Разораната дюна в Созопол ще се възстанови след 1 век

Полицията разбрала от медиите за скандалния случай
Обновена: 15 яну 2019 09:07 | 15 яну 2019 08:10,
71
Разораната дюна в Созопол ще се възстанови след 1 век
Снимка: pixabay

Унищожените дюни на къмпинг "Смокиня" край Созопол са от близо 100 години. Какъвто и да е размерът на съсипаната природна забележителност, тези дюни няма да видим повече. Биха могли да се появят след още 100 години. Това заявиха специалисти от бургаската екоинспекция. След получен сигнал преди 4 дни РИОСВ назначи проверка за щетите от разрушаването на дюните.

Още по темата

Изравнените със земята природни образувания се намират в защитена територия "Природна забележителност Пясъчни дюни", местност Каваци, която законът пази от 1984 г. Геодезическо замерване показва, че унищожените дюни изцяло попадат в концесионната територия на плажа. Проверката бе направена от екоинспекцията в присъствието на Иван Иванов, представител на фирмата стопанин "Черноморска брегова група" ООД. 

Точният размер на увредената природа ще стане известен в сряда, когато ще е готов докладът на лицензираните геодезисти. Те бяха поръчани от екоминистерството и Министерството на туризма. Данните за унищожените дюни са противоречиви, като според едни са заличени около 300 кв. метра, според други - около 2 декара.

"Тези дюни не са от типа зараждащи се, които от вятъра се образуват за по сезон-два", заяви пред "24 часа" шефката на РИОСВ инж. Тонка Атанасова. И категорично отрече пясъчните могили да са се появили от т.нар. роза на ветровете.

"За пясъчните дюни има предупредителни табели още на влизане на плажа, виждат се от главния път и недоумявам с какъв акъл тези багеристи срещу 1000 лв. ще тръгнат да ги разорават. Не си ли дават сметка какво унищожават", каза Атанасова. Според нея най-малко 100 години трябва да минат, докато се възстановят дюните, но няма гаранция. 

"“Това е много условен период, зависи от много фактори и няма как да се каже с точност. Може и въобще да не се възстановят, да не говорим, че няма да са в същия вид", коментира Атанасова.

За всеки случай обаче екоинспекцията щяла да излезе с предписание до концесионера да засипе част от разстлания пясък на мястото на повредения участък.

Единият от задържаните - Манол Пазвантов, се оказа племенник на кмета на Равадиново Иван Пазвантов, който бе изключил телефона си. Пясъчните образувания се водят бели понтийски дюни, върху тях не може да се строи, да се разполага каравана, кафене или кръчма, дори плажен чадър.

Инж. Атанасова обясни, че след констатацията, че дюните попадат изцяло на територията на плажа, концесионерите също могат да бъдат санкционирани, въпреки че не са ги унищожили. Те могат да бъдат наказани от Министерството на туризма, което е сключило договора за стопанисването на ивицата, а те не са я опазили.

Могат да носят и наказателна отговорност, ако се докаже, че са знаели за вандалския акт.

По данни от прокуратурата на този етап нямало конкретни доказателства концесионерът да е знаел какво се случва. Наемателите на плажа твърдят, че са били силно изненадани от видяното. Последно били в къмпинга на Йордановден и всичко било нормално.

"Концесионерът е задължен да опазва дюните. Трябва да спазва договора и да не допуска подобни действия от трети лица", заяви министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя обясни, че в концесионния договор имало специална разпоредба за опазване на дюните. "Затова е важно да се установи дали е подал сигнал до институциите", каза Ангелкова. 

От РИОСВ призоваха всички граждани да звънят на "зеления" телефон, ако станат свидетели на нередности. За скандала с дюните на плаж "Смокиня" ведомството научило на следващия ден от медиите, а в петък били заличени.

"Ако сигналът беше подаден на момента, можехме веднага да реагираме и да ги спасим или поне да спрем унищожаването им в този размер. Ние не можем да сме навсякъде, затова разчитаме на будни граждани. Още повече че дюните на “Смокиня” са били унищожени в работен ден", каза инж. Атанасова. Тя щяла да настоява за преместване на всички каравани от терена.

От полицията в Бургас също заявиха, че при тях сигнал не е постъпил.

"Разбрахме от медиите. Ако знаехме по-рано, случаят вече щеше да е приключил", обяви шефът на ОД на МВР в Бургас старши комисар Калоян Калоянов.

