"Столипиново" расте с 1500 души годишно, 95% от къщите - незаконни

Голям проблем в гетото е неграмотността, която ражда престъпност
18 фев 2019 17:37,
97
"Столипиново" расте с 1500 души годишно, 95% от къщите - незаконни
Снимка: архив "Булфото"

Всяка година населението в "Столипиново" нараства с по 1500 души, вече няма места заради презастрояването, а хигиената е критично ниска, пълзят зарази и болести. Младите роми не знаят български, нямат образование, респективно и работа. Незаконните къщи там са около 95%. Това съобщи Антон Карагьозов от фондация "Рома" на проведената в Пловдивския общински съвет Кръгла маса по темата "Стратегия за кв. Столипиново", информира Марица.

Още по темата

Участниците в нея се обявиха, че е необходимо да се извърши пълно картографиране на проблемите в квартала и решаването им да стане с комплексен подход.

"Изработването на краен документ е дълъг процес, на който поставяме началото", посочи организаторът и модератор на дискусията инж. Йордан Василев, председател на РС на БСП - Източен и главен организатор на Кръглата маса. Той подчерта, че в момента никой не разполага с обективни изходни данни за населението в квартала. Фондациите, работещи на терен, посочиха някои факти, но и те също не бяха категорични в статистиката. Сигурно е, че около 95% от къщите са незаконни, че неграмотността е основен проблем и генерира престъпност, а без намесата на държавата всяка инициатива е обречена. Председателят на Общинския съвет Савина Петкова посочи: "Без закони е невъзможно да се решават проблемите, не е по силите на местната власт". Според Петя Манева, общински съветник от БСП, неспазването на законите назад в годините е довело до натрупване на проблеми до критично равнище.

Според народния представител от "БСП за България" проф. Иво Христов има дълбоко некомпетентно разбиране за ромския проблем. "В сегашния си жалък статус циганите се използват злонамерено от политически сили. От една страна служат за електорален "резервоар", а от друга, са плашило за различни "паркетни" националисти. Принципът е "Разделяй и владей!", анализира той. Според него проблемите не могат да се решат на парче, а с цялостен и комплексен подход. По думите му дефицитът на строители, заварчици и техници може да бъде преодолян чрез обучението на роми, а не със скандалното внасяне на кадри от Виетнам.

Организаторът на дискусията Йордан Василев отбеляза, че на срещата са били поканени градоначалникът Тотев и районният кмет Чунчуков. Те обаче не се отзовали. Според него за положителните резултати от каквато и да е инициатива е нужен политически консенсус и политическа последователност. "Включването на хората от квартала е условие за всяка програма или стратегия", допълни Йордан Василев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
1
 
3
 
! Отговори
Другия с коня преди 5 години
30 години Червените ..... не видяха,че две поколения *** са без грамотност....Те са Абсолютно Неграмотни....Не могат да си напишат имената дори....Ходят лъскави,наперени,с по два айфона,а не могат да четат.....Англия сега ще деюортира поне 50хиляди от тях,защото там е Демокрация и ако не налазят Германия и Испания там да се размножават,нещата са Непредсказуеми...Подкрепете Патриотите,докато имаме Време за това....
46
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ало... за какви роми заварчици става въпрос?Ще изчезнат и железата и електрожените.
45
0
 
6
 
! Отговори
авс преди 5 години
за всичко са виновни ромите че нарда ни гладува виновни са ромие че не плащат данъци народа е без работа виновни са ромите че крадат народа извършва масови самоубииства самозапалване.виновни са ромите че избиват народа български за всички нещастия българите са виновни ромите
44
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГЕРБ ВСЕ ПОВЕЧЕ ЗАВИСИ ОТ ТОЗИ ЕЛЕКТОРАТ.НЕ СЛУЧАЙНО В ПАРЛАМЕНТА ВЕЧЕ СА В ЛЮБОВНИ ОТНОШЕНИЯ С ДПС.
43
0
 
14
 
! Отговори
NNN преди 5 години
Професор Иво 80%Христов както винаги няма нищо градивно да предложи освен локуми като "цялостен и комплексен подход" или обвинения от рода "паркетни националисти"... Каракачанов излезе с ясна стратегия КАК ДА СЕ НАКАРАТ ИНСТИТУЦИИТЕ ДА ПРИЛАГАТ ЗАКОНА.Както някой долу писа - всички партии трябва да работят заедно за да се реши проблема. Но партиите трябва да са български, не руски или турски.
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Разлика 45Щом вече го няма Куцака така ще е.
41
0
 
