Внимавайте в планината, висока лавинна опасност!

Сноубордистите в Пирин загинаха с добра екипировка
12 яну 2019 09:15, Александър Попов
7
Внимавайте в планината, висока лавинна опасност!
Снимка: Булфото, архив

Любителите на зимните спортове трябва да бъдат внимателни в планината заради висока лавинна опасност. Експерти и спасители съветват да не се излиза извън маркираните писти.

Вчера двама туристи загинаха след лавина в района на Банско.

Още по темата
При трагичния инцидента вчера четирима сноубордисти са излезли да карат извън пистите и са навлезли в горската част към Бъндерица.

"Двама от тях са повлечени от лавина, подават сигнал, моментално е мобилизиран екип от спасители с две кучета. Намерихме ги бързо, но за съжаление вече бяха мъртви", каза пред bTV Атанас Луков, един от спасителите, участвали в операцията.

"Загиналите са били добре оборудвани – с еърбеци и лавинни предаватели. Но тази лавина показва, че тези неща не ни правят безсмъртни и трябва да  мислим къде отиваме и какво правим", допълни спасителят.

"Вчера в Пирин имаше много висока лавинна опасност, така че където да мръднем извън маркираните писти, е твърде вероятно да предизвикаме сами лавина. Това се е случило и с тях - двамата, които влизат първи, предизвикват лавината и тя ги помита надолу, влачи ги през дърветата 400-500 метра", допълни Атанас Луков.


7
Още по темата: Пиринлавини
Още от Страната
Скотски условия: Дъщеря държи майка си под ключ, храна – веднъж!
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Koi go kasa... tutisticheskia bulgaristan souz li?!
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Личо
Личо, то на 2 кила вино, най-добре се кара сноуборд бе.
5
0
 
5
 
! Отговори
Личо преди 1 седмица
Аз съм на мазни пръжки и червено вино от 10 часа, така че аз не отивам.
4
0
 
8
 
! Отговори
бай уй преди 1 седмица
Скиори, сноубордисти и други бордисти екстремисти. Не се пързаляйте на маркираните за целта писти. Те са за лузърите. Вие сте над тях и никой не може да ви забранява и за вас няма правили.Вие сте фрии, имате права и ще карате където си искате. Вие сте профита, синиъри, а не някакви джуниъри. Купете си скъпа екипировка и задължително гоу про. Покажете им как се прави на хейтърите. Заредете се с така необходимата доза адреналин и изобщо не мислете за друго. Естественият подбор ще свърши останалото
3
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тези дввамата са верни последователи на новите морални устои , пропагандирани от САЩ - "За нас няма правила и никой не може да ми забранява", щом са си взели айрбеци и задължително трябва да се изпробват, все едно да си купиш "нова" кола и да не я изпънеш на междуселската права -колко може да вдигне.
2
0
 
5
 
! Отговори
.!. преди 1 седмица
До АнонименОсобено на 31-ви декември в полунощ, тогава е най-добре
1
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Няма по-добър момент за тичане гол в планината. Знаете... калява се тялото ;)