Туристическият бранш: Младите бягат, няма работници изобщо

Трябва държавата да се намеси, смятат хотелиери
Обновена: 17 мар 2019 11:44 | 17 мар 2019 11:44,
340
Туристическият бранш: Младите бягат, няма работници изобщо
Снимка: BulFoto архив

Преди началото на активния туристически сезон хотелиерите и ресторантьорите отново са изправени пред стар проблем - наемането на квалифициран персонал, съобщава БНТ.

Още по темата

"Всяка година става все по-трудно. Липса на кадри изобщо, не на квалифицирани кадри, а изобщо на кадри. Всички млади хора бягат. Най-добре проблемът с образованието и квалификацията се решава, когато държавата се намеси, когато има държавна политика", твърди хотелиерът Атанас Карагеоргиев.

Сериозен недостиг има на сервитьори, бармани и готвачи. Основно изискване към персонала е средно или висше образование, както и владеене на чужд език, предимно английски, руски или немски.

"Работодателите проявяват гъвкавост по отношение набирането на хора. По-скоро са склонни и търсят хора, които имат готовност за работа, имат готовност за учене и проявяват лоялност. Свидетели сме, че и в последните години заплащането има минимален ръст нагоре. Постепенно работодателите свикнаха с идеята, че трябва да дадат малко повече пари, за да си запазят кадрите.", казва Божидар Михайлов,  директор на Регионална служба по заетостта - Варна.

За предстоящия сезон хотелиерите по Черноморието отново ще привличат сезонни работници от Украйна, Беларус и Молдова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


340
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
274
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой още им работи на тия?????
273
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да се намеси държавата за бг бизнесмени те означава държавата да осигури жилища и транспорт за сметка на нашите данъци за виетнамци, украинци, молдовци.
272
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Основно изискване към персонала е средно или висше образование, както и владеене на чужд език, предимно английски, руски или немски.....Хахахахаххахахахахахаххахахахахахахаххахахахахаххаах
271
0
 
9
 
! Отговори
бях там преди 5 години
ходил съм на работа по Черноморието. За 650лв бях пиколо, рецепция, често и камериер...20 неща в едно за тези пари! Мазните собственици втълпяваха на персонала че е мързелив и че трябва да се постарае повече! Често хора от персонала напускаха по средата на работния ден! Но на ония не им дремеше, идваха други балъци и работа се вършеше почти за без пари! Нищо не се е променило! Да изкарваш милиони и да хвърляш стотинки на персонала! Сами са си виновни!
270
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По хотелите в курортите ни са много лоши условия за работа. При грешки почват да те глобяват, живееш в някакви мази с още 5-6 или повече човека заедно, ниски заплати, лоша храна за персонала, психичноболни шефове, които те държат винаги по-малко на работа.... И защо да работи човек в България?
269
0
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
бг бизнесмени, когато си оправят бизнес климата и бизнесполитиката към работниците, може и да има кандидати за работа. дотогава да си бачкат сами за жълти стотинки.
268
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще бягат ами.При такава съсипваща политика само се строят магистрали и никой не мисли за икономиката.Дори и инвеститорите бягат.Питайте управляващите дали биха работили за тези пари на морето.
267
2
 
16
 
! Отговори
до 282 преди 5 години
До АнонименНикой не бяга от българите, напротив - всяка година тук се организират интервюта за камериерки и рецепционисти за Австрия, Германия и Франция! Работим добре, но за добри пари!
266
0
 
19
 
! Отговори
ABC преди 5 години
До ХотелиерАми работи си сам тогава заедно с жена ти! Децата ти да работят като камериерки, не да карат коли по 100-200 хил. лева... Ама нали е по-лесно да се правят на тузарчета, пък чуждите деца да ти слугуват!?
265
16
 
