Тревожни данни: Туристите бягат от Черноморието ни

Катастрофален спад на гостите, прогнозира анализ
Обновена: 27 фев 2019 12:03 | 27 фев 2019 10:22, Петя Славова
292

Тревожни данни за летния туристически сезон у нас. Институтът за анализ и оценки в туризма прогнозира сериозен спад на гостите по Черноморието. Отчита се и сериозен спад на заявените полети до двете ни морски летища, съобщава Bulgaria ON AIR.
Още по темата

В Созопол основно разчитат на руски туристи, но след спада на рублата от няколко лета руска реч все по-рядко се чува по улиците на Стария град.

Ирина и съпругът й всяка година почиват в Созопол. Харесват го и през зимата.  "Просто не стигат парите за пътуване зад граница. Моят брат живее в Петербург. Преди идваха тук. Сега, обаче няма да могат".

"Категорично има отлив на рускоговорящи - украинци, руснаци от Беларус", обяснява хотелиер. От туристическия бранш коментират, че има спад от 30% и на други два пазара - германския и скандинавския.

От Института за анализи и оценки в туризма също прогнозират катастрофален летен сезон. Спад се очаква и на чешките туристи, които традиционно почиват по Южното Черноморие. "Като заявени полети на летище Варна и Бургас имаме с 40 до 50% по-малко за предстоящия летен сезон".

Спад се очаква и на чешки туристи, които традиционно почиват по Южното Черноморие. "Връщаме се към нивата от 2015 г. Нещо, което е изключително притеснително.  Тогава имахме спад на търсенето, свиване на потреблението, но имахме откъде да оптимизираме", обясняват от бранша.

Засега устойчив е единствено английският пазар. Нова нискотарифна авиокомпания ще извършва полети това лято от 9 британски града до Бургас.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


292
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тотални измишльотини, къде са ви е данните, това е като излязло от кварталната клюкарка.
27
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Към краяДано да си прав. Това няма да възстанови съсипаната природа, но е поне някакво удовлетворение...
26
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Последния път като бях в Созопол, беше такъв гъчканяк, че се чувствах като в метрото на Токио. Морето ни е само 350км и не е разтегателно. Определено броят туристи трябва да се ограничи.
25
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
цвъкайте още бетон, пясък да не остане, после се вайкайте, че никой не иска да дойде в зле изглеждаща, нискокачествена бетонна джунгла.
24
7
 
4
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
На чия издръжка е този институт?
23
4
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
най -скапаното гръцко село е за предпочитане пред нашето море!!!
22
1
 
54
 
! Отговори
Цветан Симеонов преди 5 години
Абе то хубаво си пишем коментари ама надали някоя "тиква" ще ги прочете...А между другото който иде веднъж в Гърция , Турция ,Италия ,Испания ,че дори и Албания и то за почти същите пари ,никога нема да стъпи на Бетономорието ...
21
2
 
37
 
! Отговори
X преди 5 години
И почват да бегат бате
20
3
 
25
 
! Отговори
vlady преди 5 години
Най-важно е да се привличат елитни туристи пианисти с отлична алкохолна подготовка и звание "Пропойца" или по-високо. Трябва да се организират състезания по спортно пиене - спринт и маратон както и по балконинг, евентуално в бъдеще европейски и световни първенства и спортното пиене и балконингът да бъдат признати за олимпийски спортове.
19
2
 
68
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как да не бягат, в последните години го съсипахте това Черноморие - строежи навсякъде, скоро мутрите ще започнат и в самото море да строят, за да може гостите директно да скачат от балкона във водата или да изплуват от мазето на хотела. Простотия до шия, мръсотия, лошо обслужване, некачествена храна.Много малко хубави места останаха по нашето Черноморие, но не е ясно докога някой продажник и мутра няма и тях да съсипе. Тъжно е просто как сами си съсипваме природните ресурси от лакомия за пари.
18
4
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Над 90 % от собствениците на хотели по черноморието са назначени капиталисти от БКП-БСП или мутри с пари от наркотрафик. За такива хора т.н. културно обслужване е непознато , те искат да отидеш в хотела да оставиш парите за цялата почивка и веднага да си тръгнеш иначе трябва да те обслужват макар и некултурно.
17
1
 
62
 
! Отговори
Към края преди 5 години
Към края на годината усещам, че ще има фалит на хотели и събарянето им. То не остана брегова ивица и всичко е застроено. Всеки иска да гледа природа, а тук вече не може да се видят дървета и пясък.
16
1
 
57
 
! Отговори
До 9 преди 5 години
Точно, никой не му се плува в това, което е ял предния ден. А това което е ял предния ден, всъщност е приготвено преди още 2 дни.
15
5
 
65
 
! Отговори
koko преди 5 години
Kогато се научат нашите хора как се прави туризъм ,обслужване ,представяне тогава ще дойдат у нас.Какво им предлагаме,обири по хотелите ,проблеми с паяците особенно в Созопол,високи цени за нищо и какво се чудим ,а и от бедни туристи руски какво чакаме те си търсят стаи със котлони да си варят борш да не ходят по заведения-диваците.
14
74
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Супер си ни е черноморието.Стига с този негативизъм.Всяка година съм на Съни-то и си прекарваме чудесно с приятелски семейства.
13
3
 
71
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Подрепям коментарите по горе и да допълня - няма на стъпя на Бг черноморието, преди две години сгреших да отида- отиваш на плаж и някаква мутра идва на ми обяснява да си мръдна кърпата метър по настрана, за да бъда в свободната зона. При паркиране пак те рекетират. Храната е за самоубийци. Има и прилични места, но за съжаление все по малко. Отивам да разгледам офертите за почивка в Гърция!
12
4
 
38
 
! Отговори
Изпокрадоха държа-- преди 5 години
вата и обърнаха парите в бетон----бетонираха всичко и всеки метър е на някой ,как преди можех и гол да се изкъпя и никъде наоколо жив човек няма ,а сега изведнъж всичко е на някой ,може да искам на спокойствие заради самото море да си опъна една черга и да си лежа някъде на тишина без никой да ме смущава --били сме осир--а ли всичко като на 20км от теб няма никой това не е проблем че някой отишъл до храста--проблем е когато те е яд че не плащам за легло в твоя хотел и не ползвам твоя чадър ..
11
2
 
35
 
! Отговори
шепот преди 5 години
Туристката ангелакова е оторизирандилър с ранг на бенефициент.Тя е ирегулатор на пясъчните дюни.С нанеПетко ще обикалят цяло лято и щерегулират я децибели,я хигиена и койзнае.Тя проблеми нерешава, щотое назначена по фигура в профил.
10
1
 
75
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
И кой да отиде по Черноморието. Построили петзвездни хотели, а няма улица между тях. Мръсотия и мизерия. В хотела те посрещат и те карат да се чувстваш едва ли не виновен че си даваш парите. А за толкова пари се изкарва чудесно в Турция например. Стигат и за Гърция и Испания.
9
5
 
75
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От 2004 година спрях да почивам на Бетономорието, извесно с още прозвища като Мутроморие и т.н. От тогава всяка година ходя някъде по света, най-често в Испания и Италия, но почивам и на други континенти. Докато не струтят 99% от строежите след 1990 година и мутрите не се скрият някъде, няма да видят мен и парите ми.