Болнична или стая за изтезания, питат се пациенти в Пловдив?

Ужасни условия и филийка хляб за закуска в МБАЛ "Свети Георги"
13 мар 2019 10:00,
35

Две неща кристализират в социалните мрежи всеки ден. Едното е лъскавият живот, който водят част от потребителите, а другото са гледките в пълен контраст, от които може да ви се доплаче. Една такава се появи в профила на Дафина Филипова, която не скри болката и гнева си от болничната стая, в която се възстановява баща ѝ, прекарал тежък инсулт преди дни и тежка мозъчна операция.
Още по темата

"Снимките са заснети в неврологичното отделение в МБАЛ "Свети Георги" в Пловдив. Това е недопустимо и като обзавеждане, и като хигиена! Всеки има право да се лекува в по-добри места. Разпространих снимките, за да сигнализирам. Държавата трябва да вземе мерки. Това не е само в тази болница. За да нощуваш на потрошения стол трябва да платиш 6 лева. Медицинските сестри не умеят да се грижат както трябва за пациентите. Бяха оставили на шкафчето на баща ми много силни лекарства и сестрите вярваха, че той ще може сам да ги пие. Той има сериозна мозъчна травма и твърдеше, че трябва да пие по 11 на ден. Върнахме лекарствата на сестрите, а после се оказа, че той е пропуснал един прием", разказа Дафина Филипова пред Bulgaria ON AIR.

Началникът на отделението, професор Христо Желязков, призна, че има доста проблеми, но предстоят ремонти. Той допълни, че на здравното отделение му липсват финанси и поради тази причина се намира в това състояние.

"Това, което виждате, е част от действителността. Не е чак толкова зле. Доста от нещата са стари - столове, легла. Имаме малко мухъл заради теч от покрива. Предстои ремонт. Тези неща ги има и подлежат на замяна, но тя ще бъде поетапна. Цялата работа е, защото няма достатъчно пари. Когато има финанси ги ползваме за ново оборудване и лекарства. При този пациент вече сме превишили клиничната пътека и ще продължим да го правим. Няма как да не настаняваме пациенти в такава стая. Обслужваме хора от почти цяла България. Има пропуск и ще има наказания заради гафа с лекарствата. Предстоят поетапни ремонти, но за нас приоритет са пациентите", коментира Желязков за зрителите на "България сутрин".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
8
 
7
 
! Отговори
Сп???нс преди 5 години
В Испания отчисленията са 12,5% от заплатата. при средно-ниска от 800-1000? са 100-120. Няма как в Бг да осигуряват същата апаратура и лекарства с 3,2%
27
2
 
10
 
! Отговори
Професор Тюхчеф преди 5 години
нямам против да платя, за да съм до близък човек, но да ми събират парите като ремонтират. Този креват за 40 години не му ли правиха отчисления за амортизация, къде са парите ? а този стол дето струва 6/нощувката ?? че то по пансионите ти взимат 20лв и ти дават легло и чист чаршаф.
26
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато един човек е посветил живота си, работата си, делата си, децата си и тяхното бъдеще на един град, на една държава е редно поне да получи необходимото му лечение, обгрижване и нормално отношение като човек.
25
3
 
7
 
! Отговори
РАБОТНИК преди 5 години
До Анонимен В ЗАПАДНА ЕВРОПА ЗАПЛАТИТЕ СА В ПЪТИ ПО--ГОЛЕМИ ---В ДЪРЖАВНИЯ СЕКТОР ДОКАТО В 4АСТНИЯ СА 2 ПЪТИ ПО-- МАЛКО
24
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази болица носи хубавото име Свети Георги, но отвътре е апокалиптично положението. Не е само до материалната база, а обща съвкупност от проблеми, които не са от вчера. Освен да се помолим на Свети Георги да оправи нещата.
23
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нямат пари ли, ами да отделят малко от парите, които получават за коронарографии дето ги правят за щяло и нещяло. Да намалят малко от комисионните на инвазивните кардиолози и да оправят и другите клиники.
22
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези доктори са истински войници на фронта. Жал ми е, че след толкова учене и усилия, желание да помогнеш трябва да минаваш през всичко това, защото няма финансиране:(
21
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма пари за болницата, ама за автопарка на докторите има.
20
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
бърза помощ кара пацинетите винаги в тази болница, избор няма. един пример> пациента е опериран, раната загноява, не му сменят превръзката три дни, той им се оплаква, те му казват ти да мълчиш не си лекар, раната продължава да се влошава, цяла сутрин се моли на сестрата да извика лекарката. тя не идва. идват роднините и след заплахи за идването на телевизиите, лекарката благоволява да се появи, арогантна и нагла. Цитат: Tова тук не e магазин да искаш, тук ще се молиш!
19
4
 
