Между 1942 и 1944 година: 45 хил. бомби политат към България

Най-страшно е на 10 и 11 януари 1944 г., избити са близо 1000 души
Обновена: 10 яну 2019 16:54 | 10 яну 2019 12:15, Анисия Иванова
271

Днес се навършват 75 години от бомбардировки над София, отнели най-много човешки животи.

На 10 януари 1944 г. англо-американската авиация нанася най-тежкия удар срещу България, която е част от Тристранния пакт по време на Втората световна война.

България е на страната на Германия, Италия и Япония. Макар и само символично, обявяваме война на противниците на Тристранния пакт - САЩ и Великобритания.

Между 1942 и 1944 година авиациите на двете страни атакуват 168 населени места в България с над 45 000 бомби. Убити са повече от 4000 души, половината от които в София, разказва Bulgaria ON AIR.

Най-страшно е на 10 и 11 януари 1944 година. Само за едно денонощие са избити близо 1000 души. Почти всички са обикновени граждани, сред които и деца.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


271
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
7
 
10
 
! Отговори
zizi преди 5 години
Къса памет или съзнателно изтривана БЪЛГАРИ - издигнаха паметници на тези "герои". След което и нашествието на селско гаменските тарикати 44 година. Унищожението на истинския интелектуален елит на България позлатил българския лев чрез труд, УЧЕНЕ В ЧУЖБИНА за да се върнат тук и да градят нова одухотворена БЪЛГАРИЯ! Слабо правителство и тогава е имало....е до кога...............
108
35
 
16
 
! Отговори
ПОВРЪЩА МИ СЕ ОТ ВАС преди 5 години
ПОВРЪЩА МИ СЕ ОТ ЦЯЛАТА НИСКОЧЕЛНАТА БОЛШЕВИШКА ПАCМИНА ТУК, КОЯТО НЯМА ЕЛЕМЕНТАРНИ ПОЗНАНИЯ ПО ИСТОРИЯ И СВАЛЯ ТАКА ЛЕСНО ГАЩИТЕ СИ ПРЕД ПУТИН. ПРЕЗ ЦЯЛАТА ИСТОРИЯ НА БЪЛГАРИЯ РУСИЯ СЕ Е ДЪРЖАЛА С НЕЯ КАТО С НЕЖЕЛАН ЕФЕКТ НА БАЛКАНИТЕ!!! НЕ ВИ ЛИ Е СРАМ? ***! ИСКАТЕ ДА СТЕ РУСНАЦИ ПОВЕЧЕ ОТ БЪЛГАРИ! ИСКАТЕ БАЩИЦА ДА ВИ УПРАВЛЯВА 100 ГОДИНИ! ИСКАТЕ ПАРТИЯТА МАЙКА ДА МИСЛИ ВМЕСТО ВАС! И ЗАБЕЛЕЖЕТЕ! МЕЧТИТЕ ВИ СА НЕ ДА СТЕ СВОБОДНИ, А МЕЧТАЕТЕ ДРУГИТЕ ДА СА ПО-ЗЛЕ И ВИЕ ДА СТЕ РОБОВЛАДЕЛЦИ
107
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Слава на българските летци-герои, които с цената на живота си са защитавали българското небе и са сваляли летящи крепости.Добре е, че американци са наторили с кръвта си българската земя.
106
7
 
31
 
! Отговори
ВРАГОВЕ преди 5 години
АЕНГЛИЯ, ФРАНЦИЯ И САЩ СА НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ВРАГОВЕ НА БЪЛГАРИЯ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО И ДО ДНЕС. БЕРЛИНСКИЯТ ДОГОВОР, НЬОЙСКИЯТ ДОГОВОР, БОМБАРДИРОВКИТЕ СА ПРИЧИНИЛИ ОГРОМНИ НЕЩАСТИЯ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД.ДОРИ ДНЕС ЗАПАДНИТЕ ДЪРЖАВИ ГЛАСУВАХА РЕШЕНИЕ, КОЕТО ЩЕ УНИЩОЖИ ЕДИН ОТ НАЙ-УСПЕШНИТЕ БИЗНЕСИ В БЪЛГАРИЯ.И НИ ИЗТУПВАТ КАТО БРАШНЯН ЧУВАЛ С МИЛИАРДИ ЗА САМОЛЕТИ ИЛИ ЗА ТОК ОТ МАРИЦИТЕ.
105
8
 
