да се влачи с толкова км часове и ако застанат едни господа с радара кво правим наред по 1000лв
23
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Не може да има знаци които разрешават изпреварването, а в същото време следва завой и пътната маркировка забранява изпреварването, видимоста е нулева."Що да не може? Чл.7 т.3:Когато има несъответствие между пътнитезнаци и маркировката на пътя, участниците вдвижението са длъжни да се съобразяват спътните знаци.Може да ти нахакт и несъотвестващ светофар. Нали затова имаш тиква на раменете - чел си праилника, полагал си изпит и знаеш как да действаш!
22
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мда. Днес на пътя май бях единствения, който караше в ограничението. По едно време почнах да си мисля, дали аз съм тъпия в ситуацията...Та глоба от 1к нямало да реши проблема ли? Ще го реши и още как...
21
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каквито гражданите в държавата, такова и качеството.
20
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 25Жалко за държавата, след като допуска изпълнение на пътища с такова качество. А споменавам Борисов, защото те са гордоста му. Защо ли.
19
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ХарбовЯвно в Канада живеят тъ.панари, които си мислят, че тук пътищата са на Борисов. А те всъщност са държавни.
18
16
 
9
 
! Отговори
Харбов преди 5 години
Живея в Канада, където пътищата не са като тези на Борисов, където максималната скорост по магистрала е 100 км., а за надвишаване с 50 км., глобата е 10,000 cad. А карай като ***
17
4
 
32
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
"Ще намалеят ли ПТП-ата?"Ще ми намалее барабуя!Всичко е за да стане оргабването от страна на т.нар. държава 100%!"Ама ние го правим за ваше добро!". Най-вече за наше добро го правите...
16
1
 
20
 
! Отговори
Гост преди 5 години
До ЖоКато караш с 50 при ограничение 90 си предпоставка за ПТП, същото важи и за така наречените магистрали. Не може да тръгнеш да изпреварваш със 100 при положение, че зад теб идва автомобил със 130 и то на 50 метра пред него и без мигач! Нали се сещаш, че този отзад не нарушава правилата, а този отпред е виновния!Колкото и да внимавам *** винаги има. Затова вече карам с видеорегистратор.
15
0
 
5
 
! Отговори
до рдеактора преди 5 години
Еее, мгоно сртанни дмуи пловзате и турдно се чтее!
14
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"глобата за превишена скорост на 1000 лв." нямам нищо против който кара със 100км/ч в населено място да го глобяват с по 1000. Само че оправете си табелите първо. Аз знам поне 3 села в региона където околовръстен път около село, където няма и 1 къща се счита за населено място.
13
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз предлагам за превишена скорост да се въведе смъртно наказание, без съд и присъда. Едва ли ще се намери по-загрижен от мене за безопасността на движението. Вижте само колко съм строг!
12
1
 
26
 
! Отговори
Гост преди 5 години
Проблема е комплексен. Неадекватни знаци спрямо пътната маркировка и невнимание на водачите. Не може да има знаци които разрешават изпреварването, а в същото време следва завой и пътната маркировка забранява изпреварването, видимоста е нулева. Ако водача няма опит да следи всичко или не познава пътя, на кое да вярва? Нека първо тези всички институти и институции да огледат всички пътни участъци, знаци и маркировки и тогава да говорят! Жалко, че това няма да стигне до никой от тях!
11
1
 
26
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Поредната тъпотия- с куршум муха ще ловят. Неразбрахте ли, че така удряте всеки вместо т.н. джигити!?!? Вярно е че не болестите с акъл, но поне копирайте от другите. Не са проблем 10-20 км отгоре при *** ограничения, а тоталното несъобразяване!