Средната заплата расте ли, расте... Вече е 1171 лв., най-високо платени – IT-тата

Ръстът е с 4,8% за последното тримесечие на 2018 година
Обновена: 13 фев 2019 18:00 | 13 фев 2019 16:30,
502
Средната заплата расте ли, расте... Вече е 1171 лв., най-високо платени – IT-тата
Снимка: НСИ

Средната месечна работна заплата у нас бележи ръст през четвъртото тримесечие на 2018 г., сочат данните на Националния статистически институт (НСИ).

Още по темата

Средното брутното възнаграждение е 1 171 лева, или с 4,8% повече спрямо третото тримесечие на миналата година.

Най-голямо увеличение се отчита в сферите на образованието, финансите, застраховането и добивната промишленост. Запазва се тенденцията най-високи средни заплати да получават лицата, заети в ИТ индустрията – 2 788 лв., на втора позиция по доходи са работещите в сферата на финансите и застраховането – 1 933 лв. и на трета са хората, наети в производството на електрическа и топлинна енергия – 1 888 лв.

Най-ниски средни заплати получават хората, работещи в хотелиерството и ресторантьорството – 705 лв.

За последните три месеца на 2018 г., наетите лица по трудово и служебно правоотношение са намалели с 26 хил. или 1.1% до 2,29 млн.

Спрямо края на третото тримесечие на 2018 г. най-голямо намаление на наетите лица се наблюдава в икономическите дейности „Хотелиерство и ресторантьорство“ - с 8.9%, „Селско, горско и рибно стопанство“ - с 8.7%, и в „Други дейности“ - с 2.4%.

Най-голямо увеличение на наетите лица по трудово и служебно правоотношение е регистрирано в дейностите „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ и „Образование“ - по 0.7%.

В структурата на наетите лица по икономически дейности най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в дейностите „Преработваща промишленост“ и „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети“ - съответно 22.0 и 17.2%.

В края на декември 2018 г. в сравнение с края на декември 2017 г. наетите лица по трудово и служебно правоотношение се увеличават с 14.6 хил., или с 0.6%.

 Най-голямо увеличение на наетите се наблюдава в икономическите дейности „Строителство“ - с 6.8 хил., „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ - с 4.4 хил., и „Хуманно здравеопазване и социална работа“ - с 3.1 хил., а най-голямо намаление - в „Преработваща промишленост“ - с 2.3 хиляди.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


502
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
241
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И за ИТ-тата не е вярно. Младежите, които са били в училище 2008-*** година, са взимали пари за закуски от родителите си, днес са вече мъже и жени които получават заплати. Обаче те не си спомнят 2008-*** по същия начин. Тогава имаше един пик на взимането на нереално високи заплати. И то не само от ИТ-та, а от всички. После т.нар. Световна икономическа криза... И тоя балон се спука. И в момента вече ги няма тия заплати. Обаче хората продължават да говорят за тях. За заплатите на ИТ-тата.
240
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Най-ниски средни заплати получават хората, работещи в хотелиерството и ресторантьорството 705 лв."Toва не е вярно. Просто масово парите в хотелиерство и ресторантьорство НЕ се отчитат никъде. Особено когато говорим за ресторантьорство. Масово се купуват стоки с изтекъл срок от нерегламентирани складове. Масово се взима фалшив или контрабанден алкохол. Не се изплащат реални заплати. Осигуровки на ниска заплата, иначе пари в плик ЯКО! Не се отчитат всички приходи. И т.н.
239
3
 
26
 
! Отговори
Някой преди 5 години
Лаладжийска статия. Колко са ИТ-тата? И могат ли 100 хиляди човека да дърпат цяла икономика? Това е проблема, че една малка част от народа взима "високи" заплати и карат модерни коли и айде..народа върви. В Сф, добра заплата за ИТ е 4500-5000 и си мислят, че са в небесата(а умствения багаж не мърда).1 и също ни разправят през 6 месеца, заплатите растат, народа върви нагоре..А в същото време се бием по улиците, никаква култура, образование, мед услуги..загубена работа
238
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 396В коментара си описал самия себе си на практика, макар и доста бледо - все едно ми говори лелка от 70-те. И никого не съм хулил, това не е мой стил...
237
0
 
28
 
! Отговори
Defender of Justice преди 5 години
управляващите избрани да служат на народаа увеличават само своите огромни заплати и то на всеки три месеца а на народа само с 5-10 лв за заблуда и гавра про инфлация 50% , така само ограбват най-бедните - инвалиди,роми, безработни, пенсионери, учени и така измамно смятат средната заплата при все по-нарастваща огромни пропаст между техните огромни заплати и заплатите н надода под екзистенциалния мининмум а това е пладнешки грабеж и злоупреба с власт и служено положеие и престъпен геноцид
236
0
 
