Между 1942 и 1944 година: 45 хил. бомби политат към България

Най-страшно е на 10 и 11 януари 1944 г., избити са близо 1000 души
Обновена: 10 яну 2019 16:54 | 10 яну 2019 12:15, Анисия Иванова
271

Днес се навършват 75 години от бомбардировки над София, отнели най-много човешки животи.

На 10 януари 1944 г. англо-американската авиация нанася най-тежкия удар срещу България, която е част от Тристранния пакт по време на Втората световна война.

България е на страната на Германия, Италия и Япония. Макар и само символично, обявяваме война на противниците на Тристранния пакт - САЩ и Великобритания.

Между 1942 и 1944 година авиациите на двете страни атакуват 168 населени места в България с над 45 000 бомби. Убити са повече от 4000 души, половината от които в София, разказва Bulgaria ON AIR.

Най-страшно е на 10 и 11 януари 1944 година. Само за едно денонощие са избити близо 1000 души. Почти всички са обикновени граждани, сред които и деца.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


271
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
22
 
! Отговори
Да пази Бог! преди 5 години
Сега знаете как се чувстват хората в Сирия, Либия, Ирак, Афганистан, Кувейт, Иран, листа е дълъг. Когато американците са ти отнели всичко, взривили са ти къщата, избили са ти децата, жената, родители, близки... превърнали са страната ти в купчина руини.. и ти е останала единствено безгранична омраза към агресора... и няма какво да губиш.... нормално е да нарамиш калашника и да отрепеш всяка американска cвиня пред очите си. Това не е тероризъм, а борба срещу поробителя и унищожителя.
48
3
 
8
 
! Отговори
Познай себе си преди 5 години
Чия вина е,че майките слушат пошла чалга пред децата си и пеят заедно мръсните текстове?Другари!Имаме работа с недоразвито общество.
47
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Познай себе си"Другари!Имаме работа с недоразвито общество."-Тодор ЖивковДнес имаме работа с обречено общество.
46
1
 
22
 
! Отговори
Гадове преди 5 години
Англо саксонски изр-ди........ Само запада е способен на такива зверств да убиват деца..... Няма други такива извратеняци
45
1
 
21
 
! Отговори
Васил преди 5 години
Честито и поздрави от САЩ! Купувайте им самолетите и чакайте Швеция да ви подкрепи в Брюксел! На кукуво лята!
44
1
 
7
 
! Отговори
Познай себе си преди 5 години
Когато капитализма е прокарван като идеология,американците са вярвали,че по-способните ще изтеглт останалите нагоре.Това ,че "по-способните" се оказаха мутрафони,които бяха приети за национални герои и модел за подражание,чия вина е????
43
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защото социализма се е появил преждевременно другa'... млади приятели. Той е недоносче. А щом е недоносено - трябват специални грижи. То ще стане юнак, и ще го направим юнак, но трябва да видим каква е действителността.Честит осми март... декемви, скъпи студенти!
42
0
 
23
 
! Отговори
Америка преди 5 години
Американците се мешат най много в нашата политика. Вън.
41
5
 
6
 
! Отговори
Познай себе си преди 5 години
"Другари!Имаме работа с недоразвито общество."-Тодор Живков
40
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И за капак тия ни спряха Южен Поток и Белене с разни НПО-та накрая като останем на тъмно и вече нямаме избор ще ни накарат да добиваме фашистов газ.
39
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Купете си и стари ръждясали бомби за старите ръждясали самолети ф16.
38
20
 
1
 
! Отговори
Не е вярно преди 5 години
Американците не са способни да атакуват приятелите си от България
37
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Особеност на англо-американските атаките е практиката им пускат осакатяващи микробомби c вид на лакомства, играчки и писалки, с цел да бъдат поразявани най-вече деца. От там в българският език остава израза Играчка-плачка.
36
0
 
29
 
! Отговори
Платен експерт преди 5 години
Моля ви, правете разлика. Когато Америка извършва бомбардировки, това всъщност НЕ СА бомбардировки. Това е демокрация. И ние като народ трябва завинаги да сме благодарни и да купим не 8 американски самолета, а 108 самолета! И да построим не един американски паметник, а 1000 американски паметника. Освен това трябва винаги да бъдем готови да се превърнем в пушечно месо в името на интересите на САЩ.
35
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 35Без съмнение в Атлантическия клуб в София честват 75-тата годишнина от килимното бомене на САЩ и Ънглия над София.
34
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва да бъде издигнат голям паметник на полковник Димитър Списаревски точно срещу американското посолство. В отговор на паметника на загиналите американски летци.
33
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И за капак американското посолство е издигнало паметник на убийците си. Дори британците не си позволиха такава гавра с българските жертви.
32
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
в чест на бомбардировката от САЩ купува техни самолети. Да са ни живи и здрави предателите!
31
6
 
15
 
! Отговори
Познай себе си преди 5 години
Какъвто и да е режим в Бг,винаги ще е извратен.Така беше в комунизма,така е и сега.В останалата част от соц.блока никога не е бил забранен саксофона,нито дългите коси,нито панталони Чарлстон,нито да слушаш Бийтълс.Сега в капитализма,пак извратена форма...и във всичко се крие народопсихологията на българите и неспособността им правилно да се отнасят един към друг.
30
21
 
4
 
! Отговори
Иван Костов преди 5 години
САЩ са наши приятели.