Между 1942 и 1944 година: 45 хил. бомби политат към България

Най-страшно е на 10 и 11 януари 1944 г., избити са близо 1000 души
Обновена: 10 яну 2019 16:54 | 10 яну 2019 12:15, Анисия Иванова
271

Днес се навършват 75 години от бомбардировки над София, отнели най-много човешки животи.

На 10 януари 1944 г. англо-американската авиация нанася най-тежкия удар срещу България, която е част от Тристранния пакт по време на Втората световна война.

България е на страната на Германия, Италия и Япония. Макар и само символично, обявяваме война на противниците на Тристранния пакт - САЩ и Великобритания.

Между 1942 и 1944 година авиациите на двете страни атакуват 168 населени места в България с над 45 000 бомби. Убити са повече от 4000 души, половината от които в София, разказва Bulgaria ON AIR.

Най-страшно е на 10 и 11 януари 1944 година. Само за едно денонощие са избити близо 1000 души. Почти всички са обикновени граждани, сред които и деца.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


271
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Верно..мълчи се за бомбардировките над Варна....Партията майка не дава да се говори...
128
14
 
10
 
! Отговори
юбералес преди 5 години
На война като на война. Ние пък за същото време избихме няколко стотин англо-американски летци и няколко хиляди про-съветски колаборационисти (партизани) в Гърция, Сърбия и България.
127
24
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А нещо няма ли да напишете за бомбардировката над Варна от страна на руската кочиина. Причината е, че им отказваме пристанище! Стотици българи са избити, но вие мълчите!
126
2
 
12
 
! Отговори
От 121 преди 5 години
По време на бомбардировките, много сгради в центъра на София са имали бомбоубежища в мазетата, като допълнително е бил отлят бетон. Баба ми, Бог да я прости, ми е разправяла как са чакали да премине поредната бомбандировка с майка ми на ръце, която е била пеленаче тогава. Част от усилените основи така и не са разрушени след това и още могат да се видят до нашето мазе. И най-страшното е било, когато съседната сграда е била улучена и след края и, когато излиза на мястото и е имало само ров.
125
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За англо-американските бомбардировки в "демократичните" ни учебници по история не пише нищо. Информационно затъмнение в полза на промиването на мозъците и обезродяването на поколението. Само кока-кола!! Ура! Ура!
124
28
 
9
 
! Отговори
Еффенди Коритаров преди 5 години
РУСИЯ ЩЕ БЪДЕ ПРЕГАЗЕНА И ПРЕМАЗАНА ВЪВ КОНВЕНЦИОНАЛНА СТАНДАРТНА (БЕЗ-ЯДРЕНА ВОЙНА) .САМО С НАЛИЧНИТЕ ОРЪЖИЯ И ЧОВЕЦИ. И ТО САМО ОТ ОБЕДИНЕНИТЕ ДЪРЖАВИ НА ПОЛША 40 МИЛ., ТУРЦИЯ 81 МИЛ., РУМЪНИЯ 23 МИЛ , УКРАЙНА 43 (тука отделям поне 18 милиона с руско самосъзнание или агенти) - 25 мил. за Украйна остават чистите украйнци . И ГРУЗИЯ 5 милиона = ВСИЧКО ОБЩО 170 МИЛИОНА !!А КАКВО ОСТАВА АКО ВКАРАМ И ГЕРМАНИЯ , ИСПАНИЯ, ИТАЛИЯ, ФРАНЦИЯ, ВЕЛИКА БРИТАНИЯ ???..АМИ И САЩ - маааайййкоооо миииллааа .
123
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този или подобен материал трябваше да е в началото на всяка българска централна новинарска емисия вчера, а също и днес. Нужно е да им официален ден в памет на невинните жертви на англо-американската агресия. Те са повече от жертвите в Априлското въстание.
122
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хуманните Англичани като са пускали играчки бомби.
121
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Софиянец е само този, който има представа за бомбардировките. Всичко друго са ***, хора - дърво без корен.
120
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Великобритания и САЩ никога не са приемали България като стойностен политически субект. Никога. Позор е сегашното ни усмихнато отдаване на тяхната жестока игра със света.
119
10
 