2
 
! Отговори
до 393 преди 5 години
Не мога да споря как е в Англия, защото никога н есъм живял там. За сметка на това съм живял и работил в други европейски + други страни.Та ако можеш да ми кажеш колко е наема в Англия на един двустаен апартамент с 1-2 балкона в средноголям град (или цената на същия) ще ти бъда благодарен.
235
0
 
0
 
! Отговори
до 397 преди 5 години
Ок, но аз само ти потвърдих, че съм като теб. Твоите доводи се обръщат с/у самия теб по логика. Хм, не изказвам лъжи, по-скоро който говори такива, е склонен да обвинява другите в същото.
234
1
 
19
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
Да, ама 75% от всички работещи в БГ са на минимална заплата...
233
3
 
7
 
! Отговори
Типичен Българин преди 5 години
*През сълзи* ПО-ЗЛЕ НИКОГА НЕ Е БИЛО *през това време търкам билетче от лотарията*. ТАКЪВ ГЛАД НИКОГА НЕ Е ИМАЛО, УМИРАМЕ ПО УЛИЦИТЕ *паля си поредната цигара* БЪЛГАРИЯ СТАНА ОТ ТРЕТИЯ СВЯТ *махвам с ръка на сервитьорката в кафето да донесе сметката, официално съм на работа* КАК ДА ЖИВЕЯТ С ТИЯ ПАРИ ДЕТО "ТЕ" МИ ДАВАТ? *Ровя си в джоба на турското яке менте на италианска марка*. КОЛАТА МИ ГОРИ 15 на 100, нямам пари за нова *Карам БМВ на 20 години, а не нещо по-обикновено на 10 за същите пари*
232
3
 
0
 
! Отговори
до 373 преди 5 години
Е, какво толкова съм казал, освен една проста истина - лично мнение.И аз съм като теб - ай да не се повтаряме, но с една "малка" корекция - без да работя.
231
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 376Парите са, за да си купя храна, дрехи, жилище и други работи.--а КОЙ измисли "парите" , и защо ги измисли ? а? и какво са "парите" в същност? м?
230
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 373Имаш пари, купуваш си работи, живееш си живота и не му мислиш.---(( тъпо....не виждам генерален смисъл в това... а и не само аз. векове наред, много философи и мислители не са успели да стигнат до краен извод - ЗА СМИСЪЛА !
229
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Господа недоволни, това че средната заплата при "ИТ-тата" била нам колко си хиляди лева не означава, че няма и такива "ИТ-та", които получават по 800-900лв. И там е като в другите браншове - по-добър си, повече работиш, значи и заплатата ще е по-висока. Това само в администрацията и като цяло в държавните длъжности го няма.
228
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 371/продължение/а като се има напредвид, че "парите" са чисто и просто проекция на желанието "да властваш" , да владееш жизнената енергия на Тълпата, или пък обратно - все да се бориш да запазиш собствената си енергия ... от тук следва простичкият извод, че именно ВЛАСТТА или желанието за власт те прави Роб , т.е. властта води до нещастие - и лично и на другите
227
0
 
0
 
! Отговори
до 371 преди 5 години
Казал съм каквото съм казал - от личен опит и наблюдения.Всеки може да го третира както той го разбира или му изнася.
226
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 369Наличието на пари не прави автоматично човека щастлив, но отсъствието им го прави със сигурност нещастен.--не е така !ЗАВИСИМОСТТА от т.н. "пари" може да те накара да се чувстваш некомфортно, а дали ги имаш или нямаш, няма значение. скъсаш ли тази зависимост - значи си щастлив, но имаш ли я - цял живот ще си нещастен : дали като ги имаш "много" ще гледаш да ги удържиш и да не ги загубиш или пък обратно - все ще тичаш след тях ... все си *** с окови!
225
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Наличието на пари не прави автоматично човека щастлив, но отсъствието им го прави със сигурност нещастен.
224
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мен най ме топли това, че в руската *** взимат 100? на месец и нямат пари дори да се напият с водка и смучат тоалетни химии и шампоани. Глад и санкции за окупатора на България!!!
223
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е, то като в оня стар виц "кара, кара ама не му дават книжка", т.е. "изкарва, ама не мое и леп да си купи"
222
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 353Койт има акал *** ползва, за да прави пари ... Койт няма маа с лупатата...--живота НЕ е пари, смисъла не е в парите, които и не съществуват, а са просто проекция на "правото" която няКОЙ е получил, да управлява и ползва за лична изгода , жизнената енергия на Тълпата!