Между 1942 и 1944 година: 45 хил. бомби политат към България

Най-страшно е на 10 и 11 януари 1944 г., избити са близо 1000 души
Обновена: 10 яну 2019 16:54 | 10 яну 2019 12:15, Анисия Иванова
271

Днес се навършват 75 години от бомбардировки над София, отнели най-много човешки животи.

На 10 януари 1944 г. англо-американската авиация нанася най-тежкия удар срещу България, която е част от Тристранния пакт по време на Втората световна война.

България е на страната на Германия, Италия и Япония. Макар и само символично, обявяваме война на противниците на Тристранния пакт - САЩ и Великобритания.

Между 1942 и 1944 година авиациите на двете страни атакуват 168 населени места в България с над 45 000 бомби. Убити са повече от 4000 души, половината от които в София, разказва Bulgaria ON AIR.

Най-страшно е на 10 и 11 януари 1944 година. Само за едно денонощие са избити близо 1000 души. Почти всички са обикновени граждани, сред които и деца.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


271
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
13
 
! Отговори
Русия преди 5 години
Фашизъм , като сега.
28
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Впрочем какво става с визите за САЩ трябват ли още визи за САЩ? САЩ нали имат договор за безвизов режим с ЕС, ние го спазваме и ги пускаме без визи. САЩ не го спазват, явно за тях България и българите са васали, полу-човеци втора категория и не е нужно да се спазват с тях договори.
27
6
 
34
 
! Отговори
САЩ - убийци! преди 5 години
Докога света ще търпи краварския произвол? Има ли страна, която да не е била бомбандирана и удавена в кръв от краварите? Същите тези *** избиха индианците, натъпкаха ги в резервати, последни отмениха робството, мачкаха черните до 70-те на 20в. ... иначе били стожер на демокрацията и човешките права, но само когато им изнася! Ииии, между другото ЛАГЕРА Гуантанамо си работи на пълни обороти! Бeтер Северна Корея! За бомбандировките на София и играчките с бомби за децата - без коментар!
26
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ХутинПрав си не сме васали на сащ, роби сме. Васалите поне могат да вземат самостоятелни решения, робът не може какво му заповядат това прави.
25
5
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А още по-страшното започна през 2009 год.на власт дойдоха американската партия ГЕРБ та до сега. Няма по-голям геноцид провеждан над Българския народ, като изключим турското робство. Нямам обяснение как можеш да защитаваш сащ, държава която има най голяма вина за нашето състоание сега. Без икономика, армия, здравеопазване и образование.
24
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименНа комунонизмът и фашизмът, бидейки едно и също, -----Фашизъм = ЕС и НАТО!
23
4
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Благодаря! Интересен и най-важното безпристрастен репортаж, за да може всеки да си направи изводите. Това за хвърляните бомби, прикрити като играчки мислех, че е градска легенда, а то не било...
22
7
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не купувайте Ф-16 от убийците
21
31
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При социализма когато бяхме с Русия нямаше тоалетна хартия и банани а днес при демокрацията когато сме със САЩ имаме тоалетна хартия и банани, пенсионерите меткат хилядарки от балконите и харчима 2 милиарда за коледа.
20
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименНа комунонизмът и фашизмът, бидейки едно и също, най-страшното идва после, нали знаеш.
19
12
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 18Вече 31 години няма БКП и сме васали на САЩ и ЕС, а мизерията става все по-смразяваща и България все повече се стопява. Нямало БКП пък всички бизнесмени, които ограбват народа са все от БКП
18
5
 
59
 
! Отговори
Български туземец преди 5 години
Американските бомби оставили София в руини и избили хиляди жени и деца са нещо много демократично и позитивно за България. Неслучайно построихме паметник в София на летците-масови убийци. Важно е новия ни господар да е доволен и да ни потупа по рамото. Сега ще потрошим и 2 милиарда за самолетите на господаря. Аз лично, като истински американофил, се храня само в McDonalds и задните ми части са с размерите на пътнически влак. От един благодарен туземец!
17
23
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 15САЩ и Англия са искали да избият поне 200 хил цивилни българи както направиха в Дрезден. Но е трябвало да съгласуват всичко със Русия, и като доложили на Сталин какво са намислили англосаксонците лично се е намесил и затова сме се разминали само с няколко хиляди избити.Баси майката!С какво си се напушил бе?
16
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименНай страшното идва след 1989 г. 2 милиона българи измряха, оскотяваща бедност, България е първа по смъртност в света а населението намаля с 1/3.За което са виновни БКП и наследниците им от БСП, които фалираха България за да я ограбят чрез бизнесмените си като Банев и Арабаджиев и руските агенти като Доган. Вече 31 години няма БКП и сме васали на САЩ и ЕС, а мизерията става все по-смразяваща и България все повече се стопява.
15
0
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи май е вярно, че тия изродии англо-американците са хвърляли играчки с бомби и много деца са пострадали.
14
27
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оскотяващите от бедност българи са похарчили 2 милиарда лева за Коледните и Новогодишни празници.
13
12
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САЩ и Англия са искали да избият поне 200 хил цивилни българи както направиха в Дрезден. Но е трябвало да съгласуват всичко със Русия, и като доложили на Сталин какво са намислили англосаксонците лично се е намесил и затова сме се разминали само с няколко хиляди избити. А можеше да ги остави да бомбардират както в Дрезден. В този смисъл Русия в лицето на Сталин е спасител на стотици хиляди Българи.
12
27
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Активист на БКПСлава на ГЕРБ !!!Щом така квичите значи гербаджиите не са толкова лоши.
11
3
 
43
 
! Отговори
Как да няма бе преди 5 години
В Ново село са само американци и дори са си докарали и готвачи от Америка. Само жриците на любовта, които ги посещават са българки и ромки.
10
24
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 6Най страшното идва след 1989 г. 2 милиона българи измряха, оскотяваща бедност, България е първа по смъртност в света а населението намаля с 1/3.За което са виновни БКП и наследниците им от БСП, които фалираха България за да я ограбят чрез бизнесмените си като Банев и Арабаджиев и руските агенти като Доган.