Мъжкото хоро – само за калоферци, ако трябва и с охрана!

Ако имало и външни хора, нямало да да се пребори за ЮНЕСКО
100
Мъжкото хоро – само за калоферци, ако трябва и с охрана!
Снимка: Булфото, архив

Ако трябва, ще наема частна охранителна фирма, която да опази мъжкото хоро в река Тунджа в Калофер. И полиция ще има. Гостите ни са добре дошли, но трябва да изчакат първо местните мъже да изпълнят обичая и чак след това да влизат във водата. Това обяви кметът на Калофер Румен Стоянов, който всяка година на Богоявление лично води мъжкото хоро в родния си град, цитиран от"Монитор".

"Трябва първо калоферци да влязат в реката, да си изпълнят ритуала и след това вече да влиза който ще. Този път ще направя така, че отвсякъде да има охрана и да не допускаме външни хора в Тунджа", бе категоричен Румен Стоянов. Той припомни, че правилото в реката да нагазят първо кореняците, не е ново. Проблемът бил обаче, че гостите изобщо не се съобразявали с това. Външните могат да влязат в реката чак, след като кръстът бъде хванат.

Обикновено обаче те нагазвали в река Тунджа почти заедно с мъжете от Калофер и така проваляли обичая. Неговото изпълнение вече трета година се наблюдава стриктно от пратеници на ЮНЕСКО. "Поне пет години може да отнеме наблюдението на ритуала ни. В последните две години от организацията пращаха двама унгарци, които наблюдаваха как изпълняваме мъжкото хоро. Но и те ни казаха, че ако в реката влизат външни хора, няма да успеем да се преборим в ЮНЕСКО", уточни Стоянов.

Емисарите на организацията обръщали внимание дори на най-дребните подробности в изпълнението на ритуала. "Те самите миналата година казаха, че хорото трябва да се играе само от калоферци. Иначе го бъркате – това им бяха думите. Казаха ми, че подобно хоро има в Македония, където също имало гайди, но влизането им в реката било по друг начин. Калоферското мъжко хоро е единствено в света – това ми казаха унгарците", заяви кметът на Калофер.

Затова и Румен Стоянов, и останалите калоферци, не искат мъже от други градове да развалят ритуала им. Повечето от гостите не знаели нито коя песен изпълняват калоферци, нито текста й, нито защо точно тази мелодия пеят мъжете. Някои от външните били пияни, а други крещели или нецензурни фрази, или фенски припеви на любимите си футболни отбори.

Изключения няма да се правят дори ако гостите са облечени в народни носии, са категорични мъжете от Калофер. "Само местни мъже могат да играят леденото хоро в река Тунджа. Никой друг. Призоваваме и молим всички гости, пък макар и трезвени или в носии, да стоят настрани, докато трае ритуалът ни. Когато ние приключим, да заповядат те в реката", призоваха за кой ли път мъжете от подбалканския град.

"На 6 януари 2018г. пак развалиха хорото. Аз стоях отзад и вардех другите, а част от външните влязоха, почти едновременно с нашите мъже, от ниска част на брега преди мостчето. Затова сега ще го направя там със заграждения, с ленти, за да не може оттам да се влиза в реката. Ще извикам и охрана. Няма да оставя така нещата", обясни кметът на Калофер. Той уточни, че ще въведе и стриктни правила за фоторепортерите, за да не бъдат допускани на тясното мостче над реката хора, които снимат само за удоволствие, за да качат после снимките си в социалните мрежи.

На Богоявление 2018 в река Тунджа нагазиха над 500 мъже. Те бяха "водени" от малчугани на възраст около 10 години. Всички пеят народната песен "Залюбила е Василка" под акомпанимента на гайдарите от Народно читалище "Христо Ботев". Всички са облечени в народни носии с типичната за града връхна дреха "гимена фанела". Уникалното е, че за калоферци няма значение кой мъж ще хване кръста. Който и да го хване, го подава на най-малкия участник в леденото хоро. Според поверието ледената вода на реката по време на мъжкото хоро не разболява, а точно обратното – калява.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Може и джандармерията да охранява,обаче и те да са вътре в реката трезви .Да им се скумърцат стафидите.
37
5
 
