Не плащаш такса за входа? Готвят санкции срещу неизрядните съседи

Има идея общините да събират дължимите такси за входа с данъците
Обновена: 19 мар 2019 10:47 | 19 мар 2019 07:00, Александър Попов
186
Не плащаш такса за входа? Готвят санкции срещу неизрядните съседи
Снимка: Булфото, архив

Граждани предлагат редица идеи как да намалеят неизрядните съседи в блоковете. Неплатените такси за общите части на входа да се събират с местните данъци и такси гласи едно от предложенията, залегнали в предстоящите промени в Закона за етажната собственост.

"Огромен е интересът на обществото към промените, които в момента изработваме за подобряване на управлението на етажната собственост", каза Гергана Благиева, директор на дирекция "Жилищна политика" в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, пред bTV.

Граждани искат санкции срещу неизрядни съседи, част от парите, дължими и неплатени към етажната собственост, може да да се подават към общината, която да ги събира в последствие заедно с местните данъци и такси, каза Благиева.

До 15 април се събират предложения, които ще бъдат обсъждани за включване към новите текстове на закона.

В момента собствениците на имоти имат повече права отколкото задължения и е много трудно налагането на санкция към собственик, който не изпълнява решенията на общото събрание в етажната собственост и който не плаща дължимите такси за управление и поддръжка на общите части в сградата. Затова се предлага завишаване на задълженията на собствениците и увеличаване правата на общото събрание за санкции към неизрядните собственици. Ефектът, който търсим, е изпълнението и контролът за изпълнение на правилата за управление и поддръжка на общите части в сградата да се повиши, както и да се повиши ангажираността към собствеността. Освен към жилището, трябва да се полага необходимата грижа и към общите части, които са дял от всяко жилище, обясни Благиева.

Имало предложения да отпаднат таксите за асансьор за живеещите на първи и втори етаж, но това по думите на експерта не е добро решение. Защото по същата логика живеещите на първия етаж трябва да бъдат изключени от поддръжката на покрива, но той е обща част и средствата за него се дължат от всички живущи.

"Затова ще търсим механизъм за по-справедливо разпределение на таксите в зависимост от етажа и дела в общата собственост", каза още Гергана Благиева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя закон е с цел повишаване на данъчната тежест върху живущите в апартаменти. При нас всеки месец събират какви ли не такси, сумите изобщо не са малко. Чувствам се като на квартира, все едно всеки месец плащам наем на хазайката. Сякаш не живея в собствен дом.
134
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
132Ейт ая солидарност е ужасна! Добре че не се налага, да живея в панел.
133
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 134"Кадрите" са добре дошли, ама общаците за ква са?
132
1
 
14
 
! Отговори
Toi преди 5 години
Това в София няма да се оправи никога! Хората фатално изпростяха! Аз живея в един вход, в който съседите са меко казано трагични. Може да стъпват на стълбището в ***, но няма да дадат 1 лв, за да се подобрят нещата. Законът за етажна собственост, може с пълно основание да бъде премахнат от законодателството на държавата.
131
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Jokoмного провинциалисти налазиха големите градове--изгони ге бе, кво чакаш! дай направо да ти дадат нотариалните актове, тама ТИ ше плащаш апаратаментчето, и да си ходят по селата....да не се окаже после, че на 20, ами над 30% ще са НЕобитаемите жилища в "великата" софия и ше има още по-голям рев, че "няма кадри!"навинак ли си да пробваме този експеримент в действие?
130
2
 
1
 
! Отговори
Спирачка преди 5 години
До Joko Внимание ***
129
0
 
10
 
! Отговори
Екатерина преди 5 години
До Анонимен Не! Първи етаж не плащат абонамент за асансьор. Но плащат солидарно с всички , според процента собственост основен ремонт на асансьора , ако се наложи. Асаснсьора е част от общата собственост ,но тези които са на първи и втори етаж не го ползват и няма защо да плащат абонамент. Ако обаче втори етаж поискат да го ползват ,те започват да си плащат и то всички апартаменти на етажа ,не само поискалия . Случва се при инвалиди или майка с бебешка количка.
128
4
 
14
 
! Отговори
Joko преди 5 години
Генезисът напроблема със събирнето на съответните такси за общите части: асансьор, осветление, ремонт напокрив и други е, че много провинциалисти налазиха големите градове. Преди са живяли по нивите и лозята. Те не могат да приемат, че има нещо общо за което трябва ВСИЧКИ да се грижат !
127
1
 
11
 
! Отговори
Екатерина преди 5 години
Има едно такова правило: Незнанието на Закона не е оправдание! Прочетете законите. Погледнете свързаните правилници и наредби. Ако се затруднявате ,има приемен ден във всяка Община. Влизате при юриста на Общината и питате. Той ще ви обясни и помогне. Не може да се палите , ама нищо да не правите , за да не си нарушите рахата и кефа... То затова никой не иска да е домоуправител или касиер. На две години се избира домоуправител и се регистрира в Общината с копие от протокола на ОС ,за да има права
126
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Въпрос - Никога не съм живял в панелка, но си спомяням, че някога имах познати от такива сгради.Та - Плащат ли още такса "асансьор" на първия етаж?
125
0
 
