Страх в Габрово – роми пращат децата си при българи

Семействата не искат дори да замръкнат на улицата
Обновена: 14 апр 2019 12:17 | 14 апр 2019 07:45, Нели Христова
296
Страх в Габрово – роми пращат децата си при българи
Снимка: БТА

Размириците в Габрово накараха ромските фамилии да се страхуват за децата си, съобщават от

"24 часа". Много семейства пращат наследниците си при приятели българи, за да не пострадат. Повече от тях не искат дори да замръкнат на улицата.

Още по темата

“Сега ще дойде моята шефка да ми прибере децата у тях, защото имаме притеснения. Не сме направили нещо лошо, но има протести - ще чупят, ще правят. Имаме 6 деца, живеем с баща ми, майка ми и брат ми.

Хората имат право да протестират, обаче заради едни роми защо трябва да страдат и други. Всички ни слагат под един знаменател - неграмотни. Но не всички са неграмотни, аз съм завършил средно образование, работя, не чакаме на социални помощи, всичко си плащаме, дори и къщата си е наша”, обяснява Иван Димитров. Неговата фамилия е може би най-старата в Габрово. Той е потомък на първите роми в града - баба Божана и дядо Дико.

Но след събитията от последните дни, Иван не ходи на работа, нито съпругата му. Признават, че хората вече ги гледат по различен начин.

“Жандармерията сега е тук, а утре ще дойдат да ни запалят. Къде да тръгнем - като шумкари по горите ли? А децата? Няма заради други хора да си напускаме града и да бягаме”, казва жената на Иван - Зюмбюла.

56-годишният Васил Иванов вече е потърпевш от ескалиралото напрежение в града. Къщата му е потрошена в първата нощ на бунта. Казва, че е пръснал при роднини 28-те си внучета като овце, а със синовете обикаля по улиците. “Като стане тъмно, заминавам да се крия, не мога да спя спокойно. Юрганите запалиха. Полицаите хвърлиха вода да не изгори къщата. В 3 часа дойде жандармерията. Как да спя, цяла нощ на пътя съм стоял”, разказва мъжът, който работи в БКС в града. Циганите, които имат приятели българи и досега са живели заедно с тях в мир, казват, че такова нещо в Габрово не е било.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


296
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
150
4
 
57
 
! Отговори
Непозната преди 5 години
Ромите нарочно драматизират толкова. Те са тези, от които обикновения гражданин трябва да се страхува.
149
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Турчина 148Прав си, има много български граждани, които са в чужбина, защото вече са се научили как да издоят социалните служби там и да карат безпроблемен живот на помощи. Но повечето от тези български граждани са от ромски произход. Вярно е, че има и други, но те са малко. Българинът винаги се е стремил да осигури децата си и да си заработи стаж за трудова пенсия. Изключенията са малко.
148
2
 
12
 
! Отговори
ЪхЪ преди 5 години
До Питър Ами *** ти да личуваш герберасти като искаш. И не, тази не са ни последния проблем, те са първия и най-важния проблем.
147
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бегайте от България в ЕС и не се връщайте.
146
2
 
30
 
! Отговори
Много правиленВъпрос преди 5 години
задава по-долу Пенсионерът (163) - каква е файдата от тези 28 внучета? Колко деца е създал този ром, какво дават и какво получават от тази държава?Нека свестните роми да си отговорят първо на този въпрос. Уважаваме онези от тях, които сами си поемат издръжката и не създават проблеми. Но какво да кажем за огромната маса, която може и да не върши престъпления, но създава толкова деца, колкото НЕ МОЖГЕ да изхрани със свои сили и по този начин ни изнудва да плащаме за издръжката им.
145
0
 
41
 
! Отговори
Shark преди 5 години
Каква е целта на това писание? Ясно е каква, да ни накара да изпитаме жал и да ни внушава чувство за вина. Айде няма нужда, не постигате целта си, напротив. Оня 28 внучета ще има, 100% са раждали по на 13-14 г и са чакали на помощи. Търтеи са те, а нали знаете какво се случва с търтеите??!!
144
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами те ,децата им , са всеки ден при нас - българите , кога р..о..м се е грижил за собствените си деца , като пишете фейк статии ,си мислите ,че заблуждавате някого
143
2
 
