Скотски условия: Дъщеря държи майка си под ключ, храна – веднъж!

85-годишната жена от село Росно е изведена премръзнала, в болница е
122
Скотски условия: Дъщеря държи майка си под ключ, храна – веднъж!
Снимка: pixabay

Възрастна жена от село Росно, община Златарица, е била принудена от близките си да живее в скотски условия. Стояла е под ключ, хранена е един път на ден само с вода и хляб, докато близките ѝ са се разпореждали с нейната пенсия. С намесата на полицията жената беше изведена от дома си. С измръзвания на пръстите на двата крака пострадалата беше настанена за лечение в Хирургичното отделение на Великотърновската болница.

85-годишната Марийка Станчева е един от многото случаи на възрастни хора, подложени на тормоз от децата си. За случая властите в Общинския център в Златарица и в село Росно научават в края на годината, когато дъщерята насилник починала и трябвало да бъде издаден смъртният акт. Тогава кметът на Златарица Пенчо Чанев разпоредил на кметския наместник в Росно Пенка Конакчиева да отиде до къщата:

"Аз трябва да отида да видя в какво състояние е бабата. Но понеже в тяхната къща не се влиза свободно, бабата под ключ – и помолих за съдействие. Изпрати ми полицаите, отидохме заедно. Потресена съм от гледката, която видях – бабата права до масата, яде филия хляб и пие вода от кофичка от мляко. Измръзнала, студено, печка незапалена. 11 часа тя не беше още закусвала. Самата тя ми казва, че ѝ дават храна един път на ден, а бабата започна да ми се моли да я вземем и да ѝ намерим дом. Не иска да стои повече там. Голям тормоз е имала. Дъщеря ѝ я била".

В случая над възрастната жена е издевателствала дъщеря ѝ. Принудила я да продаде всичките си имоти – жилище в Пловдив и земеделските земи, прибрала я в къщата в златаршкото село Росно, заключила я, взела ѝ личната карта и дебитната, по която е превеждана пенсията. Марийка Станчева била принудена да живее в нечовешки условия с дъщеря си и внука.

Марийка Станчева била изведена с полиция от дома на роднините си и настанена в Старческия дом в Златарица. През деня се нахранила, а през цялата нощ плакала.

Никой в село Росно не подал сигнал какво се случва зад стените на къщата, защото никой не бил допускан от стопанката на дома да влиза, казва кметският наместник.

Внукът, 34-годишният Иван Атанасов, е единственият роднина на тормозената жена, предава БНР. Той е неспособен да се грижи за нея, коментира кметицата Пенка Конакчиева:

"Криминално проявен. Не може да полага грижи. Той е безработен. Никога не се е задържал на едно и също място на работа и преценихме, че той не може повече да се грижи, защото тя не заслужава такова отношение. В никакъв случай тя не може да остане там".

Вчера по обед през Спешна помощ Марийка Станчева беше приета за лечение във Втора хирургия в Областната болница "Д-р Стефан Черкезов" във Велико Търново. Със сигурност жената е била боса в студа няколко дни, коментира лекуващият лекар д-р Иван Толеков:

"Измръзване първа, втора степен. Няма да се наложи ампутация на пръсти. Продължително лечение в хирургия, докато се стабилизира състоянието ѝ".

За случая на тормозената възрастна жена бяха сигнализирани социалните служби, които започнаха проверки. Експресно беше издадена нова лична карта на жената. Мечтата на Марийка Станчева за старчески дом е трудно осъществима, защото места няма. Старческият дом в Златарица е пълен.

След намесата на кмета Пенчо Чанев и разпореждане от Агенцията за социално подпомагане в София веднага беше издадена заповед за приоритетно настаняване на възрастната жена след приключване на болничното ѝ лечение.

Марийка Станчева се явява обаче надлимитна, което означава, че държавата няма да даде пари на Старческия дом в Златарица за нейната издръжка. Самият дом се нуждае от ремонти и подкрепа и търси дарители.

85-годишната Марийка Станчева намери спасение, но тя е една от малкото щастливки и една от многото възрастни хора, подложени на тормоз от близките си.


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
2
 
4
 
! Отговори
Някой нехае!! преди 4 месеца
Обяснете къде са СОЦИАЛНИТЕ СЛУЖБИ
На едни отнемат дете- в случаят спят.Това е опит за убииство.Къде е СПЕЦИАЛНАТА ПРОКУРАТУРА??
91
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Съседът взимаше пенсията на баща си и не полагаше грижи за него. Сега неговият син му взима пенсията и изобщо не се грижи за него. Момчето смята че така е нормално, ,, нали тате така правеше,,.
90
3
 
3
 
! Отговори
Lan преди 4 месеца
Фактите говорят, че е била гледана бабата досега и напразно е оклеветена дъщерята. Ако не й е било отоплявано, щеше да е замръзнала досега, ако не е била хранена, щеше да е анемична...Трагедията явно е във внука, който е представител на "новото поколение" и хич не го е еня за баба му и след смъртта на майка си не си е мръднал пръста дори...Тъжна работа.
89
0
 