4
 
! Отговори
Екатерина преди 5 години
До До:Екатерина - Съветвам ви да отделите време и да прочетет ЗУЕС. Една част от изложените от вас проблеми не са обект на този закон! Както разбирате от статията става дума за промени и предложения ,само за ЗУЕС. Фирмите ,училища и други във жилищните входове са към Закона за собствеността. Когато се обсъждат промени там ,тогава пишете предложение до Министерството ууреждащо допитване.
124
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сабрети са у кръчмата, сиднети, сипети си една ракойка и са разбирети кат маже! АААА! Койтутуй вашту! Ша ми викати бирници и унез от убщината!СИкриР ВА!
123
0
 
3
 
! Отговори
Екатерина преди 5 години
До До:Екатерина Хм ,изреждате проблеми ,но те имат различно естество. Улиците и климатиците са на собственици на апартаменти. Прави се общо събрание и се решава проблема между собствениците. Да , опира до пари. И затова са тези предложени промени ,да се събират по- лесно ,без дела точещи се години. Тротоарите са собственост на Общината. Гонете тях с жалби или нека входа участва в проект. В София има такъв - "Зелена София" . Отпускат се до 3000 лева за подобрения около входа,тротоари пейки цветя
122
4
 
4
 
! Отговори
Екатерина преди 5 години
До До Екатерина Има от години в ЗУЕС ,начини да отстраните ,вече със 75% собственост на гласувалите , за три години собственици ,които не спазват решенията на ОС на ЕС ,които нарушават вътрешния правилник или не плащат. Общината винаги съдейства! Да разправия е и то голяма. Затова хората се дърпат и не смеят да си търсят правата. Никой обаче няма да го направи вместо тях. Държавата не е длъжна да се меси в междусъседски отношения.
121
0
 
3
 
! Отговори
Екатерина преди 5 години
До ЗАЩО? Подава се жалба до Общината от живущите. Добре е да направите подписка и да приложите протокол от събрание на етажната собственост. После с отговора на Общината ,занасяте всичко на прокурор. Наказанията за присвояване на обща собственост не са по ЗУЕС. Между другото често се среща същото при мазетата. Заграждат или слагат нова метална врата по средата на коридора. Мазето се води и бункер при война и е абсолютно забранено присвояването на части от него.
120
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аре по тихо че ще ме изгонят
119
1
 
4
 
! Отговори
До:119 преди 5 години
С репресии и конфликти не става, а за равнопоставеност в БГ пред закона?Добрата дума врати отваря, пред умните хора.Относно с претендиращите за "умност" - няма оправия с подобен род хора, излишно хабене на нерви и време.Не че няма да спечелите при бъдещи конфликтни ситуации, но въпросът е на КАКВА ЦЕНА.Има равни, но има и "по-равни" пред Закона, особено в БГ.БГ не е като др. държави, в които видях президенти и депутати в Затвора."В Рим като римляните" - златно правило :)
118
2
 
8
 
! Отговори
До Екатерина преди 5 години
Те първото, което не са направили е да защитят по Конституция здравната среда на хората в жилищните сгради. Да няма офиси, кръчми, болници в тях.Наблъскали частни кабинети, кръчми и болници в жилищни сгради и то по два-три етажа, които обединени, и с отделен вход не плащат асансьор, ток, брой хора. Канализациите са общи и отдушниците, че може да плъзнат епидемии, в общините не им пука.Наркомански център за лечение бяха отворили в жилищна сграда.Хората пропищяха.
117
2
 
10
 
! Отговори
ЗАЩО? преди 5 години
МОЯТ СЪСЕД ПРИСВОИ 15 кв.м.БАЛКОН,ПРЕМЕСТИ РАДИАТОРИТЕ-СЕГА АПАРТАМЕНТЪТ МУ Е 60 (по документи)+15 кв.м.ДОБАВАВЕНИ = 75 кв.мТОИ ПОЛЗВА 75 кв.м.ЖИЛИЩИЩЕ(+25%)-А ПЛАЩА ДАНЪЦИ,СГРАДНА МОЩНОСТ И т.н. ЗА ЖИЛИЩЕ ОТ 60кв.м.КОЙ ДОПЛАЩА ЗА НЕГО?ИЛИ КАКТО ВИНАГИ: РАЗДЕЛЕНИ НА "ПРОСТИ" И НА "ТАРИКАТИ""ЗАКОННИ ТАРИКАТИ" СА МНОГОПРЕДИ ДА СЕ ПРОМЕНЯТ ЗАКОНОВИ РАЗПОРЕДБИ Е НЕОБХОДИМО ДА СЕ РЕШАТ ЕЛЕМЕНТАРНИ ОСНОВНИ НЕЩА-А ЗА ТЯХ СЕ МЪЛЧИ-ТЕ СА "ЗАКОННИ"ВИЕ СЪГЛАСНИ ЛИ СТЕ ДА ПЛАЩАТЕ ?
116
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ели, наистина ли си толкова наивна, за да мислиш, че проблеми трупани с десетилетия се решават със събиране на "ракийка и салата"? Мислиш ли, че може да има дух на разбирателство между 20-30-50 собственика на имоти в най-бедната държава в ЕС?За почистването и поддръжката трябва да се приложи принудителна мярка. Видя се, че доброволната не финкционира.