Глутница чакали бе разгромена от... ловци

16 хищника отстреля за ден дружинката в Игнатово
28 яну 2019 16:45,
142
Глутница чакали бе разгромена от... ловци
Снимка: в. "Труд"

Тежък разгром на хищниците в равнината "Златия" нанесе ловната дружинка на северозападното село Игнатово. Само за ден стрелците повалиха 16 чакала и спасиха десетки птици и зайци от набезите на зверовете. Четата от Игнатово заедно с гости – общо 20 души, излязла в неделя на лов за фазани.

В тръстиките и гъсталаците край язовир "Липница" обаче ловджиите се натъкнали на цяло сборище чакали. "Решихме да прекратим търсенето на птици и да се заемем с хищниците", сподели шефът на дружинката Васил Борисов.

Ловците обградили храсталаците и горичките и започнали тоталното им прочистване, съобщава в. "Труд". След пет гонки и няколко часа стрелба като във военна операция на полесражението останали 16 ликвидирани чакали.

"Имаше поне още 2-3 паднали, но не можахме да ги открием в драките", каза Борисов. Най-много хищници – пет, покосил синът на председателя Николай Василев. В стрелбата участвала и една дама – Ана Василева, която ловува заедно със съпруга си Юлиян Василев.

"Районът е пълен с хищници, които нанасят големи загуби на кроткия дивеч – фазани, яребици и зайци. Нападат и сърни. Чакалите са най-много, но има и вълци. Затова в средата на февруари ще организираме хайка на всички дружинки в равнината "Златия". Трябва да прочистим полетата си преди пролетното разселване на фазани", заяви ловният надзирател Бранимир Видин.

Миналата година дружинката в Игнатово пусна на свобода 80 фазана, а в близките седмици ще разсели още 60 от красивите птици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 22Ильо , зайците в Австралия , нямат ама нищо общо с дивите зайци в България.Австралийските са малко по големи от плъх и живеят в дупки , нашите стигат до 6 кг и са съвсем различен под вид.Така , че остави тая работа на тези , които разбират от нея и спри да ставаш за смях.
26
15
 
13
 
! Отговори
Лорджия преди 5 години
Няма какво да гърмим от тея чакали. Зайци не останаха, нито див петел, яребица. Какво да трепем? Залени активисчета ли, дето ревът за бременна кушутка ? Кошута вече рядко излиза, бременна небременна гърми се, я видиш друга друг път я не. Заради чакалите всичко умтя в гората.
25
3
 
20
 
! Отговори
бе преди 5 години
До Чакалитеако са много, могат да нападнат сам човек! Отелно нападат и пилета, нещо като диви куяета са, но дребнички!
24
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да не стане като в селото на Доню Донев - после да заселват някви хищници защото и зайците не са по малка напаст... Иначе всички ловци за мен са садисти и сатанисти, сквернят душата си с убийства и кръв.
23
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А за чакалите и мършоядите от ГЕРБ , кога се открива ловния сезон ?
22
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво, добра работа са свършили.
21
14
 
9
 
! Отговори
Чакалите преди 5 години
нищо не правят, те са едни малки кученца! Да извикаш и бягат, много са страхливи!
20
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво спасили са фазаните преди пролетното раздвижване, а на пролет ще установят че популацията фазани е в повече и ще бастисат и тях, после следват зайците за които също са се притеснили горките. А нали знаете че тук в Сиднеей зайците за в града и се смятат за напаст защото нямат естествен хишник, затова диви зайци има из целия град по всички паркове, надвечер излизат из града.Явно ловците имат желание да заприлича на Австралияя зайците да се намножат безкрайно. Евала батки. Поздрави знаете от
19
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Още преди две години се заговори, че има свръхпопулация на чакали. Унищожават по-дребните животни и завземят територията им, даже влизат и в селата и нападат домашни животни. Така че намаляването на броя им е добре, за да се запази баланса в природата, тъй като чакалите нямат естествени врагове.
18
11
 
21
 
! Отговори
Сайга 12 преди 5 години
Там, където някога имаше по няколко семейства чакали, сега са в пъти повече! Разказват играта на яребици, зайчета, сърни и каквото докопат. Най-голям разпространител на бяс са в природата заедно с лисиците. Така че кой какво казал и рекъл няма значение. Ние ще си им пласираме изстрелите и толкоз! Наслука на всички колеги!
17
9
 
4
 
! Отговори
ШибиРиби преди 5 години
Румен Радев да ги покани на държавна вечеря и да им връчи медали за храброст, нали е главнокомандващ.
16
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До А беКак ще се навъдят бе търбух те си живеят в гората и се чифтосват само в определено време, туй да не е въденка Снегът ги е принудил да приближаг към селото обаче как влизат през оградите да крадат зайци ти кажи ?
15
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кога ще одерем трите прасета на площада в Пловдив?? Да покажем на децата от къде идват пържолите в магазина (т.е. с научна цел)??
14
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Диана Язък ти за името , нищо не отбираш от лов.Ако не се прочистват периодически , чакалите , ще видиш други животни на Луково лято .Чакала е страшна напаст и пример за некомпетентно екологично законодателство.Дълги години беше в червената книга и докато се сетят да го извадят от там , популацията му се увеличи до такава степен , че започна да унищожава по 30-40 % от припплодите на останалия дивеч.
13
20
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Може да убиваш за да се нахраниш ама да убиваш за да си направиш селфи и да се фукаш какъв си герой говори за психически отклонения. Чакалите ако имаха пушки щеше да е разгром, сега е клане и неравностойна битка големи мъжаги няма що, пeндели.
12
6
 
25
 
! Отговори
А бе преди 5 години
До АнонименЩо говориш глупости?Тия чакали като се навъдят направо унищожават екосистемата!Виж,ако нямаше хора,Природата сама щеше да се погрижи за баланса!Ама засега реалностите са такива-човекът трябва да поправя щетите,които сам е нанесъл.
11
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какъв подвиг!
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това ми ти е новина
9
22
 
35
 
! Отговори
Диана преди 5 години
Каква слука? Тези животни са част от природна хранителна верига,а ловците - част от комплексираните българи- с какво са допринесли за природата?
8
4
 
17
 
! Отговори
Мда преди 5 години
Като изключим заглавието,всичко друго е в реда на нещата(законно).