Пионката, която почерни семейство: Спешният център в Ботунец – морга!?

Близките смятат, че случаят ще бъде покрит от властите
10 яну 2019 10:30,
109

Близки на починалото дете в Ботунец поискаха Спешният център да бъде закрит. Десетки граждани се събраха на протест пред 16-то ДКЦ.

11-годишното момче почина, след като се задави с пионка от "Не се сърди човече". Майката е извикала линейка, но минути след това семейството е преценило да докара детето само до Спешния център в Ботунец.

На място обаче не е имало лекар, а само медицинска сестра. Здравното министерство започва спешна проверка по случая.

Още по темата

"По най-бързия начин дойдохме в Спешна помощ. Посрещна ни медицинска сестра, която не беше обучена. Каза ни, че ѝ е първи работен ден и не знае какво да направи. Сложи му кислородна маска, след десетина минути кислородът беше свършил. Детето започна да посинява, медицинската сестра се обади 5 пъти на Спешната помощ, като им каза, че губим детето, но така и не дойде доктор", разказа майката на починалото дете пред Bulgaria ON AIR.

След това близките се обаждат в полицията. Твърдят, че са чакали линейка в продължение на 45 минути. Майката на починалото дете категорично отрече семейството да е връщало повиканите линейки. По думите ѝ те не са били оборудвани.

"Виновен доктор няма, всеки път покриват случая. Искаме справедливост! Искаме да закрият Спешния център. Това не е Спешен център, това е морга. Това е трети случай на починало дете в този Спешен център. Живи си докарваме децата, искаме помощ, но си ги взимаме мъртви. За какво си плащаме? Да си изпращаме децата", настоя опечалената майка.

Според лелята на детето медицинската сестра е казала, че я е гнус да го пипа. По думите ѝ жената не е била обучена и адекватна. Преди инцидента детето е било в пълно здраве, твърди лелята.

Говорителят на Центъра за спешна медицинска помощ Катя Сунгарска коментира фаталния инцидент в "България сутрин" и опроверга твърденията на протестиращите.

"Разбираемо е емоционалното състояние на близките, но е изключително невярно и нелепо, че сестрата не е искала да пипа детето. Сестрата е направила единствените стъпки, за да спаси това дете. Подаден е кислород на детето. Детето е дошло в много лошо състояние при нас. Лекарите се движат в линейките, това е медицина на колела. Нямаме апаратура, нямаме лаборатория. Ние не лекуваме - Спешна помощ транспортира по най-бързия начин. Не знам защо са влезли в нашия филиал. В съседната врата е поликлиниката", обясни Сунгарска.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В предната статия писхте, че детето е повръщало кръв, и е докарано в много лошо състияние, сега друго. Къде и каква е истината?
35
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много противоречия в тази статия, чакали 45мин линейка, а пък преценили 5 мин следнкато са позвънили, че трябва да закарат детето до Ботунец. Идвали линейки, майката ги гонила защото били без обурудване. А сега де? Бог да прости детенцето, но имам чувството, някой се мъчи да изкара някой друг виновен, дано да е само чувство.
34
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Глупостта убива. Отишли тия, ама не в лекарския кабинет, а в стаичката, където лекарят стои, докато чака следващото обаждане. Там няма кажи-речи нищо, с което да се помогне. В Поликлиниката в съседство, буквално в същата сграда, има хирург, детски лекар, специалисти по белодробни болести и какви ли още не хора и апаратура, които могат да спасят детето, но те го натресли на сестра с нулев опит, за пръв ден на работа, чийто лекар е в болнични и настояват тя да го лекува. Малоумия.
33
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докато "учеха" за професионални майки им беше добре, само че зануждата на децата им от професионални лекари никой от тях не се сети. Да стават лекари вместо да се оплакват! На тези все някой друг им е виновен.
32
7
 
20
 
! Отговори
ибрахим преди 5 години
Няма начин 11 г. дете да глътне пионка .Неграмотни НЕГРАМОТНИ !!!!!!!! Родители те са виновни не лекарите на децата се казва кое се л,апа и кое не до 7 г.възраст.
31
1
 
10
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Децата обаче не си плащат здравни.... 11 годишно би трябвало да е осигурено от държавата. Така, че к вашата логика малко куца с обвиненията...
30
3
 
27
 
! Отговори
Стеф преди 5 години
"За какво си плащаме?"- Сигурна съм, че не са платили и стотинка данък на тази държава.
29
2
 
