Бойни кораби на НАТО ще "ловят" мини в Черно море

Противоминна група на Алианса е на мисия у нас
Обновена: 24 фев 2019 13:29 | 24 фев 2019 13:25, Камелия Цветанова
133
Бойни кораби на НАТО ще "ловят" мини в Черно море
Снимка: Булфото

Бойни кораби на НАТО акостираха във Варна. Втората постоянна противоминна група на Алианса ще бъде на мисия в Черно море до първата третина на март.

Тя е една от тези с най-висока готовност от силите за отговор на НАТО.

Нейната цел е да патрулира в акваториите на страните членки на НАТО за опазване на мира и безопасността, както и да възпрепятства трафика на хора, наркотици и оръжие", каза кап. лейт. Мирослав Добрев, помощник-командир на минен ловец "Цибър".

В момента групата се командва от немски спомагателен кораб, а в състава й влизат плавателни съдове от Румъния и Турция, както и българският минен ловец "Цибър". Предстои да се присъедини и кораб от Испания.

"Всички кораби са сертифицирани и отговарят на най-високи изисквания. Моята работа е да ги сформирам като една група. Съвместни тренировки и упражняване на всички възможни сценарии, които могат да ни се случат", обясни Мартин Шварц, командир на Втора постоянна противоминна група на НАТО, цитиран от bTV.

През следващите дни групата ще участва в българо-румънското учение "Посейдон".

Ще обследваме и "ловуваме" мини край Констанца, както и ще упражняваме всичко, което се очаква от групата да може да прави", каза Шварц.

Макар основната функция на групата e да прочиства водите от мини, корабите разполагат с оръжие за близък бой и поразяване на малки цели.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още по темата: НАТОЧерно морекораби
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
30
 
6
 
! Отговори
НАТО преди 5 години
Черно море си е вътрешно НАТО езеро . ония от *** да не се обаждат щото нищо не ни пречи да обезпаразитим територията на северойсток от руснаци
41
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 39 вие комунистите със сигурност ще заминете за храна на прасетата .Чесно казано нямам търпение за първите истрели Между САЩ и ру коч,ината смятам да си направя цър,вули от кожата на Иво Христов буквално
40
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какви мини какви 5 лева. Последният път логато са използвани мини в Черно моте е 1945, 70 и кусур години ... какви мини какви 5 лева.
39
1
 
8
 
! Отговори
Грую преди 5 години
Дали се правят запивки като едно време с руснаците ? Колкотл да ги мразех ученията толкова ги и чаках заради купоните
38
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жал ми е за руснаците....Е това е да си от 80-те %. Жалвай се за нас, че като почнат да фърчат ракетите ние първи ще идем при свети Петър.
37
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе, някой турски кораб няма ли да участва в това велико учение на НАТО? Или Турция се изплъзва от пакта, но пък веднага я замениха с великата военна мощ на Македония (Северна). А тази последната няма ли да прати някоя лодка от Охридското езеро в помощ на нашия велик флот?НАТО вън от Черно море! Ако руснаците потопят десетина натовски гемии тук, ще стане екологична катастрофа и край на туризма, няма вече шведки и пияни британки, а на баровците с вилите на плажа ще им мирише на мазут
36
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
аде малко морско ограмотяване, корабите ПЛАВАТ, водолазите Плуват, Подводниците ИЗПЛАВАТ и се потапят.....найс а ...
35
6
 