14
 
! Отговори
Разлика преди 5 години
В квартал "Борово" гр. София българите намаляват с 3000 човека годишно.Какъв е извода?
40
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До авс (51)Забравени от правителството?!След като за тях има и помощи, и бонуси, и толерантност спрямо дивотиите им, и опрощаване на задълженията им, и полицията ги пази за да не им се случи нещо тогава, когато останалите граждани са се вдигнали и искат да "превъзпитат" наглеците!Забравени от правителството са българските данъкоплатци, и техните деца,и родителите им с пълен трудов стаж и мизерни пенсии. Да се надяваме, че поне Бог не ги е забравил!
39
2
 
3
 
! Отговори
авс преди 5 години
дори и от бога са забравени не само от правитеството
38
5
 
18
 
! Отговори
Плюс строг закон, преди 5 години
според който всеки е длъжен да осигури издръжката на децата, които е създал.Ако се прави на ударен - закон за прилагане на мярката принудителен труд за здрави хора, създали деца, но не желаещи да ги издържат.Така, както и вследствие на предложеното в коментарите 44, 46, 471 и 48, ще се решат поне 90% от проблемите, свързани с един определен етнос. Накарай ги да научат официалния език на държавата, на която са граждани, да работят, сами да си осигурят жилище и да издържат децата си.
37
3
 
14
 
! Отговори
Не само общините преди 5 години
дават по 10 дка на социално слаби. Много хора наследиха земеделска земя, но живеят в градовете. Повечето парцели са по половин, един или два декара.Затова в почти всяко село може да се наеме земя от частен собственик. В повечето случаи, наемът е 10 лв за цялата година. Много рядко се искат по 15-20 лв наем за 1 декар за цялата година.С други думи, поминък може да си осигури всеки, който не е учил и няма професия. Стига да не го мързи. Не е редно да се дават помощи на здрави, млади хора.
36
3
 
14
 
! Отговори
Не са нужни репресии преди 5 години
а безкомпромисно прилагане на законите.Сриване на незаконните къщи и бараки плюс закон, забраняващ скитничеството. Да им дадат едномесечен срок, за да си наемат жилище или да си купят такова. По селата има къщи и за по 1 000 лв.Строг закон срещу безделничеството - всеки пълнолетен да си осигури законен източник за прехрана.Ако не ще да е пастир или земеделец и не желае да работи за ниска заплата, но същевременно няма кой да го издържа и не притежава лично богатство, да си търси хляба по света!
35
3
 
13
 
! Отговори
Годни за живеене преди 5 години
къщи могат да се купят в много села. Правозащитните организации да им намерят спонсори за закупуване на ***. Всеки може да пасе крави, овце или кози, да продава част от млякото, от останалото да си прави сирене - ето им поминък. Постепенно да се научат да отглеждат зеленчук поне в дворовете си за лични нужди, да си посадят и овошки там.С други думи, прехрана и жилище лесно може да се осигури, но се иска ТРУД!Който иска повече доходи, да вземе по 10 дка за обработване, общините дават.
34
0
 
15
 
! Отговори
горд пловдивчанин преди 5 години
*Столипиново* е известно и като най-голямото компактно етническо гето...На балканския полуостров!
33
3
 
13
 
! Отговори
Лесно се решава преди 5 години
този проблем.1. Всеки пълнолетен, не знаещ български език -1 година срок, за да научат български език. После още 1 година, за да добият някаква квалификация, за да могат да отидат на пазара на труда. Който откаже или не се отнесе сериозно към задачата и в края на втората година няма професия или не знае български - лишаване от гражданство. 2. Сриване на незаконните постройки и даване на едномесечен срок да си купят жилища. Кредит 1000 лв всеки може да взем
32
0
 
18
 
! Отговори
kukla преди 5 години
Това е една радостна новина и за правителствата от зап. ЕВропа. Тия хора много успешно се заселват в Дортмунд например. Можете да ги видите в ютюба, там има цял квартал дето го наричат Столипиново. Щото и германската нация е на изчезване, та тия хора са надеждата за осъвременяването на немците.
31
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това се явява като най-сериозния проблем за България,от времето на турското робство насам,превземат ни отвътре,не без любезното съдействие на нашите политици.
30
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БудуновЗа разлика от тебе ние не сме прокажени
29
0
 
20
 
! Отговори
К.К. преди 5 години
Това означава 3% прираст годишно, а населението на Пловдив намалява!!!При 3% прираст Столипиново ще се удвои за по-малко от 24год. Във всички населени места е същото.
28
19
 
3
 
! Отговори
Будунов преди 5 години
Ми плодят се хората, не са ялови като нас.