42
 
! Отговори
Пенсионер преди 5 години
28 внучета ????? И колко деца? И каква е файдата от толкова народ? Какво дават и какво получават от тази държава?
142
26
 
20
 
! Отговори
Питър преди 5 години
Много бързо забравихме за на Цвинокио апартаментите.Схемата е отработена и действа добре. Тия хора по площадите да ходят да линчуват герберасти, *** са последният ни проблем
141
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** при цялата си интелектуална невинност дали вярва, че това поръчково матерялче ще предизвика съпричастност към наглите индобългари?По-скоро обратното...
140
1
 
43
 
! Отговори
за ВИКИ НАПРЕД ! преди 5 години
На всяко действие - обратно противодействие. Всеки ден ! НЕ САМО В ГАБРОВО - ИСКАМ ЕФЕКТИВНА ПРИСЪДА ЗАТВОР В ГАБРОВО ЗА ТРИМАТА , ЕФЕКТИВНА ПРИСЪДА ЗАТВОР ЗА ВОЙВОДИНОВО , ДОЖИВОТЕН ЗАТВОР БЕЗ ПРАВО НА ПОМИЛВАНЕ ВЪВ РУСЕ ! НЯМА ЛИ ГИ ПРОТЕСТИТЕ ДА ПРОДЪЛЖАВАТ ! Не на условните присъди ! Оставка на главният прокурор заради всички тези гафове ! ПРОМЯНА В ЗАКОНА !!!!! Не може да кажеш - признавам се за виновен а всички доказателства да са против теб и да отърваваш доживотен затвор в Русе !
139
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Време е навсякъде да стане като в Габрово.В тази страна управляващите мислят само за апартаменти , яхти и Фалкони.И как да ни свалят по две кожи от гърба.За да ги дадат на .След като заграбят първо за себе си. Време е.
138
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Уж нямало гето,нямаше махала на роми в града както писаха,а сега,че има потомци на първите роми заселили се в града сякаш са ромеи от време оно антично де ама от кое кат ромеите дошли най-накрая щом са с туй име значи,че преди се е появил Рома как полис и около него група с туй название,а тия роми дет сега ни задължават да им викаме са самозванци щот роми не е равно на ромеи,а царете ни са си титулизирали за целта върховенството над назоваващите се по големина групи народи,но роми няма сред тях.
137
3
 
46
 
! Отговори
чарли преди 5 години
28 внучета,кой ли ги храни и облича ?
136
1
 
20
 
! Отговори
Хюго Бос до 154 преди 5 години
Отново ГЕРБЕрски призиви. да не сме се поддавали, да не сме се настройвали, да не сме се делели. НЕ, ОТ ТОВА ПЕЧЕЛИ САМО ГЕРБ, ЗАЩОТО ЩЕ СЕ ЗАМЕТЕ СЛУЧАЯТ И ЩЕ СИ СПАСЯТ ЕЛЕКТОРАТА. Вождът ти го каза- от 12 хил затворници, 11 хил са . Срещу кое да не се настройвам? Че ако няма ще сме относително спокойно общетсво? З атова ли да не се натсройвам срещу герберския електорат??
135
0
 
35
 
! Отговори
Rrr преди 5 години
Мдаааа количествените натрупвания водят до качествени промени....Да не всички роми са еднакви, но покрай сухото ще гори и мокрото.
134
2
 
25
 
! Отговори
Хххх преди 5 години
До Турчина 148Да на Запад има много хора живещи на социални....но в повечето случаи си длъжен да работиш и ако работиш за под минималния стандарт за живот получаваш помощи...ако си самотна майка можеш да живееш само на социални, но децата ти трябва да са на училище задължително, и а си направил няколко грешни стъпки и са ти ги отнели...няма ситуация при която не плащаш ток и вода и си живееш на гърба на държавата....
133
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой видя ли видеото от втората камера,ама не го показват,не им отърва.
132
23
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хора не се поддавайте на провокациите да се настройват едни български граждани срещу други!От това печелят политиците,но не политиците ще са наранени или в затвора,а обикновените хора,нацията не трябва да се дели,а ако някой престъпи закона,да се арестува и съди!
131
5
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цитат: "Казва, че е пръснал при роднини 28-те си внучета..." Положението ще продължава да се влошава. Гарантирано от ГЕРБ!