Спец прокуратурата подхвана и кмета на Червен бряг

Данаил Вълов е разследван за нарушение при обществена поръчка
20 мар 2019 09:00, Александър Попов
47
Спец прокуратурата подхвана и кмета на Червен бряг
Снимка: община Червен бряг

Специализираната прокуратура започна разследване срещу кмета на Червен бряг. Образувано е досъдебно производство срещу Данаил Вълов, съобщиха от прокуратурата.

Оперативно-издирвателните действия са възложени на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Наказателното производство е започнало по материали, изпратени от Агенцията за държавна и финансова инспекция (АДФИ) и след журналистическо разследване на "Господари на ефира", излъчено на 7 май 2018 г.

Установено е, че Вълов е нарушил задълженията си като длъжностно лице и възложител на обществени поръчки по програмата "Топъл обяд". Тази програма е финансирана по Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане и съфинансирана от Фонда за европейско подпомагане на нуждаещи се лица. Стойността й е 229 106, 22 лв. с ДДС.

През април 2017 г. община Червен бряг обявява обществена поръчка за две позиции - "Приготвяне и доставяне на храна "топъл обяд" в Червен бряг" и "Приготвяне и доставяне на храна "топъл обяд" в Койнаре".

Документи подали три фирми, отговарящи на условията на обществената поръчка. На базата на критерий "най-ниска цена" е отговаряла фирмата "М.-П." ЕАД, София. Но вместо да сключи договор със спечелилата фирма и да обезпечи безвъзмездното изхранване на социално слаби в община Червен бряг, Данаил Вълов е прекратил обществената поръчка на 16 май 2017 г.

Целта му е била да облагодетелства другите две фирми, които са печелили обществени поръчки със същия предмет през предходната година.

Данаил Вълов спечели изборите за кмет на Червен бряг като независим кандидат, той е начело на общината за втори мандат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
5
 
29
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
Съмнявам се, обаче, че това, с кметовете, напоследък, е някакъв кризисен ПР на правителството. Помните ли репортаха за асфалтирането на улиците в един град в Северозапада? Дето една софийска фирма ги беше асфалтирала? Мислите ли, че имаше някакви последствия? Всяко чудо за 3 дни, кучето си лае, кервана си върви, комисионните от далаверите отиват където трябва, даже и нагоре по веригата, а народът мисли, че тези ПР акции са истина и ще има осъдени и с конфискувано имущество, едва ли не....
7
1
 
27
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
Всички кметове са за разследване, особено тези, които са вече 4-ти мандат, почнали от млад депутат на конгрес на БКП, осъмнали на другия ден като осъзнати СДС-ари, и от обикновени учители по истори, изстреляни до върховете, а от обикновена панелка-сега имат имоти у нас а и вероятно навън, спечелени честно само с една кметска заплата.Сраснали са с местните мафиоти и олигарси в престъпна симбиоза, но са се научили добре документално да прикриват далаверите си, зад лъскава външност.
6
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България 99 % от кметовете има за какво да ги разследват. Дали умишлено или от грешки все са в нарушения.
5
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чакаме разследване на всички кметове в силистренски окръг
4
5
 
32
 
! Отговори
НИК преди 5 години
Значи за този кмет за 200000 лв. има екшън, камери, полиция, претърсвания и други подобни, а за Рейзито за 2 000 000лв му повдигат обвинение без екшън, полиция и камери. Има една малка подробност - кмета на Червен бряг е бил избран на този пост, като независим, а Панайот Рейзи, като наш кмет от ГРОБ.
3
1
 
26
 
! Отговори
С нетърпение преди 5 години
Чакаме разследване и на кмета на Плевен !
2
5
 
33
 
! Отговори
Мене преди 5 години
Евтин предизборен ПР. Пак се занимават с дребните риби, че по-лесно. А мафиотите и измамниците системно нарушават законите и застрашават живота на другите, но са недосегаеми.
1
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
постановка, лов на вещици