Туристическият бранш: Младите бягат, няма работници изобщо

Трябва държавата да се намеси, смятат хотелиери
Обновена: 17 мар 2019 11:44 | 17 мар 2019 11:44, Павел Гълъбов
340
Туристическият бранш: Младите бягат, няма работници изобщо
Снимка: BulFoto архив

Преди началото на активния туристически сезон хотелиерите и ресторантьорите отново са изправени пред стар проблем - наемането на квалифициран персонал, съобщава БНТ.

Още по темата

"Всяка година става все по-трудно. Липса на кадри изобщо, не на квалифицирани кадри, а изобщо на кадри. Всички млади хора бягат. Най-добре проблемът с образованието и квалификацията се решава, когато държавата се намеси, когато има държавна политика", твърди хотелиерът Атанас Карагеоргиев.

Сериозен недостиг има на сервитьори, бармани и готвачи. Основно изискване към персонала е средно или висше образование, както и владеене на чужд език, предимно английски, руски или немски.

"Работодателите проявяват гъвкавост по отношение набирането на хора. По-скоро са склонни и търсят хора, които имат готовност за работа, имат готовност за учене и проявяват лоялност. Свидетели сме, че и в последните години заплащането има минимален ръст нагоре. Постепенно работодателите свикнаха с идеята, че трябва да дадат малко повече пари, за да си запазят кадрите.", казва Божидар Михайлов,  директор на Регионална служба по заетостта - Варна.

За предстоящия сезон хотелиерите по Черноморието отново ще привличат сезонни работници от Украйна, Беларус и Молдова.


340
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
284
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кой още им работи на тия?????
283
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да се намеси държавата за бг бизнесмени те означава държавата да осигури жилища и транспорт за сметка на нашите данъци за виетнамци, украинци, молдовци.
282
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Основно изискване към персонала е средно или висше образование, както и владеене на чужд език, предимно английски, руски или немски.....Хахахахаххахахахахахаххахахахахахахаххахахахахаххаах
281
0
 
7
 
! Отговори
бях там преди 1 месец
ходил съм на работа по Черноморието. За 650лв бях пиколо, рецепция, често и камериер...20 неща в едно за тези пари! Мазните собственици втълпяваха на персонала че е мързелив и че трябва да се постарае повече! Често хора от персонала напускаха по средата на работния ден! Но на ония не им дремеше, идваха други балъци и работа се вършеше почти за без пари! Нищо не се е променило! Да изкарваш милиони и да хвърляш стотинки на персонала! Сами са си виновни!
280
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По хотелите в курортите ни са много лоши условия за работа. При грешки почват да те глобяват, живееш в някакви мази с още 5-6 или повече човека заедно, ниски заплати, лоша храна за персонала, психичноболни шефове, които те държат винаги по-малко на работа.... И защо да работи човек в България?
279
0
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
бг бизнесмени, когато си оправят бизнес климата и бизнесполитиката към работниците, може и да има кандидати за работа. дотогава да си бачкат сами за жълти стотинки.
278
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще бягат ами.При такава съсипваща политика само се строят магистрали и никой не мисли за икономиката.Дори и инвеститорите бягат.Питайте управляващите дали биха работили за тези пари на морето.
277
2
 
14
 
! Отговори
до 282 преди 1 месец
До Анонимен

Никой не бяга от българите, напротив - всяка година тук се организират интервюта за камериерки и рецепционисти за Австрия, Германия и Франция! Работим добре, но за добри пари!
276
0
 
17
 
! Отговори
ABC преди 1 месец
До Хотелиер
Ами работи си сам тогава заедно с жена ти! Децата ти да работят като камериерки, не да карат коли по 100-200 хил. лева... Ама нали е по-лесно да се правят на тузарчета, пък чуждите деца да ти слугуват!?
275
15
 
