Родното производство смачкано, ядем 89% вносни плодове и зеленчуци

Стока от Македония и Сърбия се пакетира и продава за българска
Обновена: 16 фев 2019 07:36 | 16 фев 2019 07:30, Елка Василева
277
Родното производство смачкано, ядем 89% вносни плодове и зеленчуци
Снимка: архив, Булфото

Близо 89% от зеленчуците и плодовете, които ядем, са вносни, а родното производство е напълно смачкано. Това пише "Труд", като цитира Чавдар Маринов, изпълнителен директор на Българската асоциация на организациите на производители на плодове и зеленчуци.

В официалната агростатистика се отчита увеличение на производството и търговията с български плодове и зеленчуци, защото е включен и реекспортът от Сърбия и Македония, което изкривява данните, посочи той.

„Ще ви дам само един пример – у нас има заявени 6 000 дка с круши, а реално има само петима производители. На практика всеки, който има някаква градина, я заявява във Фонд „Земеделие” и така се изкривяват данните. Това обаче не са градини, които отговарят на добрите земеделски практики. В една градина се правят от 26 до 34 пръскания на година, което, разбира се, са разходи за фермера. Но те не го правят”, посочи Маринов.

Ябълките на пазара са основно внос от ЕС и то най-вече от Полша, обясни председателят на асоциацията. Те влизат на цена 34 евроцента за килограм, пакетирани плюс транспорт.

Другият голям внос идва от Сърбия и Македония и даже се предлага за български по пазарите. Причината е слабият митнически контрол, категоричен беше Маринов.

По оценки на Център за икономически анализи на селското стопанство около 60% от реализираните домати чрез различните търговски канали, извън преработката, идват от внос, докато при пипера и краставиците импортът представляват приблизително 35 на сто.

Данните на националната статистика отчитат, че за десетте месеца на миналата година вносът на пресни зеленчуци е нараснал с 11,7% за година и стига 226,7 хил. тона, а този на пресни плодове -с 9,4%, до 255,3 хил. тона. Увеличението при зеленчуците се дължи основно на ръст на доставките на домати с 8,9 хил. тона или 13,7%, на чушки – със 7,4 хил. тона или 36,4% и на краставици – с 6,2 хил. тона или 43,7%. Съществено повишение има и при вноса на моркови и репи (с 18%), зеле(с 8,8%), лук (с 9,2%) и тикви(с 26,8%).

Според Чавдар Маринов вносните плодове и зеленчуци, които идват от страни извън ЕС, са опасни, защото там приетата допустима норма за остатъци от пестициди е по-висока. Затова големите вериги изискват сертификат Global G.A.P., който гарантира качеството на продукта от полето до крайния потребител, посочи Маринов.

По думите му вносът, освен на пазара, отива и в детските градини и училищата. „6 пъти предлагаме на министерство на земеделието такъв сертификат да се изисква за плодовете и зеленчуците, които се предлагат в училищата и детските градини, но ни отказват. На практика набутваме пестициди на децата си. Сега Българската агенция по безопасност на храните прави само качествен анализ – една ябълка например да няма петна по-големи от 3 милиметра, но това не е достатъчно”, допълни председателят на асоциацията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


277
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
4
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Живея до граница и пазарувам ввсичко от Македония. Нямате си представа какъв хубав домашен ориз от Кочани. От тях купувам и боб, леща, картофи, зеле, а месото им е супер истинско. Цените са наполовина на нашите, Маслото е супер, взимам и нерафинирано олио, което е с отлично качество само за 2,50 лв, а в Кауфланд у нас 0,750 л е 4,50 лв и е ***. При това нямат никакви Евросубсидии.
154
8
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ако у нас се разчита на примитивната технология за т. нар. самозадоволяване от времето на Тошо, няма шанс за бългаското производство на зарзават. Същото важи за овощарството и животновъдството. Съседите очевидно разполагат и прилагат модерни високопроизводителни средства и практики, затова успяват да заливат пазара с много стока.
153
3
 
49
 
! Отговори
sofeto преди 5 години
Е каак, селяците си продадоха къщите и земята по селата за да станат граждани-бизнесмени в градовете и днес си купуват вносни плодове и зеленчуци от магазина!
152
3
 
43
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
колко стотинки заплата дават червените фермери???
151
9
 
38
 
! Отговори
Ром"с преди 5 години
Защо е смачкано....,еми заради 1.95 лв=1евро. Да се купува това което се внася,а не това което се произвежда у нас,това е задачата на скъпият лев.Но за това е забранено да се говори и по ТВ предавания и да се пише по медиите. Това е табу по медиите.
150
1
 
56
 
! Отговори
дедо Ви преди 5 години
Така е! Държавата от 25 години съзнателно насочва евросубсидиите към производство на зърно и маслодайни култури! За да отглеждаш тези култури не е задължително необходимо да живееш на село!!! Селото може да се събуди ако се насочат евро субсидии към зеленчукопроизводство, овощарство и живонтновъдство
149
1
 