12
 
! Отговори
Странно преди 5 години
От къде знаят че е пионка?Защо от тия 10 души никой не е влязъл в поликлиниката да извика лекар,а са чакали 45 минути.Има нещо неясно в цялата работа-11 годишно да се задуши от една пионка?
28
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"За какво си плащаме?" ? а дали си плащате ? или аз плащам и за вас ?
27
2
 
26
 
! Отговори
huhu преди 5 години
едно не мога да разбера след като точно до спешния център има ДКЦ не могат ли там да отидат. Със сигурност е имало лекари на смяна. Най-вероятната причина е, че не са здравно осигурени и ще им искат пари и затова не са отишли. Ето така за 20 лева се губи човешки живот.Но иначе са прави да обвиняват институциите, които неглижират решаването на въпроса с този етнос свикнал да има само права, без задължения. Показателен е и случаят с военния.
26
2
 
31
 
! Отговори
Сократис преди 5 години
Има няколко неща които трябва да се изкоренят в тази държава и всичко ще тръгне нормално, логично и спокойно.Едно от тези неща е да се затворят устите на медиите, преди да са протекли следствените действия и се огласят официално резултатите.Това даване на думата на "потърпевшите" от този етнос, е обидно както за лекарите и в частност за медицината като наука, за всеки нормален интелигентен гражданин, както и за самата Държава! И петима лекари да имаше в този център, резултата щеше да е същия!
25
1
 
23
 
! Отговори
Бате Гойко преди 5 години
Заглавие ли бе, да го опишеш...
24
6
 
21
 
! Отговори
ист преди 5 години
Жалко за детето но-Родителите на детето са със средно образование, компюторно грамотни, плащат ток, вода и ЗДРАВНА осигуровка на цялото семейство. Редовно представят годишна данъчна декларация и жилището е законно построено. Спазват законите на държавата и помагат на бедните българи.
23
6
 
26
 
! Отговори
Фен на тениса преди 5 години
Нещо не се вързва, защо като е съседната врата, сестрата не е повикала лекар от там. Освен това не ми се вярва да оставят сестра, за първи работен ден на дежурство сама. Аз не съм лекар, инженер съм и чисто технически, не виждам смисъл да се дава кислород на някой със запушени дихателни пътища. Звучи ми все едно да наливам бензин преди да махна капачката. Нещата не са както трябва в тази история.
22
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще идат,ама друг път,кадърните да,но с тези купени дипломи мърдане няма...
21
7
 
10
 
! Отговори
Гледна точка преди 5 години
Тази майка до ЕДИНАДЕСЕТАТА година на детето си не му ли е обеснила кое се слага в устата и кое НЕ. Не е бебе все пак. То вярно и да казваш , като няма капацитет.....И ние навремето си играхме с такива пионки, като ги засмуквахме, защото никой не ни беше обяснил колко е опасно това!
20
4
 
28
 
! Отговори
Така ще е преди 5 години
Само, че приятелю, хората с образование няма да станат пъдари и овчати, а ще отидат в Германия и Швейцария, а нас ще ни лекуват в най-добри случай молдовци или украинци. Неизбежната реалност.
19
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре се присмивате,предполагам щото са роми и не ви пука,но знайте че същото ще се случва и с нас,нагледал съм се на некадърници в бели престилки,и в повечето случай си заслужават боя... П.С. И не ми излизайте с номера че много учили и са им малки заплатите,ами да са станали пъдари или общаци...
18
3
 
17
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ИМА КЛИП В НЕТА КАК ЕДНО ДЕТЕ СЕ ЗАДАВИ И ЕДИН НАПРАВО ГО ПРЕБИ ОТ УДАРИ ПО ГЪРБА НО НЕЩОТО ИЗЛЕЗЕ!!:D АКО СТЕ ДВАМА ЕДИНЯ ГО ХВАЩА СА КРАКАТА И ГО ОБРЪЩА А ДРУГИЯ ПОЧВА ДА ГО БИЕ СИЛНО ВЪВ ГЪРБА НАВСЯКЪДЕ ВСЕ ЩЕ ИЗЛЕЗЕ :DДОРИ ТЕЗИ КОИТО СА СЕ ЗАДАВИЛИ С ВОДА ГИ ОБРЪЩАТ НА ЕДНА СТРАНА !!ТЕЯ ГО СЛОЖИЛИ ДА ЛЕГНЕ ПО ГРЪБ !
17
9
 
14
 
! Отговори
СМУТ преди 5 години
Нещо не ми става ясно?!? Как 11годишен ще глътне пионка ??? После бързата помощ виновна!!! Я пак 11 ГОДИШЕН ГЛЪТНАЛ ПИОНКА @@@@@