Реално ли е? Сметка за ток от 1142 лв. притисна организация за социално слаби

От електроразпределението са обещали, че ще дойдат на проверка
7 фев 2019 09:10, Петя Славова
121

1142 лева сметка за ток трябва да платят от организацията за социално подпомагане "Храна, не война", които предлагат на хора в нужда топла кухня, баня и подслон, предаде Bulgaria ON AIR.

За сравнение, сметката им за ток през декември е била 315 лева. След шокиращата фактура от организацията съобщиха, че вече не могат да помагат на мястото, на което го правят досега.

Сметката е навъртяна от климатик и няколко кухненски уреда. От инициативата са подали сигнал и се очаква електроразпределителното дружество да извърши проверка.

"Ползваме една печка, хладилник, фризер и водата, която отопляваме. 300 беше едната сметка, след това 500 и последната е 1000 и нещо. Готвим само в сряда и в неделя", сподели един от доброволците

Той недоумява как в помещението е изразходван ток за над 1142 лева. Ако спрат да функционират по този начин, се очаква между 200 и 300 човека да останат без топла храна. От организацията са осигурявали и спане, но вече нямат такава възможност. Разчитат изцяло на дарители, които да подкрепят инициативата им, за да осигурят храна, дрехи и подслон на нуждаещите се.

По думите им, в този клуб няма расизъм, насилие, етноси. Всички са добре дошли. Няма различията на територията на този клуб. Развиват го с идея да подслоняват хора, които да могат да приспиват тук, тъй като по една или друга причина не са в кризисни центрове.

От електроразпределението са обещали, че ще дойдат на проверка.

Желаещите да помогнат могат да пишат на страницата на "Храна, не война" във Facebook.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 28Пенсионерите по соца не ровеха по кофите защото беше забранено, а и нищо не можеха да намерят освен сгурия от въглища и вмирисано зеле !
35
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 28Пенсионерите по соца не ровеха по кофите защото беше забранено, а и нищо не можеха да намерят освен пепел от кю.мюр и *** зеле !
34
0
 
10
 
! Отговори
Бургаски преди 5 години
В цялата шумотевица относно размера на сметката, остана малко по-настрана един друг фрапиращ факт. Авторката, Петя Славова, очевидно не прави разлика между думите "прИспя" и "прЕспя"! Такава езикова неграмотност е изключително неприятна! Хора ли ще "приспиват" там - или какво? Кого ще дундуркат и приспивни песнички ли ще пеят? Правилният глагол е "преспивам", в смисъл на "Ще преспя на квартира"...Аман от писюрщина и работа свършена през пръсти!!
33
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами Сорос да ги плаща парите!Няма да ги плащам аз я?Знаем ги тез организации!
32
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комунизъм в действие...
31
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българина не знае да си прави сметката,и много прахосва ей така,аз като кажа на някой че плащам по 30лв ток с две деца никой не вярва,ама е така.
30
4
 
11
 
! Отговори
Скъпо преди 5 години
Цените на тока са много високи и нереални. Всичко е лакомия. У нас тока битрябвало да е около 10ст макс. Всичко друго е грабеж.
29
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съгласен съм, че българите са мнго *** народ и не знаят как да ползват оптимално енергията и за това им се виждат високи сметките. Майка ми например остава електрическата печка цяла нощ да работи на 6 а после се чуди защо и дошла сметка 120 лева, как да и обясня на тъпата бабичка, че е проста българка и не знае как да оптимизира разхода на електроенерфич.
28
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименПри соца пенсионерите не ровеха в кофите за огризки от храна, и сметките за ток, вода и парно бяха 1/10 от заплатата.
27
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Естествено и неестествено не същестува тук.Тук и има точно и ясно определена цена кое колко струва.Ти казваш , че цената за бита е 0,23 ст ,което не е изобщо вярно.Цената за бита е по-ниска от цената на фирми,която е 0,19 ст.
26
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цените на тока са ОК, но българина е прос и некадърен и не работи ефективно, и за това доходите са му ниски, а не че цената на тока е висока.
25
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 19Не са виновни цените на тока, ами българите са си виновни защото са неграмотни и прости и не знаят как да използват оптимално елетроенергията.Абсолютно съм съгласен.Снаха ми оставя осветлението включено по цели нощи или като излезе от дома оставя лампи да светят, духалката работи, вратите отворени.Брат ми не сменя луничките, които са от онези старите по 55W.После реват,че платили 250лв ток.И не можеш да й обясниш на горката - Ама аз само за малко, докато отида до магазина ...
24
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Андрешко си живее с навиците от соц време.Тогава имаше цели райони които нямаха водомери и всеки поливаше на воля, а за изстудяването на диня чешмата течеше нон стоп, радиаторите нямаха термостат и прозорците стояха отворени денонощно защото не можеше да се диша от горещина !Затова старото поколение и до ден днешен игнорира измерителните уреди, псувайки капитализма и си мечтаят за соца !
23
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до 16Напртив, не е ествествено. По цял свят в цивилизованите страни релевантните субекти плащат по-ниски цени на тока.
22
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми гответе на газ бе хора,сметката ще е поне наполовина.
21
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЗапознатТрябва да се поемат сметките на ромите които ем си плащат ама май май пак плащаме ние. Електората на Герб трябва да е доволен!Евррома е в коалиция с БСП все пак.Лично Георги Първанов помилва Цветелин Кънчев когато беше вкаран в затвора.За какъв електорат на ГЕРБ пишеш?
20
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Със скоростта на F-16V Bloack-70 - напред към светлото евроатлантическо бъдеще.
19
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не са виновни цените на тока, ами българите са си виновни защото са неграмотни и прости и не знаят как да използват оптимално елетроенергията.
18
1
 
8
 
! Отговори
до 16 преди 5 години
Естествено, че за битови абонати цените са по-ниски.Само че тази организация е стопански субект, а не битов абонат.
17
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И кво сега - кой да им плати тока ?Аз ли ?Или Бойко Борисов ?Или викате - да им го опростят.Щото са наши хора.