Размерът има значение! Малко или много са 560 лв. минимална заплата?

Бизнес и синдикати с гледните си точки пред Bulgaria ON AIR
19 дек 2018 10:45,
298

За пореден път работодателските организации се обявиха срещу увеличението на минималното възнаграждение за работещите с аргумент, че няма ясна методика за нарастването му. Бизнесът не хареса и предложението на синдикатите за по-високо заплащане на нощния труд.

Спорните теми бяха предизвикани от заложеното увеличение в Бюджет 2019, което предвижда минималната работна заплата да се вдигне от 510 на 560 лв.

"Четем средносрочната бюджетна прогноза, там пише колко ще бъде минималната заплата. Отдавна сме разбрали, че каквото и да си приказваме за минималната заплата, ще става това, което е написано в средносрочната прогноза", обяви Теодор Дечев от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Пред Bulgaria ON AIR той поясни, че е важен размерът не на минималната заплата в нормативния документа, а средната заплата, която е в размер на 1200 лв и коментира още, че има отделни отрасли в много по-лошо положение, които сриват общата сметка на средната заплата.

Любослав Костов, който е икономически експерт от КНСБ, посочи, че преговорите в НСТС не вървят много бързо и договарянето може да отнеме няколко години. Той е категоричен, че бизнесът може да понесе и по-голям от предвидения ръст на минималната работна заплата.

Костов се позова на доклад на Европейската комисия в който се казва, че производителността на труда у нас е много по-висока от ръста на работните заплати и по думите му имаме пропуснати ползи.

"В държавния сектор има позиции, за които заплата 510 лева е подигравка. Но когато чистачката в БАН идва с нейния дългогодишен стаж и получава повече от младия астроном, не съм съгласен, че са ѝ малко на чистачката", даде пример Теодор Дечев от АИКБ.

"Казваме на тези хора, че 510 лева са им много. Новината е, че чистачките не заслужават 510 лева заплата. Да не забравяме, че тази заплата се облага", отговори Костов и попита риторично: "Как така българският работник не произвежда достатъчно в България, а като отиде в Германия изведнъж става производителен?"

"От 11 години дремят някакви 25 стотинки добавка, защото никого не го интересува. Единственият проблем е при държавата", коментира Дечев относно спорния въпрос за нощния труд.

А според икономическия експерт от КНСБ служителите не само не печелят, но и губят пари по време на нощна смяна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


298
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
164
2
 
12
 
! Отговори
Веско преди 5 години
Проблема, не е че българина не работи. Просто произвежда продукти с ниска добавена тойност! А такива няма и да има поради същите тези политици дето точат от всичко и няма насита. Проблема е, че нашите управници са удивително глупави, но за сметка на това болезнено амбициозни хора.
163
0
 
14
 
! Отговори
До 198 преди 5 години
Ако работодателя му се занимава с нещо без висока добавена стойност? Защо упрекваш работника?! Може проблема да е в работодателя.
162
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От една страна бизнеса и капитала, които имат всичко и пари, и собсвеността върху фирмите, чиято цел и интереси са да прави големи печалби включително и чрез намаляване на разходите за човешки ресурс като плаща минималното на пазара на труда.От друга страна работника, който няма нищо и едвам изкарва от заплата до заплата, изобщо не го интересува печалбата ами само как да взима по-голяма заплата. Има две страни с противоположни интереси. Въпрос: при един конфликт коя ще излезе победител?
161
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много е. За съжаление на много хора уменията им и това, което могат да произведат не струва 560 лева. За това и биват замененис машини. Трябва да има ограничение на броя деца за някой.... хора... ако не можеш да си гледаш децата да не се размножаваш много много и не нямам предвид само едни определени малцинства...
160
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При малка фирма в сферата на услугите в която работи само собственика и има годишен приход до 50 хил. без регистрация по ДДС, но приходите му идват от фирми с рег.по ДДС, повишаването на минималната работна заплата е допълнително бреме. Малкия бизнес трудно ще оцелее, средния е под въпрос, едрия ще става все по едър.
159
7
 