2
 
! Отговори
Икономист преди 5 години
При тоя ръст на икономиката е нормално кадрите ни да се ценят. Това 600-700 лв за неквалифициран труд е много добра заплата. Като стандарт се равнява на около 4000 евро в Германия. За какво говорим?!
264
14
 
3
 
! Отговори
Ангел преди 5 години
В Щатите е същото каквото се случва тука .Американците не искат да работят в техния туристически сектор заради смешни заплати по 4000-6000$и 15 часовия работен ден .Бизнеса до известен период работише с американци но в крайна сметка им писна на исканията .Намалиха заплатите на 3000$ и започнаха да работят с Българи и Източно Европейци .Това съветвам и хотелиерите .Внасяйте работна ръка без да ви пука !
263
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българите си заслужават съдбата! По света, като чуят за българин и бягат надалеч. Сбогом българи! Света ще е по-добро място без вас.
262
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По статистика българите са изчезваща нация, така че това е нормално да няма кой да работи.
261
15
 
7
 
! Отговори
Хотелиер преди 5 години
Вие млади хора искате да продадете труда си на добра за вас цена .Аз искам да го купя на добра за мен цена .Това е пазара на труда и той е справедлив .Тук обаче се получава следното ....Аз не мога да платя исканата от вас цена заради държавен рекет ,беднички туристи и алчни туроператори .Бъдете сигурни ,че искам повече от вас да давам по 2000 на камериерка .Но просто държавата само ни вреди !!!Ок нямате проблеми .Ние ще фалираме .Да видим тогава кой ще плаща данъци в тая държава!!!
260
6
 
11
 
! Отговори
до 266 преди 5 години
До Турски ятаганТи си гледай Турция и султана Ердоган и не коментирай България!Ако не ти харесва тук................пътя и за Истанбул или Анкара и при султана Ердоган!
259
0
 
25
 
! Отговори
ха..........ха преди 5 години
Алчните БГ-работодатели нямат наяждане (вкл. и в туристическия бизнес).................не ви е виновна държавата, селяни прости с милионите.....................искате роби, да ви бачкат за без пари................няма такъв филм вече, или плащайте нормални заплати, или фалирайте!!! И милиони да имате.............пак си оставате прости и *** ***, да не обиждам честните и почтени хора в селата!
258
0
 
24
 
! Отговори
М преди 5 години
До ХотелиерКаква наглост от тебе пък, ти какво, аз или ти имаш нужда от мен ?Аз нямам нужда от тебе лятото, бе .Няма да работя, но на село имам прехраната си, органична храна и ракия,Спя до обяд, чист въздух, безстресов живот, кеф ти риба, лов, зажаднела "лачена чанта", тежести, футбол, интернет, коли, мотори, приятели, роднини, родители, без кредити.Верно ли си мислиш, че ще ми даваш 35 лв на ден за да съм роб за 12-14 часа, преди данъци и осигуровки ???
257
9
 
9
 
! Отговори
Благо преди 5 години
Когато един мъдър човек преди време ви каза да си мълчим за шута в главата на камериерката за да не ядосаме шведите вие му скочихте. Сега ще сърбате попарата на Рагин. Той ви го предрече.
256
0
 
19
 
! Отговори
Фостатааааа преди 5 години
Темата е безмислена, само *** може да повтаря едно и също действие и да чака различен резултат.Даже помня, в един хотел *** удържаше от обсл. персонал, процентно всички липси (откраднато, счупено, изпито, изядено), ама разписки не се показваха и инвертаризация не се правеше публично.
255
1
 
9
 
! Отговори
ВРЕМЕ РАЗДЕЛНО преди 5 години
Тази територия е завладяна от вътрешен БКП вирус, с външна намеса и не за първи път я губим. Понеже ни обраха и съсипаха отиваме да съберем сили и ресурси по света. Като отмине ара.бско- аф.ро нашествие и измете сга.нта тук в помощ ще са ни и след 100 -200 г. ще се дойдат внуците да си търсят земите може би..