След иманярски набези - открит ценен некропол

Двама иманяри заловени, повдигнати са им обвинения
6 фев 2019 11:52, Петя Славова
18

След иманярски набези беше открит ценен археологически обект от национално значение в димитровградското село Брод.

Става въпрос за некропол с пет могили в землището на населеното място. Там са били заловени двама мъже, които са търсили археологически находки, предаде Bulgaria ON AIR.

Полицията задържа двамата иманяри вчера вечерта, които са копаели в близост до параклис "Света Неделя" в землището на село Брод.

Органите на реда откриват дупка с размери 1.5 метра ширина и 5 метра дълбочина. До нея са намерени технически средства кирки и лопати, а в багажника на колата е открит металотърсач.

На двамата иманяри ще бъдат повдигнати обвинения. Наказанието за такова престъпление е от 1 до 6 години лишаване от свобода и глоба от 5 до 50 000 лева

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
4
 
16
 
! Отговори
Дякона преди 5 години
Някъде имало ли е обозначение,или табела , че е археологически обект от национално значение?
11
5
 
30
 
! Отговори
Тишо преди 5 години
Браво! Голямо геройство са направили нашите бдящи полицай. Тя тази дупка с дълбочина 5м се копае така за има няма 15мин. Рациария край Видин я направиха на катакомби и вече 25-30г. не могат да хванат никой там за иманярство.... А да забравих, винаги има патрулка която си пази "работниците".... Нещастно държавно управлениe на всички нива!
10
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това са могили от славяни.
9
3
 
23
 
! Отговори
пипи дългото чорапче преди 5 години
Нима си мислите че обекта не се знае от археолозите в Димитровград?Знае се но дали заради мързел или не им е интересно не са търсили.Повечето които копаят имат си гръб-Перперикон и така успяват.Друга част прави сделка с местната власт определени господа да строят и имат пари от общинските съвети.Корупция и там пълна,в музеите местни съпруги на определени хора.Кой да е не може да се вреди
8
2
 
33
 
! Отговори
batmario преди 5 години
техническите средства ги има във всеки селски двор-не издържат в съда...Металотърсач имаш право да притежаваш нямаш право да го ползваш-не издържа в съда...Местото не е обявено за археологическо място-не издържа в съда...хората може да търсят вода...като видях какъв наплив от служби има и се замислих за пари...Богата държава...Следете делото и ще видите че се похарчиха едни пари на вятъра...
7
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Технически средства: кирка и лопата! Ще пукна от смях! На времето в трудовите войски брояха "шведите" на Це-Ка-еЛ. Първата буква е ясна, втората и третата са "крива лопата".
6
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защото Черепа от десетилетия си спонсорира силните на деня!За това не го закачат!
5
1
 
28
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
Трудно ще заловят Черепа. В момента ако имаш 3 предмета от баба ти на повече от 50 години си за мустака. Така е направен закона,че убиха всичко колекционерско. Могат да работят само ей таквиа като черепа. И какво хващат от 1000 дупки хващат 1. Вместо държавата да печели от тези неща тя губи и то ЗДРАВО !
4
0
 
19
 
! Отговори
Тотко преди 5 години
Е, щом е от 5 лева ( :) ) до 50 000 лв., значи има място за корупция. :)
3
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ало милиЦИОНери,сега напролет ще копая дупки в градинката си на вилата да засаждам фиданки,като разкопая дупките може да дойдете и да ме задържите за иманярство затова ,е съм копал дупки....Тия ченгета са *** и тъпите парчета .Що не подхванете богаташите с частните колекции,те са и поръчителите които изпращат тези бедни нещастници да ходят по байрите и да копат като улави за един къшей хляб,а ония поръчителите вземат милионите от артефактите.
2
2
 
35
 
! Отговори
абсурдистан преди 5 години
Олигарсите имат Законни !!! частни колекции , а тея копали и сега затвор 6 години и глоба 50 хил ?- или са намерили нещо и не са го дали на правилния човек ?Какви са тея закони в тая "държава" ?
1
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ХА ХА ПАК УШАВИТЕ НАМЕРИЛИ НЯКАКВИ НЕЩАСТНИЦИ ДЕТО КОПАЛИ НЯКАКВА ДУПКА И ГИ ОБВИНИЛИ ЗА(ИМАНЯРСТВО),ЧЕ ДА СИ ОПРАВДАЯТ СЛУЖБАТА ЧЕНГЕТАТА ЩО СЪЩИТЕ ПОЛИЦАЙ НЕ ВЗЕМАТ ДА ОБВИНЯТ ВАСИЛ БОЖКОВ-ЧЕРЕПА ДЕТО ЛИЧНАТА МУ АНТИЧКА КОЛЕКЦИЯ ОТ ЗЛАТНИ,СРЕБЪРНИ,БРОНЗОВИ И КЕРАМИЧНИ ПРЕДМЕТИ Е ПО ГОЛЯМА ОТ ТОВА ДЕТО СЕ СЪХРАНЯВА В НИМ .ХАЙДЕ БРЕ УШАВИ МУТРИ ЗАРАБОТЕТЕ СИ ЗАПЛАТИТЕ И ПОДХВАНЕТЕ ЧЕРЕПА...