4
 
! Отговори
Бизнесмен преди 5 години
До БизнесменДа. Ние ставаме, но "вие" не ставате за нищо. Пропадналата държава го показва. Без разни "обръчи", "кръгове" и "партии", с които заедно да крадете евросубсидии и милиардни заеми нищо не можете да направите като хората.----Хубаво, щом ставате, значи сте добре, ние сме зле и не можем нищо като хората. Какъв ви е проблемът, защо сте се загрижили за бизнеса. Гледайте себе си и се радвайте на успехите си. Никой не ви иска грижите.
158
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Предлагам всички недоволни от МРЗ за един месец да започнат да плащат двойно всичко каквото купуват. Примерно купуват хляб, плащат два. Сипват 50 л.бензин плащат 100 и т.н. Нека дадат пример за това как се дава повече за нещо което получаваш и което е недооценено. Така ще се увеличат печалбите и ще има възможност за увеличаване на заплатите им. Навити ли сте мрънкачи?
157
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изобщо не ме интересуваш..Е как бре, нали си бяхме взаимно задължени....или забрави какви ги плещеше одеве?
156
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Малко са за тези които са наети на работа и им се плаща по толкова или около тази сума. Много са за самоосигуряващите се лица. Ако говорим за работодател, ако един такъв има затруднение да осигури 560 лв.заплата, че даже и двойно, то този човек не е за бизнес, по-добре да си потърси работа на заплата или да я върши сам.
155
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ама въобще не те мисля. Изобщо не ме интересуваш..И правилно. Мисли как да си платиш сметките с тая МРЗ....или мама и тате още ти ги плащат.
154
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 185 БизнесътПовече от МРЗ ще получим, когато отстраним такива като теб- некадърни и алчни "бизнесмени".
153
2
 
23
 
! Отговори
Човек преди 5 години
Бизнеса няма да е лошо да провери за техните внуци каква ще е демографската картина, и като емигрират и техните внуци май.ната и на родината заради която умря Левски и хилади други анонимни герои дали живота си да ни има. Нация преживяла векове сами я бутаме надолу, пет века османско и един век византийско < един век Чорбаджийско.
152
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Бизнеса 173Откъде правите добри печалби, бе? "Бизнесът"! Нали ние сме некадърни работници, които едва са завършили средното училище и сме нископроизводителни прос.таци, които говорят напосоки???Ти чуваш ли се какво безумия бълваш???Нямаш уж пари да плащаш на работниците, а не искаш да ходиш в чужбина, щото печалбите били добри!!!
151
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ти не можеш да си платиш сметките за телефона без чужда помощ и си седнал да разправяш, че си бил плащал заплати..Ти мен не ме мисли. Мисли как да получаваш повече от МРЗ.
150
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
2 часа път със самолет променят производителността на работника. 2 часа път със самолет променят разходите за труд на работонаемателя.Това са съвременните чудеса на бизнеса и труда. Става чудо и няма обяснение засега.Изследователите и учените още изследват и анализират феномена, явлението. Това явление е като НЛО.
149
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Елементарно, като да искаш да си купиш филе Елена, ама за 3лв/кг, не за 30. Е няма да ти го продадат. За 3лв, салам Народен. .Няма как да стане и обратното. Няма как да ми продадеш салам народен за 30 лв.
148
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Бг бизнесът е научен само да краде.Научен е да не плаща заплати.Но нещата се променят и затова "бизнесът" реве с цяло гърло.Колкото и да реве, процесът е необратим. Колелото се върти и мантрата "украинци и молдови" няма да му помогне, ако не започне да плаща на работника.
147
12
 
4
 
! Отговори
Бизнеса преди 5 години
Кои сте "вие" бе некадърен *** ? То затова по цял ден реват по вестниците "бизнесмените" защото били "добре". Ми добре, биснесаът сме зле, вие работещите сте добре, какъв ви е проблемът? Моля, не се грижете за нас, живейте си добре.
146
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лошото е, че след 1989 година бяха унищожени профсъюзите и хората бяха оставени на произвола на мутрите. При едни профсъюзи като във Франция например, в България МРЗ отдавна щеше да е над 1000 лева, а средната заплата над 4000 лева.
145
19
 
6
 
! Отговори
Бизнесмен преди 5 години
Щом мрънкаш против заплати от 510-560 лева,, значи за никакъв бизнес не ставаш.Щом мрънкате против ниските заплати и не можете да си намерите работа за по-високо заплащане, направете си извода за какво ставате.