СДВР: Нямате евро нормата на колата в талона? Вади се нов!

Полицията подчертава, че няма да бъдем глобени, ако липсва информацията
5 мар 2019 12:00,
70
СДВР: Нямате евро нормата на колата в талона? Вади се нов!
Снимка: архив Bulphoto

Собствениците на автомобили, в чиито документи не е посочена екологичната норма Евро 1, 2, 3, 4, 4 или 6, ще трябва да извадят нови документи на колата.

В последните седмици се наложи собствениците на по-стари автомобили да доказват на коя категория отговаря колата им, заради новата формула, по която се изчислява данъка за МПС.

Още по темата

От СДВР обясниха, че при липса на посочена екологична норма на притежаваното от вас превозно средство първо трябва да се обърнете към официалния представител за България на марката на автомобила.

Оттам трябва да ви предоставят удостоверителен документ за притежаваната екологична норма на колата, алармират от Съюза на българските автомобилисти.
 
След това лично или чрез пълномощник с моторното превозно средство трябва да отидете до отдел "Пътна полиция”-СДВР (ако МПС се води на отчет в СДВР). Там трябва да предоставите този документ заедно със свидетелството за регистрация на МПС - част "Първа" и част "Втора" ("големия" и "малкия" талон). След като преминете с превозното средство през пункта на "Пътна полиция”-СДВР за идентификация, предоставяте съответните документи на служителите от МВР за издаване на нови документи с вписана съответна екологична норма.
 
Цялата услуга в КАТ по идентификацията и смяната на талони на автомобила ще ви струва 20 лева, ако се плати през POS терминал, или 23 лева на банковото гише, уточниха от СДВР. Ваденето на удостоверение от съответното автомобилно представителство също ще се заплаща. Според шофьори, които вече са се сдобили с такъв документ, той струва около 50-100 лева.

От СДВР уточняват, че цялата тази процедура е във връзка с годишния данък на МПС. От тази година при изчисляването на т.нар. пътен данък се включва и екологичен компонент. Този компонент е свързан с Европейските стандарти за изгорели газове, които дефинират допустимите стойности на изгорели газове на моторните превозни средства на европейския пазар.
 
Мотивите за промяната в концепцията са свързани с идеята за стимулиране на извеждането от експлоатация на най-старите автомобили и замяната им с по-нови и по-екологични модели.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
17
 
! Отговори
Име преди 5 години
Във всеки талон има номер на двигател. Номера на двигателя съдържа еко категорията. На Опел е първата буква от номера. Толкова ли е трудно, ако не е въведена категория да се определи от номера на двигателя?
36
0
 
21
 
! Отговори
Ще си заминем всички преди 5 години
И канал ще се минава, А?! Нагли некадърници.
35
0
 
29
 
! Отговори
хуху преди 5 години
сега погледнах и имах звезди на малкия талон респективно и на големия. Интересно как КАТ ще санкционира някой за това, че КАТ при регистрацията не са си свършили работата при положение, че в договора за покупко продажба от официален представител, който предоставяш в КАТ при регистрация има пълната информация за автомобила.
34
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Уважаеми господа от МВР, като държавна институция, КАТ имат задължението да ЗНАЯТ директивите на ЕК, които касаят работата им. На документа на автомобила, ако е закупен от страна, член на ЕС е отбелязано на кой стандарт отговаря. Такава маркировка има и на съответната евротабела Ваше задължение е да спазвате директивите на ЕК, ако те противоречат с наредба или закон от националното законодателство. Отделете време и средства и им осигурете съответното обучение - толкова е просто, нал
33
0
 
31
 
! Отговори
Аз преди 5 години
До АнонименКое не върви? Това, че се опитват заради своите грешки да прецакат обикновените хора? Или това, че няма никакъв по-лесен начин ТЕ да решат проблема, контактувайки ТЕ с вносители на автомобили и т.н.?
32
0
 
