Дюните vs. апетитите: Строи се на Силистар, на Смокиня се копае!

Дюните са уж държавни, но 70% от тях – частна собственост
15 яну 2019 10:45,
49

Поръчителят на разкопаването на пясъчните дюни на къмпинга "Смокиня", 46-годишният Иван Нончев, беше арестуван, след което бе пуснат под парична гаранция в размер на 10 000 лева. Но... не се признава за виновен.

Заедно с него под парична гаранция от 2 000 лева бе освободен и 24-годишният Манол Пазвантов, който разорал дюните с багер. Срещу двамата е повдигнато обвинение за унищожаване на природна забележителност. Законът за това престъпление предвижда лишаване от свобода до 3 години или пробация. Глобите са от 3000 до 10 000 лева.

Още по темата

"Дюните в страната са държавни, как обаче 70% от тях са станали частна собственост. За съжаление е възможно там да бъде издигнат и нов строеж, тъй като това се е случвало не веднъж по Черноморието ни", коментира пред Bulgaria ON AIR музикантът и екоактивист Васил Гюров.

По думите му, апетитът за разполагане на хотели на пясъка, е огромен.

"В момента се строи на Силистар, с багери се изсипва пръст върху пясъка, за да може след това да се твърди, че това всъщност не е пясък", допълни още Гюров.

Все още се проверява дали концесионерът или наемателят на плажа е знаел за това, което се случило. Няма установени очевидци. Пясъчните защитени образувания са били разкопани в следобедните часове на 11 януари.

Вчера инспектори от Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите са извършили повторна проверка на увредените дюни на къмпинга "Смокиня", за да определят точните координати от засегнатия имот.

Концесионерът или наемателят на плажа ще бъде подведен под административно наказателна отговорност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
20
 
6
 
! Отговори
Иван преди 5 години
Ало днеса,що ми изтрихте коментара.На тази т.нар. дюна, прародителите ми са си пасли овцете.Комшиите потвърдиха.В статията ви има въпрос и аз ви отговарям.Вие как мислите,че в тази държава се върнаха земите първа линя море.Ся ше прая там кот си искам.
19
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЗозоСлагай си края когато си решиш, не ме интересуваш, един ненормалник антибългарин по-малко, няма да ми липсваш.
18
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БайфиданТя сега е на руснаците.Резултатът се вижда.
17
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЗозоДа не си жив да видиш!
16
23
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За еко талибаните, дюни или купчини пясък, образувана от навявания има с милиони в Сахара, отивате там и им се любувате, а най-добре ще е ако въобще не се връщате.
15
28
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 8Природата се е старала няколко столетия, за да създаде тази красота за нас.Сериозно?Не се сещам за толкова неугледно творение на природата.Тези дюни не приличат на нищо.Купчина пясък с ниска и рядка растителност.Красиви са колкото и американските пустини с някой храст тук, там.
14
6
 
21
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
българинът затъпява отчайващо с всеки изминал ден. Искрено се надявам краят ни да дойде скоро и да си почине от нас земята ни. Скотщината и дебилизмът няма да липсват на никой.
13
30
 
6
 
! Отговори
До 10 преди 5 години
Дюните не ми пречат с нищо еко-био талибане, проблема си ти и подобните на теб полирани мозъци и най-вече кукловодите които са превърнали "зелените каузи" в инструмент за рекет. Дразнят ме всички фанатизирани социопати, които са си поставили за цел да ни върнат в каменната ера - не може например заради една купчина пясък да се спира проект за милиони, който ще осигури работни места и перспектива за умиращи региони.
12
6
 
13
 
! Отговори
Байфидан преди 5 години
ако подарим страната на турците, имаме по-добри шансове, отколкото с герб. Единствено изискване е да се ангажират с прочистване на политическия `елит`.
11
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какъв е този абсурд, че уж нещо по морето се пази. нещо не е наред ама хич.
10
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да разбирам ли, че дюните ти пречат да живееш цивилизовано ?! Ако е така, наистина жалко за тебе !
9
24
 
5
 
! Отговори
До 11 преди 5 години
За диваците има резервати, отиваш там и тичаш по цял ден гол по поляните, горичките и т.н. Нормалния човек има стремежа да живее по-добре, за това сме създали така омразната ти цивилизация.
8
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Природата се е старала няколко столетия, за да създаде тази красота за нас. Но явно не го заслужаваме...
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
всеки с болежките си
6
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хахо хихи, това е положението.Руска мафия = Русия, да ти го напиша малко по-ясно.От къде мислиш се внасят наркотици в България?През руския анклав Росенец.Оръжията, които хванаха декември от къде са според теб?Беше съобщено, че нямат означенията на Арсенал Казанлък.Дали печатницата за фалшиви пари случайно беше в Слънчев бряг?
5
29
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За преместването на купчина пясък реване до небето, задържани, гаранции и т.н., за нагли битови кражби, нищо, за побои, нищо, за корупция, нищо и т.н., сбъркани ценостти, тежка деградация, обществен разпад, икономически кризи. Страната активистите-социопати, любители на рекет практики. После доходите ни били ниски, бил ни нисък икономическия ръст, другите имали по-голям, изоставали сме, но какво пък много важно, нашата цел е да унищожим зародиш всяка бизнес инициатива, стройтелство ли е, лошо е.
4
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ха ха ха по морето руската мафия ,много тежък живот водиш ха ха ха
3
18
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки с непромит от комунистите мозък знае, че на Черноморието коли и беси руската мафия.
2
5
 
28
 
! Отговори
Запознат преди 5 години
Те поГЕРБаха България!
1
2
 
51
 
! Отговори
Възмутен гражданин преди 5 години
Такава простотия само в България може да се случи. Населението е пълно с и.диоти, които и хал хабер си нямат от природни забележителности, пълен непукизъм, алчност и безхаберие са обзели плиткия мозък на зомбираните псевдопредприемачи.Сега ще има шум в медиите 2-3 дена, след това затишие по темата, ще се плати на когото трябва и тоя ще продължи да си изглажда плажа за по-добра гледка. Народе...народе...