Страх в Габрово – роми пращат децата си при българи

Семействата не искат дори да замръкнат на улицата
Обновена: 14 апр 2019 12:17 | 14 апр 2019 07:45, Нели Христова
296
Страх в Габрово – роми пращат децата си при българи
Снимка: БТА

Размириците в Габрово накараха ромските фамилии да се страхуват за децата си, съобщават от

"24 часа". Много семейства пращат наследниците си при приятели българи, за да не пострадат. Повече от тях не искат дори да замръкнат на улицата.

Още по темата

“Сега ще дойде моята шефка да ми прибере децата у тях, защото имаме притеснения. Не сме направили нещо лошо, но има протести - ще чупят, ще правят. Имаме 6 деца, живеем с баща ми, майка ми и брат ми.

Хората имат право да протестират, обаче заради едни роми защо трябва да страдат и други. Всички ни слагат под един знаменател - неграмотни. Но не всички са неграмотни, аз съм завършил средно образование, работя, не чакаме на социални помощи, всичко си плащаме, дори и къщата си е наша”, обяснява Иван Димитров. Неговата фамилия е може би най-старата в Габрово. Той е потомък на първите роми в града - баба Божана и дядо Дико.

Но след събитията от последните дни, Иван не ходи на работа, нито съпругата му. Признават, че хората вече ги гледат по различен начин.

“Жандармерията сега е тук, а утре ще дойдат да ни запалят. Къде да тръгнем - като шумкари по горите ли? А децата? Няма заради други хора да си напускаме града и да бягаме”, казва жената на Иван - Зюмбюла.

56-годишният Васил Иванов вече е потърпевш от ескалиралото напрежение в града. Къщата му е потрошена в първата нощ на бунта. Казва, че е пръснал при роднини 28-те си внучета като овце, а със синовете обикаля по улиците. “Като стане тъмно, заминавам да се крия, не мога да спя спокойно. Юрганите запалиха. Полицаите хвърлиха вода да не изгори къщата. В 3 часа дойде жандармерията. Как да спя, цяла нощ на пътя съм стоял”, разказва мъжът, който работи в БКС в града. Циганите, които имат приятели българи и досега са живели заедно с тях в мир, казват, че такова нещо в Габрово не е било.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


296
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
10
 
15
 
! Отговори
Ками преди 5 години
В момента се раздухва проблема в Габрово, с цел да заметат имотните далавери на властващата мафия.
109
0
 
34
 
! Отговори
Хм преди 5 години
Без значение етноса , ако работиш и си плащаш сметките , ако спазваш закона и не го заобикаляш ,то от какво се страхуваш? Защо ще пращаш шестте о.О си деца по познати? Интересно , в семейството ми са с висше и уж добре платена работа , а с две деца са си разходи...
108
0
 
21
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 5 години
Предлагам да платим на Дарик радио- (защото те го правят за пари ) - ДА ОБЯВИ ГАБРОВО - за най добрият град за живеене !!
107
1
 
60
 
! Отговори
Некъф преди 5 години
Нека малко да усетят страха който изпитват старите хора по селата.
106
1
 
41
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 5 години
Това сваляне на щитовете и каските от страна на полицията -няма да е вечното решение- Рано или късно на побеснелите за СПРАВЕДЛИВОСТ И ЗАКОННОСТ ХОРА- ТОЗИ НОМЕР НЯМА ДА МИНЕ!Т ДОНЧЕВ СТАНА ЗА СМЯХ-МОЛЕШЕ СЕ А ПРОТЕСТИРАЩИТЕ МУ ВИКАХА ОСТАВКА И ***-Дончев викаше-Моля ви не рушете и не се бийте,А един от разгневените хора му отговори-НЕ КРАДИ!И за първи път Дончев разбра какво е хорското мнение за негпо и ГЕРБ! Беше попарен ! Ако бях на Габровци-трябваше всички заедно да му обърнат ГРЪБ!
105
0
 
17
 
! Отговори
ANTIKOMUNIST преди 5 години
До CAT.....ужас......всички потомци на 1 семейство.........
104
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Къде да тръгнем?"Тръгнете към Индия, откъдето са дошли прадедите ви! Никой няма да ви закача, винаги е топло и слънчево, всички са като вас, ще можете да се крадете и лъжете помежду си... Кеф!
103
0
 
62
 
! Отговори
БПФ преди 5 години
Нека видят как е !!! Десетки хиляди българи живеят в страх за себе си и за децата си - ама това за толерастите не е проблем май !!! Иначе съчувствам им - но за това да винят дивите си съплеменници, а не българите, на които вече им писна от ромови "културни особености".
102
0
 
58
 
! Отговори
Антон преди 5 години
С мирни протести не става, досега колко пъти имаше протести в разлчини граодве и резултат нулев. Историята с ромите трябва да се реже дълбоко до кокал. Всеки път ви призовават за кротък протест и резултата е видим - всичко продължава по старо му, а това че *** се притеснявали се пише с цел да буди съжаление. Някой вълнува ли се от страха на възрастните хора по селата, бити,грабени и убивани от същите изплашени ***.
101
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Дано един ден изкореним расизма от България."Ще го изкореним. С чистка.
100
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изгонете от Бг всички малцинства, които живеят тук от векове, че да ви заселят с мигранти. Те са цивилизовани, културни, образовани, ще учат и работят в чистотата и селското стопанство. Тях ще ги интегрирате. Няма да правят побоища.
99
0
 
39
 
! Отговори
ДртПрч преди 5 години
До163Не са на работа, защото днес е неделя. Какво лошо има хората да протестират срещу ромските изстъпления?
98
55
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вместо тия младите да са на работа, кой подьржа тия стачки кой изобщо седи зад тая незаконна расистка организация?
97
47
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бьлгария е расистка граблива дьржава която те кара да се чустваш без права и закони!
96
2
 
20
 
! Отговори
Шоп преди 5 години
Пускам сълза, две, хрипам...рев...жал ми е ... Напрво се дера от рев ..наоиням се оххх..... ..!!!
95
12
 
7
 
! Отговори
Изнервен преди 5 години
До 145. И като подадат оставка управляващите проблемите ще се решат ли? Нали и други са ни управлявали и проблемите са били и по-големи. Пак ли ви платиха, за да политизирате един сложен проблем.
94
2
 
51
 
! Отговори
CAT преди 5 години
28 внучета... Че кога ги направиха ?! 😊 Цял клас и отгоре.
93
25
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
русия продаде българия на турция!!! Доказателство за това е че нашите политици умишлено или не създават омраза или зближаване на роми и турци!!! Гледайте в ютуб 2023 год лозанския договор в който турция има право да иска своите земи. Историята се връща
92
32
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дано един ден изкореним расизма от България.Ако не го изкореним се отказвам от бг гражданството.
91
0
 
20
 
! Отговори
28 преди 5 години
28 0_о това за Гинес ли е... че така след 10 години те ще са 5 милиона... ко праим..