21
 
! Отговори
Чалгарин дудаев преди 5 години
КОГАТО ЧОВЬРКАТ ПРЕД ДОМА ТИ Е РЕДНО ДА ГИ ЛИКВИДИРАШ. ГНИДИТЕ НЯМАТ ЦЕННОСТИ . ТЕ ПРОСТО ЧОВЬРКАТ.ТОВА Е ТЯХНАТА РЕЛИГИЯ ДЯВОЛСКА
34
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 29Е какво като се разхождат, корабите са за това, да плуват...........то миналата година една руска подводница изплува точно пред "статуята им на мрака" (да, не на свободата!) и в краварския обор всички бяха се на--а--ка...ли!!! А ти, вместо да се опълчиш на това, че се разхождат в наши води и се зъбят на руснаците, седнал да се радва на предстоящата ни евентуална гибел! Даже цар Борис излезе по-умен и по-патриот от тези наши сегашни ле-ке-та-по-литици!!!
33
8
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НАТО, няма защо да тренира бойни действия в Черно море, защото Русия е покрила целия му периметър, при евентуална война, нито един натовски кораб няма да преживее в Черно море повече от 15 мин. - Яков Кедми, израелски военен експерт
32
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До факт 30А ти си напълно прав - отан-ците НЯМАТ НИТО ЕДНО СПЕЧЕЛЕНО СРАЖЕНИЕ ИЛИ СЕРИОЗНА ВОЙНА!!! На тях им дай само с ескаватори и болници да се "сражават"!!!
31
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 29Че те ученията са за това, да се гледат!!! Или си мислиш, че руснаците не си правят изводи от това, което виждат?? Но се съмнявам че и с нещо можете да ги уплашите! отан е отдавна изтъркана плоча.......стари корита и ръждясало желязо! Чух за неотдавнаашното учение на Балтика, норвежците и досега се оплакват, че уж-руснаците им объркали джи-пи-ес-четата на коритата, че два взели и се блъснали, а единия даже потъна....ха-ха-ха.........те толкова сте "мощни"....ставате само за смях
30
2
 
13
 
! Отговори
до русия шах мат преди 5 години
чакам да ми кажеш за базите по черноморието, смешнико и с какво ще обстрелваш , еххх наивници промити...пс гейм фаитъри
29
8
 
29
 
! Отговори
факт преди 5 години
Никаква полза от НАТО само дразнят Русия и харчат пари,НАТО няма спечелена мисия само провали ......
28
28
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жал ми е за руснаците. Едно време бяха велика сила, а сега всеки им се подиграва. Ето сега натовски кораби се разхождат под носа им и те нищо не могат да направят освен да вият на умряло.
27
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До русия шах мат 22Хи-хи-хи-хи.............а пък аз си мисля, че е точно обратното!!! Руския Черноморски флот ДЪРЖИ НА МУШКА ВСИЧКИ отан-ски корита в нашата локва!!! И не дай Боже нещо да стане.......ВСИЧКИ ЩЕ ОТИДАТ НА ДЪНОТО! Или да ви припомням "доналдчето кукчо"!!!!!!!! СМЕШНИЦИ!!! КОЙТО С РУСИЯ СЕ Е ЗАЯЛ.....ДОБРО НЕ Е ВИДЯЛ!!! СПРАВЕДЛИВО!
26
23
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НАТО е модерен алианс с огромна ударна сила. Руската армия няма никакъв шанс. Ще седят и ще гледат отдалече поредното учение директно пред вратата им.
25
4
 
24
 
! Отговори
до русия шах мат преди 5 години
доста си наивен, за какви бази неразбрах си писал...и с какво ще обстрелваш руски кораби. Да си чувал за модернизирания комплекс П 35 Редут с който от Крим пиразяват вдичко в морето радиус 400 км. А тива е най старото за по нови няма да ти обяснявам. Всяка корабна ракета на руснаците поразява брегови цели в Бг крайбрежие на по голяма дистанция от нашите противокорабни ракети.
24
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До да ударим сега! 25Мддддааа....и като се събуди какво стана??? Колкото до Черноморския флот.......да бе да, видяхме и отан-ците, които се промъкваха към Крим в 2014, как ЗАПРАШИХА НАНЯКЪДЕ СИ, а пък за укропските "кораби" въобще да не говорим........те май сега са на стоянка в Керч!!!
23
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До НАТО 8отан-ците НА НИКОГО НЕ СА ДОНЕСЛИ "благоденствие" и "просперитет"!!!!!!!!!!!!!! Ако не вярваш - питай иракчаните, либийците, йеменците, пакистанците, авганистанците, чилийците, сирийците.............АБЕ ВСИЧКИ!!!!!! НЯМА НА ТАЗИ ЗЕМЯ НИКОЙ, който да е получил нещо "добро" от тази говедарска напаст!!!! А дано най-сетне братушките да им свият перките!!!! Давайте братушки, натикайте ги в мръс-ните им миши дупки, но така, че НИКОГА ПОВЕЧЕ ДА НЕ ЛАЗЯТ ПО НАШИТЕ ЗЕМИ!!!