Бизнесът недоволства: Българите боледуват все по-дълго!

Поетите първи 3 дни болничен от бизнеса бил неефективен
Обновена: 26 фев 2019 09:17 | 26 фев 2019 08:40, Петя Славова
202
 Бизнесът недоволства: Българите боледуват все по-дълго!
Снимка: архив, Булфото

Българите боледуват по-дълго време, показват данни на Националния осигурителен институт.  Периодът на болничен се е увеличил с една трета за последните 8 години, предаде "Монитор". Миналата година нашенците са се лекували у дома 17,6 млн. дни, а през 2010 г. - 13,3 млн. дни.

Още по темата

Това означава, че времето, в което родните служители са били неработоспособни, се е увеличило с една трета. По думите на Григор Димитров от Българската стопанска камара (БСК) българите отсъстват от работа заради заболяване средно поне по 8 дни годишно.

"Трайната тенденция работниците да боледуват по-дълго означава, че мярката бизнесът да поема първите 3 дни от болничния се оказа неефективна. Не може да се отрече, че ползването на болнични е право на осигурените хора. Въпреки това обаче не може да се подмине и фактът, че не винаги има основание за ползване на толкова дни“, анализира Димитров.

2 751 548 са изплатените обезщетения от НОИ заради болест, належащи медицински прегледи или гледане на болен член на семейството. Всеки трети нашенец, който не е бил в състояние да изпълнява служебните си задължения заради заболяване, е бил на възраст между 50 и 64 г. 23 на сто от боледуващите пък са между 30 и 39 г.

Младежите до 29 години се оказват най-малко болнави – едва 12% от обезщетенията са в тази възрастова група.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
31
 
! Отговори
11 преди 5 години
Те се правят,че ни плащат и ние се правим, че работим. За толкова пари толкова
21
0
 
46
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
мръсен въздух вода и храна стрес мизерия болести всичкото това на кубдо какво води не до 3 дни болнични а до болести за цял живот
20
0
 
5
 
! Отговори
des преди 5 години
До 7+И аз два пъти попитах, но ми бяха изтрити коментарите.
19
4
 
16
 
! Отговори
Митака преди 5 години
Айде боко стига си хойкал с парите на бедния народ по чужбината да ни правиш за смях ами стой тук и оправяй проблемите за кжито си избран и взимаш големи пари избори идат...ти да видиш
18
0
 
26
 
! Отговори
Бинесът преди 5 години
Бинесът ..... принципно ние така и така нямаме такъв......така че няма грешка в заглавието...
17
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
в Германия болничните се изплащат от федералното агенция по заетостта . на един българин му изпратили писмо от агенцията в което пишеше : ужаваеми г-не , тъй като много често сте излизали в болнични искаме да ви прегледаме при посочен от нас лекар .и г-на си върна парите с лихвите . за тарикатите толкова . но в България при тези ниски заплати това попада в сферата "научна фантастика" .
16
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бизнеса да се обърне към здравното министерство и парламента, които чрез разрушителните си реформи съсипаха здравната система.
15
2
 
46
 
! Отговори
Гггх преди 5 години
Какви стимули за ангажираността...Проблемът е, че работната седмица като брой часове в България е най-дългата в ЕС. В много браншове се работи над 45-50 часа на седмица и се дават нощни дежурства. Просто хората намират начин да получат това, което не получават от работодателите си
14
2
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Алооооо, бизнеса, като не искате да са ви болни служителите, погрижете се за това. Осигурете им нормални условия на труд, а не зимата да мръзнат, плащайте им достойно така, че да имат за качествена храна, отпуските и почивките също са важни и не на последно място, ако не сте забелязали в някои фирми, предимно чужди, дават на хората карти за спорт. Ама хайде, това последното вече е по желание. Ама няма как да изцеждаш хората до край и после да ревеш, че са болни.
13
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами като ядем храни, които са все имитации на нещо си....Естествено е,че след време това се отразява и на живота на.Благодарение на този същия "бизнес".
12
0
 
16
 
! Отговори
! преди 5 години
Има безброй програми за стимулиране на ангажипаноста на служителите. Със сигурност ще намалеят болничните при подходящи стимули.
11
2
 
34
 
! Отговори
7+ преди 5 години
Какво е "Бинесът"?
10
1
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как ще боледуват българите като в предна статия пишете, че 50% не са ходили нито веднъж на лекар за годината.
9
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз бачкам за един подобен на кирчо парахода уреден комкрадец. Миналата година съм му стъпил три пъти във фирмичката. За три хиляди Евро на година толкова, даже му е много.
8
0
 
78
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те бачкаторите все повече намаляват, и ще ви питам, когато специалния етнос стане мнозинство в трудоспособната възраст, откъде ще си намирате каквито и да било работници?!Защото на специалния етнос нито му се работи, нито пък вие искате да го наемате, защото знаете какво следва...Позволихте да унищожат България, сега си берете плодовете
7
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да се обърнат към техните колеги от фармацевтичния сектор и да ги накарат да не разпространяват вируси на всякъде.
6
2
 
53
 
! Отговори
Kiro преди 5 години
С тези големи заплати, човек не бива да се разболява. Животът е прекрасен, човек се храни отлично, почива и зимата на планина, и лятото на море. Това калява. Значи не трябва да се разболяваме толкова много.
5
2
 
51
 
! Отговори
Истината преди 5 години
Ако даваха по-високи заплати щяхме да боледуваме по-малко, ама за 700-800 лв при 26 работни дни със най голямо удоволствие се разболявам поне за две седмици зимата, а шефа да дойде да се ме изследва ако не вярва...получава се те ни лъжат, че ни плащат, ние ги лъжем, че сме болни.
4
0
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Работодателите са като дете, което си е счупило играча и после се ядосва защо не работи.
3
4
 
67
 
! Отговори
Киро Парахода преди 5 години
Да се спрат болничните! Всеки трябва да е на работа всеки ден от сутрин до вечер! Иначе за какво даваме тези огромни заплати от 500 лева?!