12
 
! Отговори
ист преди 5 години
Преди 75 години английски и американски самолети бомбандират София и няколко големи града. Има много жертви и разрушени жилища. Срещу нашествието са изпратени 30 български изтребителя и 18 немски.През 1915 година 17 руски кораба и два хидроплана обстрелват Варна, Балчик и селища покрай морето. Има много жертви и разрушени жилища. Две германски подводници прогонват руските кораби и спасяват Варна.Ако плюете американците, трябва да плюети и руснаците. Те са едни и същи.
118
20
 
9
 
! Отговори
Стоянов преди 5 години
Без да се намираме във война със Съветския съюз и без каквато и да било причина или повод, град Добрич е бомбардиран от съветската авиация. За щастие жертви няма, но населението, което чувства руския народ за най-близък е озадачено. За втори път в рамките на по-малко от 30 години България бива нападната в гръб от държавата, която счита за своя освободителка.Не оправдавам САЩ и Англия но на тях сме им обявили война ,но на руснаците никога не сме обявявали война а са ни бомбили здравата.
117
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до АнонименА джендърският ти ЕС измисли третия пол.
116
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Tози материал трябва да го излъчвате ВСЯКА седмица!!!!
115
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ПовръщащияА сега какво правим със америка бе колега, не само сме смъкнали ***, ами сме разтворили и бузки. Реално България загуби независивоста си и суверинитета преди 30 години. И именно заради продажници като теб. В България всички важни решения се вземат със съгласието на америка. *** са именно такива като теб и точно на този ден да драскате глупости, държава която ни е бомбардирала, използвала атомно оръжие, и ни унищожи икономически и военно не можем да я имаме за приятел.
114
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Другарят ти Сталин измисли македонската нация. При сърболята още върви вица за титово яйце.
113
8
 
15
 
! Отговори
До 111 преди 5 години
Млък руслямска подлого! България е била в територии населени с българи и отнети след ПСВ! А дори и преди това териториите са били населени с българи, но отнети след Освобождението. Тези територии са били населени с българи! А след "освобождаването" на България от съветска русия, България изпраща над 350 000 войници да се бият по полята на Сърбия с южните части на вермахта. Тези военни гробища, които в наши дни се поругават в Македония и Сърбия са гробовете на БЪЛГАРСКИТЕ войници загинали 44-45г.
112
2
 
28
 
! Отговори
Военнопрестъпници! преди 5 години
До АнонименБългария не е пратила войски в Руесия, но е окупирала Сърбия и Гърция, които са били на страната на Антихитлеристката коалиция.А САЩ защо не са водили битка с българските войски окупирали Сърбия и Гърция да ги освободят, ами са бомардирали цивилно население в София, и то целенасочено, не военни обекти а са избивали невъоражени българи. Убийството на цивилно население по време на война се квалифицира като геноцив и военно престъпление.
111
7
 
12
 
! Отговори
vlady преди 5 години
Проличават си подвизите на ген. Луков - закупените на завишени цени остарели зенитни оръдия се оказват практически безполезни при бомбардировките. Ако имаше по-читави оръдия последствията щяха да са по-малки.
110
24
 
6
 
! Отговори
Джеймс Пардю преди 5 години
Русия е демограафски колапс и през изчезване..Навремето ако стаанете хипотетична война, СИВ - НАТО...ГДР, ЧЕХИЯ, ПОЛША, РУМЪНИЯ ,УНГАРИЯ = НЯМАШЕ ДА СЕ БИЯТ С НАТО, АА ЩЯХА ДА ПОЕМАТ НА ИЗТОК КЪМ МОСКВА...САМО СССР И БЪЛГАРИЯ ЩЯХА ДА СЕ БИЯТ С НАТО...ЕТО ВИ ГО ''БРАТСКИЯ СЪЮЗ''...С такива съзюници -- е велико чудо че имаше толкова години ''Варшавски Договор .''