СДВР: Нямате евро нормата на колата в талона? Вади се нов!

Полицията подчертава, че няма да бъдем глобени, ако липсва информацията
5 мар 2019 12:00,
70
СДВР: Нямате евро нормата на колата в талона? Вади се нов!
Снимка: архив Bulphoto

Собствениците на автомобили, в чиито документи не е посочена екологичната норма Евро 1, 2, 3, 4, 4 или 6, ще трябва да извадят нови документи на колата.

В последните седмици се наложи собствениците на по-стари автомобили да доказват на коя категория отговаря колата им, заради новата формула, по която се изчислява данъка за МПС.

Още по темата

От СДВР обясниха, че при липса на посочена екологична норма на притежаваното от вас превозно средство първо трябва да се обърнете към официалния представител за България на марката на автомобила.

Оттам трябва да ви предоставят удостоверителен документ за притежаваната екологична норма на колата, алармират от Съюза на българските автомобилисти.
 
След това лично или чрез пълномощник с моторното превозно средство трябва да отидете до отдел "Пътна полиция”-СДВР (ако МПС се води на отчет в СДВР). Там трябва да предоставите този документ заедно със свидетелството за регистрация на МПС - част "Първа" и част "Втора" ("големия" и "малкия" талон). След като преминете с превозното средство през пункта на "Пътна полиция”-СДВР за идентификация, предоставяте съответните документи на служителите от МВР за издаване на нови документи с вписана съответна екологична норма.
 
Цялата услуга в КАТ по идентификацията и смяната на талони на автомобила ще ви струва 20 лева, ако се плати през POS терминал, или 23 лева на банковото гише, уточниха от СДВР. Ваденето на удостоверение от съответното автомобилно представителство също ще се заплаща. Според шофьори, които вече са се сдобили с такъв документ, той струва около 50-100 лева.

От СДВР уточняват, че цялата тази процедура е във връзка с годишния данък на МПС. От тази година при изчисляването на т.нар. пътен данък се включва и екологичен компонент. Този компонент е свързан с Европейските стандарти за изгорели газове, които дефинират допустимите стойности на изгорели газове на моторните превозни средства на европейския пазар.
 
Мотивите за промяната в концепцията са свързани с идеята за стимулиране на извеждането от експлоатация на най-старите автомобили и замяната им с по-нови и по-екологични модели.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
59
 
! Отговори
Ал Кохол преди 5 години
От СДВР обясниха ли защо липсва екологичната норма, а са нацвъкали звездички?Защо в талона на моята кола, купена нова от официален представител на марката в България има звездички???След като фигурира в талона, защо не е попълнено? Имам и други въпроси, но май няма смисъл да ги задаваме!
16
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 15Къде в Европа данъка на автомобила е обвързана с регистрацията му в пътна полиция.Пак разделение вместо обединение.Тези умишлено тласкат България към вътрешни междуособици ,ако не по етнически то по икономически причини.(гражданска война) с единствената цел да наложат диктатура.Кой са тези, че това е от край време така?
15
0
 
30
 
! Отговори
Драйвър преди 5 години
Някой има ли идея къде се намира представителството на KOENIGSEGG за България Много искам да си платя за сертификата и да си сменя талона още повече.
14
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде в Европа данъка на автомобила е обвързана с регистрацията му в пътна полиция.Пак разделение вместо обединение.Тези умишлено тласкат България към вътрешни междуособици ,ако не по етнически то по икономически причини.(гражданска война) с единствената цел да наложат диктатура.
13
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като ходите да си сменяте талона на колата, си носете и резервен кат дрехи. После да се преоблечете, след като се осмърдите на некомпетентност, корупция, шуробадженакорушветчийщина и суджуци.
12
1
 
39
 
! Отговори
Да допълня... преди 5 години
И каски в колите и каски.Нека и ние дадем нещо на света.
11
1
 
40
 
! Отговори
Шлосер преди 5 години
Този път ще се наиграе управляващата свита от алчни некадърници. Според ме, дните им са преброени.
10
0
 
43
 
! Отговори
Пипи преди 5 години
И да си знаете, шофьорите, догодина ако не измислим друго ще се сменят номерата на колите с европейски. Таксата за смяната ще се плаща в евро банкноти.
9
0
 
34
 
! Отговори
и що го трихте преди 5 години
За леки МПСБензинEuro 1*1 юли 1992-Euro 21 януари 1996Euro 31 януари 2000Euro 41 януари 2005Euro 51 септември 2009Euro 61 септември 2014
8
0
 
60
 
! Отговори
Кратун преди 5 години
Тези хора не са адекватни на съвременния свят! Не може българинът да е толкова мазохистино същество, за да продължава да търпи тези безумци да го разиграват като маймунка!
7
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А за тези който са освободени от данък за автомобила ще важи ли тази наредба?А и за тези които до сега са плащали по старата наредба,защо ще важи,след като тези автомобили са били регистрирани с тази екологична норма.Не може да има наредба с с действие за изминал период,може да действа наредба само за бъдещ период от време.Чини ми се че това е поредния търмък в кесията на обединения до просяк българин.А за автомобилите на армията ще важи ли ,или е само за балъците граждани.
6
0
 
73
 
! Отговори
Кратун преди 5 години
ОТНОВО ПРОБЛЕМЪТ СЕ ПРЕХВЪРЛЯ НА ГРАЖДАНИНА. Вместо КАТ да изиска от прозводителя таблици за евронормата на произведените коли от дата до дата и да ги вкара в системата, стотици хиляди водачи трябва да изгубят поне по два дена на човек, за да се редят по опашки, да плащат ненужно на доставчиците за ЕДИНИЧНИ удостоверения, който пак ПОЕДИНИЧНО да се въвеждат от служителите на КАТ. ТОВА Е ОГРОМНА ЗАГУБА НА ВРЕМЕ И РЕСУРСИ! Няма по-глупав начин да се реши този проблем!
5
0
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А защо СДВР не си е свършило работата и не е вписвало екологичната норма?
4
0
 
47
 
! Отговори
boby преди 5 години
Туй хубаво, ама като карам Сааб, кой точно "официален представител" ще ми издаде удостоверение, като фалираха?
3
0
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каква е тази истерия! Еконормата е нужна за изчисляването на данъка. За да ти го намалят с 5 лева, трябва да похарчиш 105 лв. Както винаги изключително заинтригуваща оферта
2
0
 
34
 
! Отговори
Ivan преди 5 години
Както казаха че трябва да мина на канал се отказах. Един ден от живота да си изгубя и да не ходя на работа зардаи тяхна грешка че не са ми вписали евростандарта. Ще си плащам по 100лв отгоре за 1-2 години докато не я подада.
1
37
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хубаво е да има нивото, но защо да е задължително. Ако е само за данъци - ако няма ниво, таксувайте ги на максимална ставка и толкова. Освен това данъците на старите коли трябва да се вдигнат десетократно и проблема ще се реши поне малко.