Преместихте ли стрелките? Ред е на лятното часово време

На 26 октомври отново сменяме стрелките с час назад
31 мар 2019 08:00, Петя Славова
40
Преместихте ли стрелките? Ред е на лятното часово време
Снимка: pexels.com

Днес, 31 март, в 3.00 ч. след полунощ трябваше да преместим стрелките на часовниците си с час напред. Така преминахме към лятното часово време, което ще продължи до 26 октомври, когато пак ще върнем стрелките на часовниците и ще се пригодим за зимното часово време.

Това ще е последният път, когато местим стрелките. За първи път в България се въвежда лятно часово време през 1979 г., а в Европа това става през 1916 г. Смяната на зимното с лятно часово време е започнала преди 100 години, за да се пести електроенергия и енергоносители, но и да се използва повече светлата част на деня.
 
Лятното часово време дава възможност да оползотворим по-добре дневната светлина, защото се получава съвпадане на часовете от светлата част на денонощието и активните часове за работа и училище, предаде "Монитор".
 
В последните години дебатът за местенето на стрелките е на дневен ред и в Европейския парламент (ЕП). Само преди дни евродепутатите подкрепиха предложението на Европейската комисия смяната на часовото време да бъде прекратена, като дадоха време на държавите членки да се синхронизират до 2021 г., а не както комисията първоначално предложи това да стане през 2019-а.

До 1 април 2020 г. страните членки трябва да уведомят Еврокомисията кое време избират - лятното или стандартното, популярно като зимно часово време. ЕК си запазва правото,  ако има проблеми и държавите не са успели да се синхронизират, директивата да бъде отложена или отменена.
 
Ако дадена страна избере лятното часово време, това означава, че последно ще сменя стрелките през март 2021 г. А ако се избере зимното, означава, че стрелките ще се местят за последно през октомври с.г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
2
 
! Отговори
Емо преди 5 години
Това е олицетворение на човешката простотия. само г.лупак може да си мисли, че с административна мярка може да удължи деня, за сметка на недоспиването и разстройването на човешкия организъм. Но лятното време е предпочитано от ***, който отива на работа към 10, тръгва си 16-16.30, после до посреднощ използва дневната светлина по най-удачния начин - в кръчмата
29
4
 
4
 
! Отговори
Злобен преди 5 години
НЯМА ЛЯТНО НЯМА ЗИМНО. ВРЕМЕТО Е САМО ЕДНО АСТРОНОМИЧЕСКОТО , РЕАЛНОТО ИЛИ ТАКА НАРЕЧЕНОТО ЗИМНО ЧАСОВО ВРЕМЕ. ПОЛОЖЕНИЕТО НА ЗЕМЯТА СПРЯМО СЛЪНЦЕТО ОПРЕДЕЛЯ ЧАСА. КОГО ЛЪЖЕМ, СЛЪНЦЕТО, ЗЕМЯТА, ЖИВОТНИТЕ ЛЪЖЕМ САМО СЕБЕ СИ. МОЖЕМ ЛИ ДА НАКАРАМЕ ПЕТЕЛА ДА ПЕЕ ИДИН ЧАС ПО-РАНО. СМЕШНИ РАБОТИ ОТ ХИЛЯДОЛЕТИЯ ТУК ПО ТЕЗИ ГЕОГРАВСКИ ШИРИНИ ГЕНЕТИЧНО НИ Е ЗАЛОЖЕНО АСТРОНОМИЧЕСКОТО, РЕАЛНОТО ЧАСОВО ВРЕМЕ. ГОСПОДА МИНИСТРИ НЕ ВЛИЗАЙТЕ в ИСТОРИЯТА С ГЛУПАВО РЕШЕНИЕ. ВЪРНЕТЕ АСТРОНОМИЧЕСКОТО РЕАЛНОТО ВРЕМЕ
28
1
 
5
 
! Отговори
Колю Джамбаза преди 5 години
Спрете с овехтели изрази като "преместваме стрелките" и "живакът удари".. Това са остарели неща като телефона с шайба.
27
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва да сте луди, за да искате да остане лятното часово време... Или на вас не ви се налага да ставате в 5 часа сутринта за работа ! А ?Явно повечето в БГ са на частна работа и си вдигат гъзовете в 10:00 ч. преди обед...!
26
8
 
19
 
! Отговори
Работещ преди 5 години
Трябва да сте луди, за да искате да остане лятното часово време... Или на вас не ви се налага да ставате в 5 часа сутринта за работа ! А ?!Явно повечето в БГ са на държавна работа и си вдигат гъзовете в 10:00 ч. преди обед...!
25
21
 
8
 
! Отговори
Петър преди 5 години
Дано да остане завинаги лятното.
24
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никакви стрелки не местя шеф съм на 25 човека и съм им казал, никакво местемне на стрелките продължаваме по астрономическото време а не по на меките китки времето.
23
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Писна ми лятото да ставам в 5 часа, вместо в нормалното 6 часа, за да отида на работа.
22
4
 
14
 
! Отговори
чудя се преди 5 години
До сега беше лесно, зимата- астрономическо, лятото- туристическо. Та от 2021г., как ще се посреща Нова Година, като още не е дошла, ако остане лятното време?
21
3
 
6
 
! Отговори
без стрелки преди 5 години
Не местя стрелки. Имам два часовника с един час разлика и винаги зная точното време.
20
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак недоспиванеГ,а,д,н,я,р,и
19
10
 
6
 
! Отговори
Така е .. преди 5 години
Важно е всичка членки на ЕС да бъдат с едно време. Иначе анархия.
18
1
 
6
 
! Отговори
Сп??нс !? преди 5 години
И есенъс няма ли да ги местим , и идния март?? Нали за 2021 казаха че ще се решава.
17
2
 
19
 
! Отговори
666 преди 5 години
Аз моя го изместих. Часовника де.
16
2
 
32
 
! Отговори
star преди 5 години
Помня първата смяна на времето.Бях 20 годишен студент първокурсник- млад,хубав и влюбен. Сега,40 г по-късно съм стар,грозен,болен и разлюбен.Така че младежи,решавайте вие за времето-то е ваше,на нас дъртаците вече не ни пука.
15
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Изразът "преместваме стрелките" е овехтял."--------------------------Отгоре на всичко в началото ни съобщават, че "Това ще е последният път, когато местим стрелките.", а в края съвсем ни объркват с последния абзац.
14
22
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лятното часово време е като всенароден празник!Никой дебел политик или евродупедавец да не смее да го пипа че ще му запари на едно място!
13
2
 
27
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 5 години
Преместил съм кво треба
12
1
 
20
 
! Отговори
x преди 5 години
единствено на ръчния механичен часовник ги преместих, всичко друго се намести само
11
0
 
30
 
! Отговори
Кой преди 5 години
Алоо, пишещия, нещо не си си доспал! Хем днес за последно местим стрелките, хем па през 2021 ще е за последно... така като гледам лемурите от ЕК, може да го протакат и до 2031..