3
 
! Отговори
А преди 5 години
Тия от не идат, на ледовития океан на аляска,да му одарят хорото,ам в Тунджа в топлата вода
36
10
 
4
 
! Отговори
Иван преди 5 години
До до IvanГаньо аз не искам нищо зажото юивея от 12 години там кадето повечето пишешти тук четат само в новините! Просто съм отвикнал от целият ви негатив и злоба във всичките им направления!
35
3
 
25
 
! Отговори
до Ivan преди 5 години
Толкова ли ти е трудно просто да оставиш хората на мира и да уважиш традициите им? Ето затова искат да играят сами- защото такива нахалници като теб не спират да се лепят и нахлуват в пространството им като конски мухи.
34
18
 
6
 
! Отговори
Ivan преди 5 години
Типично по български и нищо ново! Когато нещо се харесва в БГ и е следено с интерес веднага става закрито за една определена част или платно нищо ,че говорим за родолюбие и традиции! Какво значение има кой от къде е дошъл за да почете Българското и защо трябва да има ред в душата на българина когато говорим за родината си и нейните съхранени традиции 'кмете'?!?
33
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Смешници...
32
1
 
1
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
До 35 : Интернет ,баце ,не е Държавен вестник !
31
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"А гостите на града в това време да танцуват голо хоро с жените им в кръчмите."Най-много да танцуваш гола "ръченица" докато ги запяш през прозореца на кръчмата.
30
6
 
12
 
! Отговори
Хан Крум преди 5 години
След като се напийте, всеки ден може да ходите да изтрезнявате в река Тунджа
29
16
 
9
 
! Отговори
niki преди 5 години
Бай ти *** иска да го дават по телевизора, заради това той пие цял ден и после на другия ден си показва 'българщината' в реката.Страхотно!
28
21
 
18
 
! Отговори
Ледено хоро преди 5 години
Единствената информация в Уикипедия за тва Мъжко хоро само че е Ледено хоро да ама датира от 70-те години , измислени неща , измисленна Сензация , сами проверете в интернет , за мен лично пиянски прояви на хората от село , не е никаква Традиция а Измишльотина
27
18
 
17
 
! Отговори
Компромис преди 5 години
Ами тези от Калофер нека си танцуват мъжко хоро в реката.А гостите на града в това време да танцуват голо хоро с жените им в кръчмите.
26
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е никаква традиция тва хоро а измисленно мероприятие , бъркат се празника Богоявление , след като заблудили цел Калофер що пък не
25
11
 
9
 
! Отговори
Това виц ли е? преди 5 години
И на какво правно основание ще го направи?Който не е решил - той не го е осъдил. Прави си реклама на града с простотии просто.
24
12
 
15
 
! Отговори
Тая река преди 5 години
да не е на кмета на дядо му? Щял с полиция и мутри да пази други хора да не влизат...Селски истории.
23
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До TojoТо от шопите по-свидливи и сметкаджии няма ако моловете чакат от вас пари да правят да са затворили вече.
22
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къпане или измиване в реката е Традицията , мъжкото хоро е измисленно от някакви си хора за които даже няма информация как и кога?
21
3
 
9
 
! Отговори
Богоявление преди 5 години
Бъркат Богоявление с това така наречено си от тях Мъжко хоро , между другото това Явление е прерърпялно значителни измененние и навсякаде се празнува различно , странни разбирания имат хората които са реално хипнотизирани с идеята да влязат в реката с другите заедно , няма лошо , а иначе Богоявление е къпане в реката а не Мъжко хоро
20
17
 
9
 
! Отговори
Tojo преди 5 години
Тогава в София да затворим моловете, докато ние си напазарувамe за Коледа и Нова година а провинциалистите да чакат докато ние приключим... После да си правят снимки за FB...не знам да има ограничения от кой град си, за да скочиш...и гражданство за София... Да си работите у провинцията като много знаете... Таман ше развивате местната икономика..
19
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този обичай въобще не толкова древен колкото някой се опитва ,да го изкара!По всяка вероятност е от средата на миналия век ,въпреки ,че някой се опитват да го датират от 17-18век.Но от когато и да е едно е сигурно.Не му се отдавало такова голямо сейрджийско внимание!!!