Българинът от гурбет си идва! Мъката по децата и мама ги връща

Близо 60% от завърналите се нашенци искат да останат тук
Обновена: 7 дек 2018 08:53 | 7 дек 2018 07:00, Петя Славова
477
Българинът от гурбет си идва! Мъката по децата и мама ги връща
Снимка: БТА

Близо 60% от българите, завърнали се у нас от чужбина, имат намерение да останат за постоянно в страната, сочи проучване на авторски колектив от икономисти на БАН и от преподаватели в УНСС, предаде "Труд".

Данните бяха представени на Международната научна конференция "Икономическо развитие и политики: реалност и перспективи" в Института за икономически изследвания при БАН.

Още по темата

С нагласи да не се заселват трайно в чужбина са 28,2% от анкетираните, a възнамеряващите да емигрират окончателно са 12,1%.

Семейните и социални причини са сред доминиращите за завръщането на нашите сънародници. 55,9% от анкетираните определят причините си да се върнат в България, като "привързаност към семейството и моите близки в България", 15,7% – “да бъдат с децата си при отглеждането или обучението им", а 13,9% – “заради грижа за по-възрастен или болен близък".

От изследването става ясно още, че категорично около 40% от анкетираните не посочват икономически мотив за ремиграция. Това е коренно различно от основната причина, която почти 3/4 от завърналите се в България изтъкват за първоначалното си заминаване в чужбина – получаването на по-висока заплата, по-добра работа или по-висок жизнен стандарт.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


477
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
4
 
36
 
! Отговори
от ЮАР преди 5 години
Пропаганда и агитация, лъжи, съшити с бели конци. Познавам хора, които доста след пенсиониране, от ЮАР се върнаха в България и сега им е криво и съжаляват. Като цяло, няма НИКАКВА тенденция емигранти да се връщат. И проблема не е само в доходите, а най-вече в липсата на защита за човека и неговата собственост в България. Както и липсата на перспектива в България. Олигархичен, мутро-милиционерски режим с реставрация на соца, с *** енергийни проекти, Руски слугинаж, бюрокрация, и ограничения.
27
22
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като ги сънувате тези кошмари защо спамите в български форум а не в американски? Нали вече сте американци? Същите селяци сте си ако ще да се качите на луната!
26
27
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия дето отивате на готово в чужбина КОЙ ще ви го оправи тук, че да се върнете пак на готово?
25
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ааа да бе, връщали се..... да не съм луд че да се връщам в България! Когато ми предложат заплата каквато вземам тук (близо 2 хил. евро чисто, което си е напълно нормално и не е хвалене) в държава с цени по-ниски от българските - може и да се замисля за връщане.
24
1
 
38
 
! Отговори
Anonimen преди 5 години
не бойте се, деца, това са същите статистики като онзи ден, които казваха, че средно харчим 19 процента от доходите за храна, а аз виждам, че са над 50
23
23
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чакаме и Сиднито да се върне от Австралия :) Иначе това си е така - много хора се връщат от моите приятели защото стандарта на живот в София вече е средно европейски колкото и да се ***...
22
3
 
32
 
! Отговори
Смирен депутат преди 5 години
Е айде връщайте се ,че няма кой да работи за 510лв минимална.
21
5
 
32
 
! Отговори
Българин преди 5 години
С такива новини ни подвеждате, това не е истина. За да се завърне българина от чужбина, трябва да има промяна в системата, трябва да има някакъв смисъл, за да се завърнем. Мизерията и мъката не могат да върнат българина, а по-добрите условия на живот, по-добрата платежоспособност на държавата и работодателите, по малката корупция трябва да са приоритет.
20
21
 
6
 
! Отговори
скоро, скоро преди 5 години
арабските мигранти и заселници, на Запад ще почнат все повече да ги плющят особенно ще страдат децата на българските емигранти, които ще стават Бачи бази и секс кукли за европейските мюсюлмани
19
0
 
9
 
! Отговори
Scotish преди 5 години
Голямото завръщане ! 🤣 Уж...
18
4
 
36
 
! Отговори
Моркоф преди 5 години
Глупости на търкалета. Ех,родна стъкмистика....омайна сладка....
17
8
 
38
 
! Отговори
НеАнонимен преди 5 години
Връщаме се заради децата си? Аз моите си ги взех с мен... От бебоци в чужбина, смятай колко ще са привързани към България, като станат на по 20...
16
3
 
29
 
! Отговори
Корените преди 5 години
Корените вече са ни в Европа. Къде да се завръщаме?
15
1
 
22
 
! Отговори
Имат намерение преди 5 години
Така започва първото изречение, голямото завръщане, А дали ще стане, не се знае.
14
1
 
30
 
! Отговори
ГЛАС ОТ БЕЗДНАТА преди 5 години
Хубаво е освен процентното изразяване да бъде дадено и количественото изразяване в числа ,за да може процентите да се обвържат с бройките
13
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да, да.... И аз така! От мъка направо си събрахме багажа с жена ми, децата, кучетата и 500 л. аквариум. Много мъка! И тази година ще си се приберем у дома!!!! Към 17:30! След работа. Както обикновенно!
12
6
 
21
 
! Отговори
se преди 5 години
Гурбета е хубаво нещо но корените са си корени.Едни отиват за повече пари за да изучат и помогнат на децата си.Други обаче след като се на...т като нашите политици отиват да стават учени в американски и западни колежи.Къде са те сега тези политици които за 30 години унищожиха държавността и докарах народа да робува на чужди интереси????
11
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Върнали са се 10, останали 6 и ето ти 60 процента
10
24
 
21
 
! Отговори
от сидниАав$тралия преди 5 години
До Ха-ха-ха!Заповядай на място да ти покажа лайфстайла тук. Или мога да ти покажа по скайпа на живо, а ти какво ще ми покажеш? Панелната си килия в Овча купел ли? Айде да го направим да вим кой къде е, удоволствието ще е изцяло мое, ще се позабавлявам с теб
9
6
 
17
 
! Отговори
с преди 5 години
Добро утро ,претрепах костовист постъпих правилно ,нали ?