30
 
! Отговори
Victimized преди 5 години
"Защо във американските филми един обирач на влакове е изкаран като герой ?"Щатите са най-извратения народ, който успя да накара целия свят да си играе на каубои и индиянци, превръщайки в маркетингова стратегия геноцида над население от цял континент. Представете си някой да си позволи да играе не Нацисти и евреи, или Австралийци и абуригени....Няма по извратена нация.
104
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре, че другаря Сталин е настоявал да не ни вземат Добруджа и да не плащаме репарации. Западните ни "партньори" винаги са ни загробвали.
103
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България не е пратила войски в Руесия, но е окупирала Сърбия и Гърция, които са били на страната на Антихитлеристката коалиция. Освен това през декември 1941 година смве обявили война на САЩ и Англия. Затова сме обявени за победена държава.
102
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То остави бомбите.ЗАЩО започнаха да хвърлят играчки-бомби.Това са детски играчки с бомбен механизъм. Много деца са намирали такива играчки. И са били или убити, или са губели ръцете си. Това е било истинско престъпление. Децата нищо не са им направили.
101
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименСтанали сте 9 милиона като Тошо Живков е вкарвал ци...ани в България.Абе не змама дали ги е вкравал, ама тогава всички такива минаваха 2 годни трудови войски, а там немаше лабаво, работеха здраво и получаваха някаква професия и професионални разряеи и после работеха и взимаха дорби заплати. А сега ЕС иска да вкара 2 милиона мигранти в България, въпреки че мигрантите не искат и да чуят за България да идват да живеят тук.
100
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При следвоенното разпределение на границите след ВСВ ЕДИНСТВЕНО Русия се е застъпила да не ни се взима още територия.Чърчил, който е бил на страната на Гърция е искал гръцката граница да мине до Пловдив.Оставят ни дори Южна Добруджа, която ни върна Хитлер.Така, че хайде тези, които плюят малко да прочетат история.
99
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не им се хващайте не сороските медии, само пускат димки, хората да спорят, да се джавкат и да хабят енергия. Ф-16 ще бъдат купени и дори може много по-скъпи да излезат.
98
5
 
28
 
! Отговори
Victimized преди 5 години
Ако не беше червената армия, щяхме да ядем бомбения килим като в Дрезден и в Япония, след това да ни разграбят Гърците и Турците, като турската армия е ислака репарации за това, че не е взимала участие.Ако не са били руснаците реално нямаше да има България. Така, че каквото и да се е случило след това, а то е всъщност възраждане на икономиката, си заслужава.Тези неща не се учат в учебниците понеже трябва да сме покорни роби, а робите не им е писано да знаят историята си.
97
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дядо ми е имал хубава триетажна къща с магазини отдолу на ул."Търговска" в София. Американска бомбе е паднала над къщата, сринала я е до основи и е убила дядо ми и още седем души, които са се криели в мазето.Ето защо нашата фамилия мрази американците и англичаните, които са проказата на света.
96
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 102Станали сте 9 милиона като Тошо Живков е вкарвал ци...ани в България.Иначе ми кажи защо навремето в семейство бяхме по едно или две деца?Как така станахме 9 милиона?
95
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България отказва да прати войници на руския фронт(а е трябвало), но Рашка - говняшка ни обявява за страна загубила войната въпреки, че пращаме войски срещу Германия(голям грях)
94
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До панчоКои по точно сънародници в затрила социалистическата система с Русия, като тогава от 5 милиона станахме 9 милиона за 30 години, а сега за 30 години със САЩ и ЕС пак паднахме на 5 милиона, а България е първа по смъртност в света и навсякъде цари оскотяваща бедност.
93
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЧЪРЧИЛ, КОЙТО Е МРАЗДЕЛ БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ ЦЕЛИЯ СИ ЖИВОТ, ПО ПОВОД НА БОМБАРДИРОБКИТЕ Е ПИСАЛ:НА МЯСТОТО НА СОФИЯ ТРЯБВА ДА СЕ САДЯТ КАРТОФИ.
92
5
 
10
 
! Отговори
Познай себе си преди 5 години
Понеже социализъма е недоносче,да недонисче е в недоразвито общество.Но да видим "социализъма" във Финландия другари!Една от най-богатите държави в Европа с безплатно здравеопазване,образование и абсолютна социална политика.Но неее Русия е виновна,неее Америка е виновна.Абе ***,разбери,че проблема си е у теб.
91
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България е в НАТО.Въпросът е затворен!
90
17
 
4
 
! Отговори
панчо преди 5 години
До Анонимен91много добре схващаш какво имам предвид а именно че комунистическата система установила се след 44 -та у нас под влиянието на русия е затрила хиляди сънародници в хиляди пъти повече от 2-год.бомбандировки и до днес търпим последствията на поколенията ментално увредени по времето на диктатурата у нас ръководена от русия.а да документи много но ти едва ли искаш да прочетеш изтината в тях