55
 
! Отговори
ПО СЕЛАТА преди 5 години
реално няма млади хора, а тези които са там Ц-то не искат да работят на полето, а чакат да узрее реколтата и с родата на каруци по нощите да я оберат. Затова всяка година полицията пази по полета и градини. Кой ще развива притези условия производства...
148
3
 
56
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Гласувайте пак за ГЕРБ - не само родното производство ще изчезне, а и въобще РОДНОТО-ако ме разбирате де!
147
7
 
54
 
! Отговори
ЕВРОГЕЙСКИЯ СЪЮЗ преди 5 години
Първо ни натисна да унищожим родното селско стопанство, разрушиха всичко работещо като ТКЗС под лозунга да върнем земята в реални граници/което доведе до връщане 100 г назад, ограбиха машините за земеделие, разрушиха фермите както Ц.то отнася тухли и керемиди. Накараха бабите на село да обработват сами земята , защото младите и без това бяха вече напуснали селата и никой не мислеше да се връща. Местните гешефтари си правиха сметките да ги изкупят за стотинки и да станат латифундисти. Това е.
146
2
 
57
 
! Отговори
Waffen SS преди 5 години
Преди години се запознах с един немец,говореше сравнително поносимо руски и беше "тъмен" комунист защото беше от ГДР-е.Та той беше идвал много пъти в България още като дете със своите родители през 60-те,та вече като зрял мъж през през 80-те.Той ми каза,че когато преминели по моста при Русе навлизали в страната с безкрайни полета с най-вкусните чушки и домати.Попита ме къде са тези вълшебни зеленчуци.Успокоих го,че в салатата,която си е поръчал доматите са гръцки,чушките турски,лука македонски,
145
8
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едно време хората на село имаха пари, сега нямат и бягат от селото в града. Преди 1989 години всички, които имаха роднини на село, ходеха по няколко пъти в годината на село и се връщаха с коли претъпкани с всякакви храни и пиене. Сега стана обратното - носят на село по нещо за ядене, вкл. хляб. Тогава имаше селско стиопанство, а сега няма - демократите го унищожиха, като част от политиката на демократиет да докарат до мизерия повечето българи.
144
1
 
48
 
! Отговори
Държавна политика преди 5 години
Кажи на един руснак, че в България внасяме "болгарский перец" и няма да повярва, но е факт.
143
6
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А кой да работи на село? Демократите изгониха младите от селата, като ликвидираха на практика почти всички работни места. Сега единственото място за работа е кмета. Имаше ТКСЦ, имаше разни цехове, вече нищо няма.
142
8
 
39
 
! Отговори
1 на ум преди 5 години
Един земеделец в ЕС трябва да има минимум 10 чиновника за да се разправят с хилядите докумнети, които тъй или иначе не се изпълняват заради калпавият минтически и хеи контрол. Високата степен на корупция задълбочава неефективната администрация и увеличава количетовто чиновници, а от там и количеството разходи за администрация. Това от своя страна рефлектира върху цената за производство. Т.е. имаме голям документоооборт, причинена от бюрокрацията, което рефлектира върху заинтересоваността.
141
8
 
41
 
! Отговори
ХРАМА НА ОБРЕЧЕНИТЕ преди 5 години
няма ги висшистите дето продаваха семки в центъра и копаеха на полето да си купят хляб, другари комунисти. сега имат големи фамилии на запад и пари да ви купят и продадат! болни мозъци, ако нищо не е останало и в гетото, запретвайте ръкави. мизерното заплащане си го дръжте за бежанците.
140
5
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Демокрация и пазарна икономика в България при управлението на демократите и производство са несъвместими неща.
139
7
 
36
 
! Отговори
Селянка преди 5 години
До 152Не е баш така. Тук няма почти никакъв контрол, или той е само по документи. Работила съм в агроаптека преди години и си нямаш на идея как бабичките торят и пръскат щото "съседа така прави". Понякога внос от страна с сериозен контрол е доста по-чист от нашето производство.
138
3
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То че плодовете и зеленчуците са вносни е лошо, но много по-лоше е, че са като направени от пластмаса и нямат никакъв вкус. Предполагам, че почти никой от родените след 1988 година не е опитвал истински домат или краставица
137
11
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Влез в произволен магазин - има поне 3 вида БЪЛГАРСКИ кетчуп - дерони, олинеза, филикон."Иначе казано - гаден, отвратителен и леж. В България, каот им за говоря за хубава храна ми се смеят, зшаотл цял живот свикнали д маа краставици, домати, сирррни и пръжки с лук.Мега добра лухничка батенце.
136
6
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интересното е, че преди 1989 година селяните имаха повече коли от гражданите, защото в градовете имаше относително добър градски транспорт, а по селата често им се налагаше да отиват по места, за които няма обществен транспорт. Аз имах няколко братовчеда в едно село в Ломско, и те всичките имаха коли още преди 1989 година, а аз чак през 1987 направих вноска за кола и след 2-3 месеца си я купих. Разбира се не бяха партийни секретари или някакви началници, както лъже по навик един демократ тук.