Живот зад решетките: Не като престъпник, а като надзирател

Съдбите вътре – смешни, тъжни и откровено абсурдни
29 яну 2019 10:45, Петя Славова
6

Главна дирекция "Изпълнения на наказанията" става на 140 години. След Освобождението, страната ни разполага само със старите турски затвори, които са били с лоши битови условия, строга изолация и прилагане на жестоки наказания. През 1879 г. с привременните правила за учредяване на затворите, утвърдени от княз Дондуков, се слага началото на новата наказателно изпълнителна система у нас.

Репортерът на Bulgaria ON AIR Илияна Шишкова и операторът Мартин Ангелов проследиха личната история на Румен Петров. Той прекарва 24 години зад решетките, но не като престъпник, а като надзирател в Централния софийски затвор.

Споделя, че това не му е била детската мечта, но така са се стекли обстоятелствата в живота му. За 24 години в затвора Румен е научил множество човешки истории – и смешни, и тъжни, и откровено абсурдни. Казва, че вече трудно би се изненадал от нрава на затворниците.

За да бъдеш надзирател са нужни силна психика, желание за работа и воля да се справиш с предизвикателствата, посочва още Петров. Казва, че житейският опит е нужен, за да не те смачка психически професията. Като приключи дежурството му и премине бариерата, тръгвайки към дома си, тогава чак се чувства спокоен.

Според Румен, кандидатите за тази работа трябва да са поне на 25 години и да имат някакъв житейски опит. Иначе професията може да ги смаже.

"Работим с хора, но престъпниците също са хора, а с хората по принцип се работи трудно", обясни той.

Вижда се като строг, но справедлив. Не дели лишените от свобода от останалите хора. За него всички са еднакви, но важното е да спазват разпорежданията.

Затворниците са споделяли, че разпознават надзирателите дори по стъпките в коридора нощем. Като излязат след изтърпяване на наказанията си, дори ги разпознават по улиците и им се обаждат.

А за Румен и колегите му, няма големи и малки престъпници, няма медийно известни подсъдими. Всеки осъден е номер, зад който стои лице, което изтърпява наказанието си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
6
 
9
 
! Отговори
Горан преди 5 години
Е, как така 24 години живот зад решетките, като всеки път щом му изтече смяната си се прибира у дома!? Доста пресилено заглавие!
5
1
 
28
 
! Отговори
Абе преди 5 години
Не знам кое как е, ама направо през главния вход си бягат пандизчиите." Строги и справедливи" - туй на баба ми хвърчилото.
4
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дрън, дрън, приказки за пред камерата! Да не ни правят на канарчета.
3
0
 
28
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
щом не е напуснал значи не е толкова лошо да е жив и здрав
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трудна работа, иска се непрекъснато да си суров човек, нещо като *** на форум.
1
4
 
27
 
! Отговори
Бай Ставри преди 5 години
... Споко! ... На надзирателите НЕ им е зле ... Докарват си по някоя и друга заплата отгоре само от внасянето на мобилни телефони , цигари , алкохол , дрога и какво ли не още към пандизчиите в кауша ... :) ;) :) ... Така че точно тях НЕ ги мислете ! ... Взимат си три заплати накуп месечно ... А ако е някой по - известен затворник може и повече ... :) ;) :)