Размерът има значение! Малко или много са 560 лв. минимална заплата?

Бизнес и синдикати с гледните си точки пред Bulgaria ON AIR
19 дек 2018 10:45,
298

За пореден път работодателските организации се обявиха срещу увеличението на минималното възнаграждение за работещите с аргумент, че няма ясна методика за нарастването му. Бизнесът не хареса и предложението на синдикатите за по-високо заплащане на нощния труд.

Спорните теми бяха предизвикани от заложеното увеличение в Бюджет 2019, което предвижда минималната работна заплата да се вдигне от 510 на 560 лв.

"Четем средносрочната бюджетна прогноза, там пише колко ще бъде минималната заплата. Отдавна сме разбрали, че каквото и да си приказваме за минималната заплата, ще става това, което е написано в средносрочната прогноза", обяви Теодор Дечев от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Пред Bulgaria ON AIR той поясни, че е важен размерът не на минималната заплата в нормативния документа, а средната заплата, която е в размер на 1200 лв и коментира още, че има отделни отрасли в много по-лошо положение, които сриват общата сметка на средната заплата.

Любослав Костов, който е икономически експерт от КНСБ, посочи, че преговорите в НСТС не вървят много бързо и договарянето може да отнеме няколко години. Той е категоричен, че бизнесът може да понесе и по-голям от предвидения ръст на минималната работна заплата.

Костов се позова на доклад на Европейската комисия в който се казва, че производителността на труда у нас е много по-висока от ръста на работните заплати и по думите му имаме пропуснати ползи.

"В държавния сектор има позиции, за които заплата 510 лева е подигравка. Но когато чистачката в БАН идва с нейния дългогодишен стаж и получава повече от младия астроном, не съм съгласен, че са ѝ малко на чистачката", даде пример Теодор Дечев от АИКБ.

"Казваме на тези хора, че 510 лева са им много. Новината е, че чистачките не заслужават 510 лева заплата. Да не забравяме, че тази заплата се облага", отговори Костов и попита риторично: "Как така българският работник не произвежда достатъчно в България, а като отиде в Германия изведнъж става производителен?"

"От 11 години дремят някакви 25 стотинки добавка, защото никого не го интересува. Единственият проблем е при държавата", коментира Дечев относно спорния въпрос за нощния труд.

А според икономическия експерт от КНСБ служителите не само не печелят, но и губят пари по време на нощна смяна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


298
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
19
 
4
 
! Отговори
Бизнеса преди 5 години
"Абе стига повтаря като папагал това "махай се". Махай се ти."Защо бизнеса да се маха? Бизнеса прави добри печалби и сме сравнително добре, ако на вас не ви харесва, вие се махайте. Как се нарича човек който стои някъде където не му харедва и само мрънка че не бил доволен.
143
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сигурно работите "клатене на краката". .Не, но няма как да плащам на някой който си клати краката.
142
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БизнесаЩом мрънкаш против заплати от 510-560 лева, значи за никакъв бизнес не ставаш. Я марш да копаш, явно толквоа ти е акъла! Повечето хора са добри в своята работа, а ти искаш с нещо друго(бизнес) да се занимават, за да докажели неясно какво. Какво да доказват? Те са си добри в своята професия и за това дебеловратите като теб трябва да плащат, а не да определят хората като мрънкачи.
141
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 154По- голям ***, който говори напосоки без да осмисля казаното, от теб тук не виждам.По- големи страхливци от работодателите и хората, приближени на властта, също не виждам. Страх! Страх! Страх!Налапали откраднатия кокал и треперят някой да не им го отнеме.Браните си заграбеното от труда на хората. Виете на умряло. Плюнките ви хвърчат от гняв пред монитора, обидни квалификации на всяка дума, агресия, арогантност. Това е манталитета ви.
140
12
 
7
 
! Отговори
Бау преди 5 години
"Как така българският работник не произвежда достатъчно в България, а като отиде в Германия изведнъж става производителен?" По-глупаво изказване не бях чел отдавна ...
139
5
 
6
 
! Отговори
Хахахааааа. преди 5 години
Ами като образованието и учението нямат значение, що не ходиш при месара или бръснара да те лекуват или да ти вадят зъб....!!??????
138
13
 
3
 
! Отговори
Работодател преди 5 години
До ФактВдигането на МРЗ е в полза и на работодателите, но в перспектива---Мерси, отказваме се от ползите, нека останат за вас работещите. Няма нужда, но благодарим все пак. Ние и така сме добре, мислете са себе си.
137
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
25% от бездомниците в България са или с висше образование или с квалификации и дългогодишен трудов стаж.
136
0
 
