Държавата глоби родители, неваксинирали децата си

Написани са още 112 акта, глобата е в размер на 50 лв.
29 мар 2019 10:00, Петя Славова
43
Държавата глоби родители, неваксинирали децата си
Снимка: архив, Reuters

Родители, неваксинирали децата си се сдобиха с общо 112 акта от регионалните здравни инспекции. Резултатът е от общо 16 000 проверки в цялата страна, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Санкциите са общо 5600 лева, уточниха от ведомството и конкретизираха, че за такова нарушение предвидената глоба е в размер на 50 лева, предаде "Монитор". От там съобщиха, че има санкционирани и лични лекари, които са пропуснали да сложат ваксини на пациентите си, но не пожелаха да съобщят точния им брой.

Един от малкото санкционирани лекари е джипи от Шумен. Той е получил наказателно постановление за 100 лева, защото не е представил отчет за проведените имунизации.

Според общопрактикуващи лекари, въпреки активността на т.нар. антиваксъри в социалните мрежи и ожесточените дискусии за или против ваксините, родителите масово водят децата за имунизации.

Главният секретар на Регионалната здравна инспекция в Шумен д-р Илияна Лозанова съобщи, че за периода 2013-2018 година са съставени 6 акта на родители, които не са осигурили провеждането на задължителни имунизации на децата си. И по шестте са издадени наказателни постановления на обща стойност 300 лева. Четири от случаите са от миналата година.

Един болен от инфекциозно заболяване може да зарази и разболее 95% от хората наоколо, ако те не са ваксинирани, коментира необходимостта от ваксините главният държавен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Той посочи, че по последни данни на МЗ има 51 случая на морбили. Те са в областите Благоевград – 40 човека, София-град – 7, София-област – 3, и Варна – 1 случай. По думите му най-много, 24 на брой, са децата между една и четири години. Други десет са бебета под една година, които все още не са навършили необходимите 13 месеца, за да бъдат ваксинирани. Шест от заболелите са деца между пет и девет години, две са между десет и четиринадесет, има и трима тийнейджъри. С морбили са се инфектирали двама на възраст между тридесет и пет и тридесет и девет години и един над 40 години.

Главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев определи като спекулация информациите, че ваксините често дават нежелани странични резултати.

Показателно е, че при 2 млн. и 200 хил. ваксинации през 2018 г. са съобщени едва 108 нежелани реакции. Повечето от тях са преходни – леко повишаване на температурата, зачервяване и подуване около мястото на убождането с иглата, уточни той. По думите му спирането на детските помощи при липса на имунизации не работи добре. Ефектът от него бил само година-две.

Причината е, че бележка за ваксина се изисква веднъж годишно. Ако детето е във възрастта 1-2 години, когато се правят най-много имунизации, то може да не ги изпълни и въпреки това да има бележката. Той уточни, че ще предложат срокът да е 3 или 6 месеца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
2
 
3
 
! Отговори
БГ преди 5 години
Какво да си сложа на децата си-фалшивите ваксини ,внесени от Москов ли.
39
9
 
9
 
! Отговори
23 преди 5 години
Антиваксърите са неграмотни хора, които застрашават живота на деца, за мен това са хора потенциални убийци
38
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Властите са виновни за случващото се. Начело на здравеопазването нямаше ли хора, които допуснаха приложението на мръсни ваксини. Знаещи хора разпространиха това в обществото. Хората се наплашиха и се отдръпнаха. Сега може нещата да са се подобрили. Обаче подозрението остава и всички се гледат на криво защото престъпни хора опорочиха доброто дело. Кой ще върне умрелите от гробищата?
37
12
 
8
 
! Отговори
Гошо преди 5 години
До MarinСтегни си дъските, че ти хлопат. Или сигурно и ти вярваш на една майка антиваксърка, която обясняваше как отишла да ваксинира детето си от морбили, ама то хванало варицела и видиш ли ваксините не само, че не работят, но и разболяват децата. Ей това е нивото на антиваксърите, че и по-зле. Това, че си станал родител не ти дава право да убиеш детето си с безхаберие. Разберете го най-после
36
8
 
2
 
! Отговори
O,SANCTA SIMPLICITAS преди 5 години
Абе ГРАЖДАНИНО,ти съвсем не си в час бе ! Ти явно си от тези които смятат че земята е плоска и такова животно ,като жирафа НЕМА. Боже 21ви век сме не 16ти!!!!Поне се ограмоти ,информирай какво и кога е имунизация и РЕимунизация. за да не ставаш смешен.....БЦЖ на дванайсетата година?????,явно ти липсват не само имунизации.
35
2
 
7
 
! Отговори
До 27-Гражданин преди 5 години
До Гражданин Какви 12 години бе юнак ,ти на колко си ?Сега е същото ,я си свери знанията със ,,Имунизационният календар". Почват се веднага след раждането.Ей какво поколение сте вие бе .Ако си на години пък е срамота да не знаеш.
34
7
 