2
 
! Отговори
Икономист преди 1 месец
При тоя ръст на икономиката е нормално кадрите ни да се ценят. Това 600-700 лв за неквалифициран труд е много добра заплата. Като стандарт се равнява на около 4000 евро в Германия. За какво говорим?!
274
13
 
3
 
! Отговори
Ангел преди 1 месец
В Щатите е същото каквото се случва тука .Американците не искат да работят в техния туристически сектор заради смешни заплати по 4000-6000$и 15 часовия работен ден .Бизнеса до известен период работише с американци но в крайна сметка им писна на исканията .Намалиха заплатите на 3000$ и започнаха да работят с Българи и Източно Европейци .Това съветвам и хотелиерите .Внасяйте работна ръка без да ви пука !
273
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Българите си заслужават съдбата!
По света, като чуят за българин и бягат надалеч. Сбогом българи! Света ще е по-добро място без вас.
272
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По статистика българите са изчезваща нация, така че това е нормално да няма кой да работи.
271
14
 
7
 
! Отговори
Хотелиер преди 1 месец
Вие млади хора искате да продадете труда си на добра за вас цена .Аз искам да го купя на добра за мен цена .Това е пазара на труда и той е справедлив .Тук обаче се получава следното ....Аз не мога да платя исканата от вас цена заради държавен рекет ,беднички туристи и алчни туроператори .Бъдете сигурни ,че искам повече от вас да давам по 2000 на камериерка .Но просто държавата само ни вреди !!!Ок нямате проблеми .Ние ще фалираме .Да видим тогава кой ще плаща данъци в тая държава!!!
270
5
 
11
 
! Отговори
до 266 преди 1 месец
До Турски ятаган
Ти си гледай Турция и султана Ердоган и не коментирай България!
Ако не ти харесва тук................пътя и за Истанбул или Анкара и при султана Ердоган!
269
0
 
23
 
! Отговори
ха..........ха преди 1 месец
Алчните БГ-работодатели нямат наяждане (вкл. и в туристическия бизнес).................не ви е виновна държавата, селяни прости с милионите.....................искате роби, да ви бачкат за без пари................няма такъв филм вече, или плащайте нормални заплати, или фалирайте!!!
И милиони да имате.............пак си оставате прости и тъпи ***, да не обиждам честните и почтени хора в селата!
268
0
 
22
 
! Отговори
М преди 1 месец
До Хотелиер
Каква наглост от тебе пък, ти какво, аз или ти имаш нужда от мен ?
Аз нямам нужда от тебе лятото, бе .
Няма да работя, но на село имам прехраната си, органична храна и ракия,
Спя до обяд, чист въздух, безстресов живот, кеф ти риба, лов, зажаднела "лачена чанта", тежести, футбол, интернет, коли, мотори, приятели, роднини, родители, без кредити.
Верно ли си мислиш, че ще ми даваш 35 лв на ден за да съм роб за 12-14 часа, преди данъци и осигуровки ???
267
8
 
9
 
! Отговори
Благо преди 1 месец
Когато един мъдър човек преди време ви каза да си мълчим за шута в главата на камериерката за да не ядосаме шведите вие му скочихте. Сега ще сърбате попарата на Рагин. Той ви го предрече.
266
0
 
17
 
! Отговори
Фостатааааа преди 1 месец
Темата е безмислена, само иди0т може да повтаря едно и също действие и да чака различен резултат.
Даже помня, в един хотел ГАНЮ удържаше от обсл. персонал, процентно всички липси (откраднато, счупено, изпито, изядено), ама разписки не се показваха и инвертаризация не се правеше публично.
265
0
 
9
 
! Отговори
ВРЕМЕ РАЗДЕЛНО преди 1 месец
Тази територия е завладяна от вътрешен
БКП вирус, с външна намеса и не за първи път я губим. Понеже ни обраха и съсипаха отиваме да съберем сили и ресурси по света. Като отмине ара.бско- аф.ро нашествие и измете сга.нта тук в помощ ще са ни и след 100 -200 г. ще се дойдат внуците да си търсят земите може би..