Ново решение с ТЕЛК-овете: Точките, според възрастта

Промените - приети на първо заседание на Националния съвет
Обновена: 22 мар 2019 11:20 | 22 мар 2019 07:10, Петя Славова
20
Ново решение с ТЕЛК-овете: Точките, според възрастта
Снимка: архив, Булфото

Формулярите за помощи от държавата, които хората с увреждания ще попълват от 1 април, ще бъдат разделени на три възрастови групи. Те са от 0 до 12 години, от 12 до 18 години и над 18 години. Тези промени в проекта на методика на извършване на индивидуална оценка на потребностите от подкрепата на хората с увреждане бяха приети по време на първото заседание на Националния съвет на хората с увреждания.

Още по темата

Сборът точки, които дадено лице има към отделните въпроси, ще се умножава по съответния коефициент зависимо от това към коя възрастова група принадлежи. Към всеки въпрос ще имат и уточняващи подвъпроси. Сборът от точките от коефициентите ще служи за изчисляването на броя часове лична помощ, които може да получи един инвалид. "Считаме, че оценката ще бъде по-обективна по отношение на основното, за което тя ще бъде предназначена – определяне на личната помощ и по-конкретно на часовете асистентска подкрепа за тези хора с увреждания, които са правоимащи", заяви социалният министър Бисер Петков след заседанието, цитиран от "Монитор". Той допълни, че спрямо закона за личната помощ за първите 2 години от прилагането му хората с увреждания над 90% и децата с над 50% с право на чужда помощ са правоимащите.

С промените се опростява и работата на социалния работник при попълването на формуляра за самооценка. Ако едно лице е заявило потребност от лична помощ, то тогава социалният работник, който е водещ за съответния случай, ще попълва само определени части, свързани с тази потребност.

Социалният министър уточни, че след 3 месеца от прилагането на методиката ще бъде направена оценка на въздействието и да бъдат извършени корекции, ако е необходимо.

По време на заседанието Съвета не подкрепил работа по проекта за прилагане на Закона за хората с увреждания, обясни неговият председател вицепремиерът Томислав Дончев. Бисер Петков обясни, че не бил постигнат консенсус какъв да е размерът на закупената продукцията от работодателите на фирми, които не могат да наемат хора с увреждания. Тяхното предложението било да е в размера на една минимална работна заплата, докато от Национално представителните организации на хората с увреждания искали да бъдат три работни заплати.


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Написаното е пълна боза !
14
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нищо не разбрах от тази новина.
Единственото, което е ясно е, че пак ще ни прецакат.
13
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Останаха ли работещи хора в нашата България?
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Има ги в сайта на МТСГ, направо си пише, че помощта е от 22 лв. до 198,36 лв. Това са суми, отделно от пенсията. Пенсията е от НОИ, а помощта е от Социални грижи. Не е малко помощта. Преди години нямаше такива неща.
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма значение как се нарича, 198 лв. е помощта към пенсията. Т.е. е бившата интеграционна добавка, сега я наричат помощ. Във фейсбук има група Национална мрежа за хора с увреждания. Точно днес там една майка пита за тази помощ, но я е нарекла добавка.И е писала, че 930 лв. получава в момента.
10
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Пешо
И ромите са жертва. За герб ще гласуват държавните служители и облагодетелствените от обществени поръчки, с две думи тия от далаверата.
9
0
 
4
 
! Отговори
До 8 преди 1 месец
Не говори глупости, 198 лв е пенсията/помощта, а не добавка.
8
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Значи чета вчера за някаква нова добавка, за хора със стаж е 84 лв, а за без стаж 198 лв. Бива ли такава несправедливост? По какво мързеливецът е по-висш от лежащия с инсулт, неподвижен с памперси човек, който цял живот е работил в завод за тази държава? Затова не трябва да има пенсии, както в Япония. Как може минималната пенсия за стаж да е 207 лв.? Вижте обявите за работа - също ниски нетни заплати. По-ниски от пенсията на деца с увреждания. Откъде има за тях,а за заплати за работещите хора-не
7
2
 
35
 
! Отговори
Няма управия ! преди 1 месец
ПЪЛЕН ХАОС и БЕЗСИЛИЕ ! В администрациите са назначени приятели и роднини до 9-то коляно събрани от нивите и лозята. НИЩО НЕ ОЧАКВАЙТЕ ОТ ТЯХ. ТЕ ТОЛКОВА МОГАТ !
6
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Другарю Борисов комунисте мой !!!
Има ли нещо да направихте вие , както ТРЯБВА ???!!!
Вчера променихте и просотиите за пенсиониране !!!!
5
1
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо намесват всичко останало там където не трябва? Каква е разликата между тежко болен възрастен и тежкоболно дете? После какво следва ще му броят плочките в банята и ще мерят разстоянието до спирката ли? Аман от висши чиновнички, които мислят пълни глупости, за да си оправдаят заплатите. Нито една истинска реформа само шикалкавени и бюрюкратични тъпотии.
4
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ми тя герб си е ромска партия ,я ги вижте има ли един дето не е кафяв?
3
11
 
50
 
! Отговори
Пешо преди 1 месец
Ако всички не застанем срещу ГЕРБ , ромите ще гласуват за тях и тогава ще сме тотално погубени.Да не го допускаме.
2
1
 
36
 
! Отговори
До 1 преди 1 месец
Те не останаха, повечето ги изгониха, а другите измряха...
1
6
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
герб никога няма да се лиши доброволно от избирателите си.