10
 
! Отговори
вгз преди 5 години
26, имаш много елементарно мислене. Обществото се е развило, защото е използвало откритото и разработено от предходните поколения и го е надграждало. Така следващите поколения не е трябвало да преоткриват огъня, колелото, топлата вода.В медицината дългите години неуморна работа по превенция на определени заболявания, които са били бич за обществото в предни периоди, са успели да обединят знанията и уменията във ваксини, които покриват първоначално едно, а после - по няколко заболявания.
33
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 18Данните за Сърбия са от тяхното Министерство на здравето. Това са само случаи с морбили проверени от Института по вирусология "Торлак". Населението на Сърбия е 7 млн, съпоставимо с българското. Болните през 2018 година са били повече от 2000, умрели 14, оцеляли с увреда на мозъка над 100.А ти евтин червен *** освен празни лозунги нещо ще кажеш ли?
32
9
 
11
 
! Отговори
Нямам думи преди 5 години
Антиваксър на протест опъва от цигарката си и обяснява какви отрови били ваксините. Това е като пиян шофьор по време на ПТП да ти обяснява колко е виновна пътната обстановка. Толкоз по темата.
31
6
 
13
 
! Отговори
Marin преди 5 години
До Гошо. Жоре, моля не обиждай. Ти като си овца, това не ваши за всички ни. Всеки има право сам да избира. А и ваксинираните деца стават преносители на болестта през инкубационният период! Така, че не обиждай. Почети, помисли и после пиши. Умник!
30
15
 
9
 
! Отговори
Гошо преди 5 години
Накои доста *** родители антиваксъри явно не осъзнават, че подлагат живота на детето си на риск и то огромен. Ама после като се тръшне с някаква болест, която е можело да се предотврати и реват без да осъзнават своята отговорност. Да си родител не е лесна работа и трябва да си достатъчно отговорен, за да станеш такъв
29
1
 
15
 
! Отговори
пффф преди 5 години
Като гледам май няма проблем. 0,7% неваксинирани. Или само се вдига шум или имаме документални измами.
28
3
 
0
 
! Отговори
До gg-15 преди 5 години
В момента се мислиш за безсмъртен дечко.Явно си още голобрад и пъпчив-многознайко.Моли се да не те стига теб и ако някога имаш семейство и си още с този мозък.Е,човек или еволюира или деградира ,изборът е твой,но за сега не вървиш по много прав път.То е нормално за възраста ти ,но...животът ще ти покаже рано или късно и другото си лице!
27
4
 
10
 
! Отговори
Гражданин преди 5 години
до Възрастен,само обаче да се вметне, че хората носещи белег на рамото правеха тази ваксина на по 12 години! А сега още след раждане инжектират децата с хиляди неща... има голяма разлика м/у новородено и дете с изграден имунитет и имунна система!
26
10
 
12
 
! Отговори
Гражданин преди 5 години
Аз пък не мога да разбера какво се намесват ваксъри антиваксъри политически неща фирминза ваксини и тн. .. Не ви е лесно... Става въпрос за едни ваксини на деца инвсеки би трябвало сам да прецениндали да ваксинира детето си или не... в нормалните държави така стоят нещата, ваксините са по желание, и знам, че някой хора сега ще ми заобясняват как било тук и там но няма нужда, живял съм на достатъчно места за да знам как е в повечето държави. Нали си ваксинирате децата какво ви пречат другите?
25
10
 
14
 
! Отговори
Възрастен преди 5 години
Всеки нормален СЪВРЕМЕНЕН човек се ваксинира - хепатит,БЦЖ/против туберкулоза/, поиомиелит,Морбили паротит ,рубеола. ДИФТЕТКОК,нашето по старо поколение носи на горната част на лявата ръка белег от имунизацията срещу смъртоносната едра шарка и тя изчезна.Сега поради неваксиниране, почнаха да се връщат,туберкулоза, морбили ,детски паралич/пази боже/,болести които ги бяхме забравили. Ако човек обича децата си ще ги ваксинира с задължителните ваксини,а който вярва че може без,ще пати рано или късно
24
0
 
9
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
И - проблемът с ваксините вече е решен...
23
0
 
12
 
! Отговори
До 15 преди 5 години
Дано написаното от теб да е със сърказъм, иначе в противен случай е жалко да чуеш човек, който смята, че изкуственото мляко е по-добро от естественото. Ествественото мляко може да е бабина дивотия, според толкова много млади родители, но видиш ли - всички сте израснали с кърма и кисело мляко и никак не сте се обезводнили, и видиш ли пък сте и пораснали.. Нямам думи..
22
16
 
7
 
! Отговори
Хаха преди 5 години
В цяла Западна Европа е доказана връзка между антиваксиналните движения и зелените партии, които настояват за пристигането на все повече и повече мигранти от Африка в ЕВропа. Замислете се.
21
1
 
10
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Ами тия от гетата дето не е много ясно положението с родителите как ги ваксинират и евентуално глобяват