13
 
! Отговори
Lan преди 4 месеца
От сататията не става ясно кога е починала дъщерята! Защото допреди да почине едва ли е стояла на студено бабата! Моята баба също стои под ключ защото иначе се губи и може да пострада и ако я слушаш също не ѝ даваме да яде, а задължително яде по 4 пъти на ден и обикновено рядко се повтаря ядене и то най-разнообразна храна. Имаше и период, в който твърдеше, че я бием - нищо такова НЕ е имало никога. Освен това я тормозим, според нея, защото я караме да си пие хапчетата!
88
2
 
1
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 месеца
До 81:
Ми да се беше изучил, да имаше някакъв истински занаят, тогава нямаше да е 300, а 3000. То така стават тези неща..
87
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Хората с деменция имат склонността да избягат, и те не знаят къде и могат да пострадат. В този старчески дом дали можи свободно да излиза бабата. И пак в този дом дали ще й дадат дебитната картола или те като настойник ще се разпореждат с нея. Поне ще й е топло и ще е нахранена женицата. Тъжна старост, тъжна история.
86
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Горката женица! Доплака ми се докато четох всичко това.
85
0
 
11
 
! Отговори
до 86 от славянин преди 4 месеца
''Цивилизованият'' анадолец за изкривяването на ''правата'' вяра убива и баща си, и майка си, и брат си, и сестра си, и сина си, и дъщеря си! За какви 5 долара, за какви 10 долара, всичко е само за едната ''чест''!
84
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
За алчните балкански диваци няма нищо свято, освен шепа пари! За 5 долара продава жена си, за 10 - щерка си!
83
6
 
9
 
! Отговори
до 79 от славянин преди 4 месеца
Кажи ни нещо за убийствата на ''честта'' в анадолската ''люлка на цивилизацията''!
82
21
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Замислете се, ако въпросната баба беше системно бита, държана гладна и на студено, унижавана и т.н. дали щеше да доживее до 85?
81
2
 
13
 
! Отговори
До 79 емир преди 4 месеца
А защо мълчите,какво чакате да се случи ,и вашето мълчание не е човешко ,не само на тези ,които познавате ,че бият старите
80
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Е как е спасена,като пише ,че държавата няма да даде пари на старческият дом за нейното отглеждане там!
79
5
 
24
 
! Отговори
Стига под линията на преди 4 месеца
Всичко е базирано на парите. Каква човечност. Биха те захвърлили да умреш и да ти вземат всичките пари. Нали все не стигат за нормален живот. И се стига до това. Уж работиш все не стигат. Задайте си въпроса. Защо аз като съм на работа не богатея? Защо заплата ми е 300 лв? Кой определя колко да получавам? Докога ще е така? Парите или живота. Еми ей ти парите и ти отнемат живота защото оставаш гладен на улицата нито така нито така. Трябва да се направи нещо с бедноста.
78
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
“Спасетието е терминал 2 и когато получиш гражданство да си изгориш българското и да забравиш. Тогава вече ще разбереш колко хубав е живота, далеч от мрака.“
...
Като сте забравил, какво дирите в български новинарски сайт? Между другото, и аз не вярвам, че сте в чужбина. Добре се живее след много трудности, важащи именно за всички.
77
18
 
20
 
! Отговори
Emir преди 4 месеца
Това не е новина. Българите в масовия случай така се държат с родителите си. Имат някакви разбиране, че са им длъжни да ги дондуркат докато са живи, а те нямат никакви задължения към тях. Третират ги по-зле от колеги и шефове например, чиито задни части обикновено ближат. Аз знам десетки българи, които пребиват башите и майките си. Сбъркана, комплексарска работа.
76
6
 
27
 
! Отговори
Панов преди 4 месеца
До Бившия българин 69
Вие явно никога не сте излизали навън от БГ, за това така говорите. Иначе щяхте да знаете много нелицеприятни и недотам удобни подробности за "хубавият живот" в чужбина, важащи за ВСЕКИ! Аз също не съм в България доста дълго, но си обичам страната, и при първи признаци, че нещата тръгват надобре, бих се върнал, без да се замисля. Запада отдавна не е хубаво място за живеене.
75
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ако е така, много тъжно. Обаче, който е гледал стар човек със склероза знае колко различни могат да са нещата. Дядо ми, Бог да го прости, не само не ни познаваше, но твърдеше, че съседите го крадат, оставаме го гладен и какви ли не измислици. И при това ги разказваше толкова убедително, че който не го познава щеше да повярва. Нищо от това не беше вярно. Така, че не вярвайте на бабата на 100%. Да, измръзнала е, но може да е в последните дни, след смъртта на дъщерята.
74
10
 
18
 
! Отговори
вввввв преди 4 месеца
До Анонимен
Лъжец!!!!!!!!!!!! Р. Гечев - финансов министър при Жан Виденов докара България до фалит, 1 долар се равняваше на 3000 лв., а заплати и пенсии бяха по 4-7 долара, с които не можеше да се купи 2 кг. сирене. Да, управлението на БСП с мин. председател Ж. Виденов продължи месеци, но за тези месеци цоциалистите успяха да фалират 17 банки, да иднесат всичконто жито и да унищожат България. Гадни, червени бацили.
73
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И снаха ми се отнасяше гадно с родителите ми,докато съм чужбина,изобщо не се учудвам!