42
 
! Отговори
Фалшива новина преди 5 години
Неясно защо в новината липсва, че хората ще трябва да платят сега тези допълнителни суми и да загубят 2-3 дни, за да поправят грешката на КАТ, който не е регистрирал екокатегорията, когато колата е била регистрирана за първи път в КАТ. Документите на колите с екокатегорията са в КАТ и е редно КАТ да поправят грешката си, а не всеки сам да се спасява.
31
37
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България такива неща не вървят. Българина е решил, че демокрацията е анархия и всеки може да прави каквото си иска без да се съобразява с правила, закони и човешки норми.
30
2
 
18
 
! Отговори
Фалшива новина преди 5 години
Поредната фалшива новина.Така наречения екологичен компонент си го има от доста години и не е нещо ново. Разликата е, че преди го наричаха отстъпка за екологичност, а сега го наричат екологичен компонент. Няма промяна на концепцията, както лъжливо е написано в края на новината. Единствената съществена промяна е, че мощните нови коли на мафиотите ще плащат значително по-малък данък, за сметка на значително по-високия данък за масовите стари коли.
29
1
 
26
 
! Отговори
Смирен депутатт преди 5 години
Криза е некърдици трябва да ви доят яката,а изборите идват отде пари за купуване на гласове?
28
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Коце кметаЗа кого трябваше да гласуваме групово и системно и как това ще спре промените?
27
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гербери нагли, чашата взе да прелива, избори идват, нспускайте кораба че буря се задава...
26
40
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българина не обича такива правила да спазва. Той е свикнал да яхен каруцата, коня и да прай кот си иска като едно време.
25
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цялата работа е за да ни бръкнат по-надълбоко в джобчетата. В ЗМДТ законодателят се е "олял" като е определил долна и горна граница на екологичния компонент и е предоставил на общинските съвети да определят сами коефициента в посочените граници. Та в тази връзка се чудя за евро 3 ако например в Царево са определили коефициент 1, а в Пловдив 1.1 къде моят автомобил ще цапа повече или по-малко. помогнете с отговора ...
24
0
 
50
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Това ли успя да измъдри очилатата мутра с малкото квадратно челце? Докога ще се гаврят с хората?
23
0
 
33
 
! Отговори
са преди 5 години
Моята Примерка,97 набор,я няма вече в регистрите на Нисан.Да ме хванат за...!!!
22
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нема а се плашите.Таз година полупроводници,догодина цели.Достоен ученик на любимия вожд.Ако лакомията беше болест а простотията се развиваше като епидемия,нямаше да имаме ни един управник.
21
0
 
41
 
! Отговори
Vanio преди 5 години
Ш.баните корумпета от КАТ да си гледат работата! Гадна държава!
20
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво е това безобразие ???????? До кога ще се прехвърля безотговорното изпълнение на държавните служби върху гражданите и то със заплащане от наша страна за Грешките на Управниците и Бат Бойковците, пълна гавра е това с нас ама може то ние си го търпим и няма да се промени докато ги има тия, а Европа си ни гледа сеира и само препоръки изпраща вместо да се намесят малко? Според държавата годината на производство е определящия фактор и общината трябва просто да сметне какъв стандарт е колата
19
0
 
59
 
! Отговори
Перко преди 5 години
Когато регистрирах моят лек автомобил в КАТ ми направи впечатление, че в големия талон не е вписана еко нормата, въпреки че такава беше посочена в талона на предишния собственик и в съпроводителните документи. Изготвилия талона чинно е отбелязал тегло, максимална маса, натоварване на оси, кубатура и други технически данни-явно имат база, но незнайно защо е игнорирал еко нормата. КАТ да не се правят на "ощипани госпожици" ами да си вършат работата защото тяхната мърлявщина плащаме ние ...
18
0
 
58
 
! Отговори
Надъхан преди 5 години
Колеги, дайде да заведем един колективен иск в съда- да си плащат сами за техните си глупости