Благодарение на местни хора полицията бързо стигнала до прекия извършител - багериста Манол Пазвантов, а от там и до поръчителя

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Наглия дебел ***, Ванко Нончев, да му бъде заровена свинската *** в пясъка, да му мине два пъти булдозера отгоре, след това да му бъдат избодени очите и накрая да го вържат чисто гол в караваната за да гледа морето. Като се наслади на гледката, щото вече няма дюни да му пречат, караваната да бъде запалена, естествено с Ванката Нончев в нея
53
2
 
7
 
! Отговори
Даниел преди 5 години
Само Затвор за тези.
52
2
 
6
 
! Отговори
Велина преди 5 години
Ако не я застроят за това време може и да се въстанови
51
7
 
2
 
! Отговори
Краен преди 5 години
Добивът на нефт и огромен нефтен разлив ще решат проблемите .
50
3
 
20
 
! Отговори
щирлиц преди 5 години
за мен лично най-красивия български плаж на който съм бил.помня като дете ходихме там семейно татко пиеше бира на заведението под тополите/каваците/ а аз перях кебапчета.самите дюни бяха оградени и си бяха защитена местност...ЖАЛКО БЪЛГАРИЙО!
49
3
 
19
 
! Отговори
Данчо от Варна преди 5 години
Онова *** -поръчителя и двамата багеристи......ама на момента трябва да бъдат обесени ,върху останалата част от дюните и да им висят телата 100 години!Казах!
48
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Веднага в затвора! Една голяма глоба да се вземе от този *** бизнесмен, да го осъдят и да го тикнат в затвора, където му е мястото! Природата е сътворила една природна забележителност, едно природно богатство а един неграмотен и беден по душа човек да я съсипе с лека ръка. Само защото от тъпата му каравана не се виждало морето. Искам да се накаже този неграмотен *** бизнесмен. Най строго и сериозно наказание, глоба, съд и затвор. Простотията и глупостта не са извинение.
47
3
 
21
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
ЕДВА ЛИ ОТ НЕЗНАНИЕ Е СТОРЕНО ТОВА. СИГУРНО СОБСТВЕНИКА СИ ИМА ОГРОМЕН ЧАДЪР КОЙТО ЩЕ ГО ПРЕДПАЗИ ОТ САНКЦИИ И НК. ТОКУ ТАКА НЕ Е НАПРАВЕНО А ЗАД ТОВА СТОИ НЯКОЯ ПОЛИТИЧЕСКА ФИГУРА СЪС СИГУРНОСТ. ВСИЧКО ОСТАНАЛО Е ПРИКАЗКИ НА АБА КАКТО КАЗВАТ СТАРИТЕ ХОРА. СКОРО ЩЕ СЕ ЗАБРАВИ И ЩЕ ДОЙДЕ НЯКОЯ ДРУГА ПАКОСТ САМО, ЧЕ НА ДРУГО МЯСТО И ТАКА КЕРВАНА СИ ВЪРВИ, КУЧЕТАТА СИ ЛАЯТ А НЯКОИ ТРУПАТ ПАЧКИ.
46
3
 
13
 
! Отговори
Хаха преди 5 години
До Анонимен...и кофата да върви комплект с лопатата и до възстановяването й никакво спиране
45
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Малко от хората знаят, че природата си го връща. Обърнете внимание, че морето си прибира пясъка. Ако продължаваме да сме безотговорни пред природата ще пострадаме. Не са случайни забраните и са измислени от хора с мозък, а не от багеристи. Същите тези хора, които не им пука за дюните ще реват след години, че нямаме плаж. Не обръщаме внимание на ерозия, обезлесяване. А през 30те години в САЩ са си взели урока кърваво. Почетете за пясъчните бури.
44
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 44 Освен работата, която работя обработвам две ниви по един декар с картоф, царевица, тикви, фасул, лук, тиквички, домати, краставици и чушки.Това, което правим с колегите за един ден навремето са го правили за една седмица и са били 18 човека в смяна, а сега сме 10.
43
12
 
5
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
Предлагам да слагаме по едно листо всички и да се връщаме в гората :)
42
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименТрудолюбив?Кога това?Само да ти кажа, че възрастните не знаят какво е работа.Ние младите сега работим наистина.Навремето са си клатили краката по цял ден.--------------------Баба ми на 85 години ходеше пеша 2 км до лозето, прекопаваше го и се прибираше като росна китка, а зад нея подтичваха дъщеря й и младата снахичка с изплезени езици. На 96 години ни водеше за круши в гората, всичко 6 км. Изгледа 9 деца, почина на 101.А ти сега какво толкова работиш?
41
3
 
18
 
! Отговори
до 39 преди 5 години
Пазят също от бури.
40
25
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ТиневОт народ трудолюбив, ученолюбив само за 30 години се превърнахме в гмеж от скотове.Трудолюбив?Кога това?Само да ти кажа, че възрастните не знаят какво е работа.Ние младите сега работим наистина.Навремето са си клатили краката по цял ден.
39
4
 
27
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 5 години
Една машино смяна на багерист е 250лв. Оня багерист дето получил 1000 лв да изравни дюната ама не знаел че е незаконно да му конфискуват веднага багера! При положение че работата за 1 ден струва навсякъде 250 и някой ти дава 1000 ... ?! А не той изобщо не е знаел че е незаконно
38
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като се възстанови за какво ще се ползва тази дюна?
37
6
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За всички незнаещи за какво са важни дюните - много са необходими за крайбрежния ландшафт, защото спират вятъра и ерозията. Ама ... кой да чете ...
36
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Олелеее, имаше си купища дюни в онези времена, когато не беше застроено след ММЦ Приморско към Дяволската река. Колко сме се търкаляли по тях и само там плажувахме, пък не сме ги изяли. А сега къде са? Или само дюните на Смокиня са важни?
35
12
 
2
 
! Отговори
няма знаци преди 5 години
без багери. Човека не е нарушил закона.