Привишена скорост - 1000 лв. глоба: Ще намалеят ли ПТП-ата?

Пореден експеримент, подчерта експерт
30 ное 2018 21:51, Петя Славова
65

При нарушение на пътя глобите ще могат да се плащат и чрез ПОС-терминално устройство на място. Това решиха депутатите на първо четене с поредните поправки в Закона за движение по пътищата.
Още по темата

През седмицата стана въпрос и за увеличението на глобата за превишена скорост на 1000 лв., то обаче въобще не стигна до обсъждане в обществения съвет. Христо Радков от Българското обединение на шофьорите, който е част от този орган, каза, че той е против това, защото това би бил пореден експеримент за намаляване на жертвите на пътя. Като такива той определи задължителното шофиране с включени светлини, свалянето на номерата и други мерки, които по думите му са били въведени за същото.

Радков настоя още, че новата агенция за пътна безопасност, която трябва да координира институциите, ще има ефект, когато аналитичното ѝ звено заработи и се анализират произшествията, за да се види къде е причината за тях.

"Според нас шофьорите основната причина е пътят", категоричен беше той пред Bulgaria ON AIR. Христо Радков допълни, че водачите имат вина в много случаи, но тя не е само в тях.

Йонко Иванов - Председател на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка, пък каза, че евентуална глоба от 1000 лв. за превишена скорост ще предизвика дебат, което пък може да е полезно.

Той обаче беше категоричен, че всяко четвърто ПТП е в завой и попита дали експерти от АПИ са обходили мястото на трагедията с автобус край Своге.

"Това означава, че има два фактора. Единият е състоянието на пътя и обкръжаващата среда и второто е водачът", подчерта той.

По думите му има как да се отворят някои завои, да се направи по-голяма видимостта.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
16
 
5
 
! Отговори
БАШ майстора преди 5 години
глобата ще има ефект ако към нея има и няколко месеца арест и конфискация на мпс-то и комисионна за полицая *** от дума не разбира само с вилата на вратъ
9
0
 
26
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
глобите ще бъдат непосилни за палщане но за сметка на това рушветите към контролиращите органи ще бъдат много по оборотнидай 200 кеш сега и ще се оттървеш от 1000 после балканска логика
8
13
 
36
 
! Отговори
Жо преди 5 години
НА КРИВА ракета, космосът и пречи.На некадърен шофьор, пътят му е виновен.Като е лош пътя, ще караш по-бавно.Максималната разрешена скорост не е задължителна скорост.Добрият шофьор не е този, който успява да се измъква невредим от критични ситуации.Добрият шофьор е този, който кара така, че да не попада в критични ситуации.
7
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За привишена неграмотност глобата колко е?
6
1
 
17
 
! Отговори
х преди 5 години
Редактори нямате ли ве?
5
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Привишена, провишена или правишена е правилното?
4
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По десет хиляди да направят глобите за всичко. Ламтят за пари и търсят да вземат повече, на никого не му пука за безопасността. Да се задавят дано!
3
7
 
10
 
! Отговори
Тататристан преди 5 години
В банановите републики нищо не помага ! Особено в такива, населени с потомци на татари - дивото си е диво !
2
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Привишйена ли е по-правилно, или привишьена?
1
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Селяните карат като невиждали.