27
 
! Отговори
rea преди 5 години
Такава е обстановката в тази болница, стари матраци и легла, които са от откриването на болницата. но хигиената е ужасна, по пода се търкалят спринцовки, бинтове и други ***, това е зараза. хората отиват там да се лекуват, а шкафчето до леглото първо е разбито после е ужасно мръсно. санитарките взимат по 20 лева за да сменят памперса на пациент или просто да го наглеждат дали е жив. защото лекар има само сутрин в 8 и Край. После го викат само да констатира настъпилата смърт.
18
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
всичко си го заслужавамекато се оставяме на крадливи гереберасти така ще е
17
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
първо осигурихме пари за мюфтийствата и след 30 години разбрахме че сладките приказки дето ни ги разправяха за да си разтурим държава та са си измислицитова дето го пише умника за личните лекари и болници в англия го знам от личен опит още от 92 година - ама доверчимвия българин не вярваше сега получихте каквото искате- и като гледам някой се радва и обяснява че така трябвало да бъде- нещастна страна със щастлив народ- и даслушате оня с каунестата глава цв цв и банкянския папуас
16
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Естествено, че няма да има пари за лечение. Нали си направихме, сгради, накупихме си служебни автомобили и разширени щатове за здравни каси, какво значение има, че българският гражданин е болен и трябва да се лекува. Ако осигуровките отиваха по сметка на всеки идентифицирана с неговото ЕГН, нямаше да има корупция и търговия със здраве.
15
5
 
17
 
! Отговори
Продължение преди 5 години
Проблемът е че системата е напълно разкапана дезорганизирана и се краде здраво. Говори се за сестри. Изключително ниско са заплатени много малко катоа излизащите от МУ са неквалифицирани и безхаберни.Младите лекари се сблъскват с шуробаджанащина и отвратително отношение от страна на старите. Бързо губят мотивация. Или заминават или се превръщат в хищници виждащи в пациентите само портфейлите
14
19
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като говорите за това че се плащали осигуровки. Осъзнавате ли че в зап Европа осигуровките са в пъти над това което плащаме и пак в една Британия с личния можеш да се видиш след седмица и то ако си наистина сериозно болен. Масово хората плащат допълнителни осигуровки.Няма как да се очаква същото ниво на здравеопазване при много по-малко пари
13
2
 
24
 
! Отговори
Lil преди 5 години
Такива са условията в повечето държавни болници. В неврологията в ИСУЛ е като филм на ужасите. По 5 човека в стая, на възглавници пълни с парчета дунапрен и дюшеци на десетки години. Храната - кетъринг, само при миризмата ми се повръщаше. 2 сестри на повече от 20 човека може би. И за такова качество осигуровки плащаме. Отврат!
12
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не ви остава нищо друго освен да пожелаете на здравния министър и на племеника му успешно лечение в това отделение, може да добавите и тези "лечители" с по 15 апартамента и 50-60 милки влог!
11
5
 
25
 
! Отговори
реалист преди 5 години
Мюфтийството има значение за нац. ни сигурност, но болниците, не !!!
10
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Основните болници във всички цивилизовани държави са собственост и се издържат от вероизповеданията. Защо опростиха данъците а мюфтийството болница ли имат и лекуват безплатно бедни там ?
9
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
приоритет за лекарите са заплатите ,а не болните...шефовете на болници са милионери...а на фона на заплатите в България лекарите никак не са зле...освен това противоречиво е нивото им на компетентност...