21
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Вдигането на МРЗ е в полза и на работодателите, но в перспектива, а не веднага. За съжаление в България се робува на мантрата за евтиния труд, колко бил подпомагал инономиката, а реално в България от 29 години се случва точно обратното - мизерните доходи закопаха България. Едно от решенията е рязко вдигане на доходите - МРЗ от 1500-1600 лева и масови заплати в обществения сектор от 4000-5000 лева. Частниците с дебели вратове, ако искат да вдигат заплатите, просто ще останат без работници.
135
0
 
14
 
! Отговори
Бобчо преди 5 години
До бизнеса:Абсолютно си прав, че работника има избор да поиска увеличение, да остане на същите пари или да напусне. Както и е вярно обаче, че дойде време да плащаш заплати, които са обусловени от законите за търсенето и предлагането, в случая на наемен труд, защото в противен случай ще фалираш.
134
14
 
4
 
! Отговори
Бизнеса преди 5 години
Щом имате понятие от бизнес и от всичко защо работите на ниски заплати и постоянно се оплаквате, ами не работите на високи заплати или не започнете собсвен бизнес. Айде да ви видим! Никой не караме да върви другаде, само тези на които не им харесва, и това е нормално - като не ти харесва - махай се, какво искаш? Това е положението, фирмата не е твоя, ти не определяш нищо, пазарът на труда решва. Никой не те държи насила, само да мрънкаш.
133
1
 
19
 
! Отговори
Бобчо преди 5 години
В условията на пазарна икономика всичко е стока, дори наемния труд за голяма изненада на болшинството набедени бизнесмени. Та в тоя ред на мисли, колкото платят за качеството на работната ръка, толкова ще получат. Елементарно, като да искаш да си купиш филе Елена, ама за 3лв/кг, не за 30. Е няма да ти го продадат. За 3лв, салам Народен. Те така и с работната ръка. Колкото и да продължавате да си повтаряте лъжите, няма вече, промоцията с евтината работна ръка свърши.
132
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 137По себе си ли съдиш?Изкарал си някое помощно училище, станал си член на партията и хоп!- евросубсидийки, обществени поръчки и вече си шеф.
131
12
 
5
 
! Отговори
Бизнеса преди 5 години
"Бизнеса" е длъжен да плаща---Бизнеса си изпълнява задължаенията и плаща толкова колтото е в трудовия договор. И плаща и данъци на държавата. Ако не ви харесва това което сте подписали в трудовия договор можете да поискате да се промени. Ако бизнесменът ви откаже пак имате избор - или да наведете глава и да останете да работите на същия договор или да напуснете и да сключите нов трудов договор с друг който ви предлага по-добри условия. Какъв ви е проблемът?
130
5
 
7
 
! Отговори
Абе, еййй... преди 5 години
Едно е да си изкопчия, бетонджия и да носиш киреч.... Друго е да си тесен специалист в Предприятие, или възлова Фирма за икономиката на Страната.НЕЩАТА СА РАЗЛИЧНИ, И ЗАВИСЯТ ОТ АКЪЛА И ПОДГОТОВКАТА НА ОТДЕЛНИЯ. ИНДИВИД!!!
129
11
 
4
 
! Отговори
До 134 преди 5 години
Колкото и дипломи да имаш, си оставаш наивно-простовато човече - умен социалист няма! Във всяко нещо трябва да има разум и да се търси баланс, в противен случай следва свободно пропадане. Ти като си такъв "гении", защо не създадеш бизнес, да плаща по 5000 евро заплати и да осигуряваш социални продобивки на работниците си? Само простака говори на посоки, без да осмися казаното от него и ти попадаш в тази група, честито!
128
0
 
18
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Дебеловратите работодатели не мислят в перспектива, а гледат днес да откраднат повече. Затова плащат МРЗ и не искат тя да се повишава. Тук е мястото на държавата, която трябва да предвиди, че при такива доходи, българите ще продължат да бягат от България и да не създават деца и скоро дебеловратите няма да имат работници, т.е. вдигането на МРЗ е грижа от страна на държавата и за дебеловратите работодатели. При такива мизерни заплати и работна сила от чужбина няма да има.
127
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Всеки е длъжен на всекиго. ".И с какво аз съм ти длъжен и съответно ти на мен?
126
0
 
21
 
! Отговори
Човек преди 5 години
Едно домакинство от двама възрастни и едно дете с разходи за отопление и ток-200 до 300 лв., за вода 30 лв., за телекомуникации и други услуги 100лв, за храна 300 до 400лв, за наем или ипотека от 500 до 1000лв, за транспорт 200лв, и много други странични разходи - ремонти, винетки, такси, данъци, лекарства, дрехи......... Вие ги сметайте. После ниска била раждаемостта и лош бил материала. Материала си го посявате Вие Работодателите. Колко училища финансирате, на колко деца давате стипендии.....
125
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Обазованието няма нищо общо с обема и качеството на извършената работа, ".Докато мислиш така винаги ще се молиш някой да увеличава минималната за да получаваш повече.