В БХК тревожни: В Габрово има расистко насилие

Организацията видя насилие срещу невинни
15 апр 2019 12:00,
346
В БХК тревожни: В Габрово има расистко насилие
Снимка: БулФото

Българският хелзинкски комитет изразява тревога от реакцията на властите на расисткото насилие, избухнало в рамките на протестите в Габрово. Това се казва в нарочно прессъобщение на правозащитната организация до медиите.

От организацията изразяват сериозни притеснения за начина, по който властите се справят със случая.

Още по темата
Според тях организирани групи мъже с маски и качулки, участващи в протестите, са вандализирали няколко къщи в обособената ромска махала, въпреки присъствието на жандармерия и полиция.

"Единственото общо между задържаните извършители на побоя от 7 април и обитателите на вандализираните от тълпи къщи в Габрово е, че са от ромски произход. Въпреки това нито един представител на властта не осъди това основано на етническата принадлежност насилие, нито го назова като такова. Напротив – вицепремиерът Каракачанов обясни, че случващото се е резултат от „незаконно настаняване“ на роми в града, а вицепремиерът Дончев оправда насилието с митологемата за колективни злоупотреби със социални помощи от страна на ромите като цяло" - твърдят от БХК.

От Комитета припомнят, че съгласно закона - расистките престъпления са насочени към всички представители на един етнос, дори те да не са непосредствени жертви на насилие. Този вид престъпления, твърдят от БХК, представляват по-голяма опасност за обществения ред от обикновените престъпления.

Българският хелзинкски комитет призовава властите да признаят и осъдят расисткото насилие срещу невинни хора, да преследват и санкционират според изискванията всеки, който е нарушил закона - независимо от етноса му.

"Толерирането и дори поощряването от най-висши държавни представители на саморазправа от една група граждани с друга е несъвместимо с принципите на правовата държава. То подклажда расистко насилие и поставя в риск собствеността, здравето и живота на мирни български граждани както ромски, така и с български етнически произход. Призоваваме представителите на изпълнителната власт и органите на досъдебното производство към спешни и адекватни на случващото се реакции, ръководени от закона, а не от политическия пиар." - завършва писмото на БХК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


346
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Такива организации пречат на интегрирането на ромите учат ги че имат само права, наемат им адвокати да съдят държавата в Страсбург и т.н.
49
3
 
40
 
! Отговори
Да, преди 5 години
и аз видях расистко насилие гледайки един запис от един магазин в Габрово преди около седмица...
48
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да те нападнат в гаража ти 6 *** роми и да те оберат като те заплашат и вземат 4000 лв. си е доброволно даване на пари и няма престъпление обърнах се към БХК които нищо не направиха за да ми защитят правата!!!Сега вече съм наи долен расист направиха ме такъв 6мата роми които ме обраха представяйки се за майстори на покриви
47
2
 
44
 
! Отговори
прави са преди 5 години
Расистко престъпление е трима роми по расистки подбуди да пребият човек на работа магазинер. И трябва да ги съдят за расизъм и хулиганство , а не да ги пускат ,като тези пребили войничето на Богоявление във Войводиново също по расистки причини и ислямски фундаментализъм.
46
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кога най-сетне ДАНС и прокуратура ще си свършат работата и ще тикнат всички терористи от БХК в затвора? Това са хора които разпространяват антидемократична идеология, терористи-сектанти подтикващи определени групи от обществото към социопатско поведение - докога ще търпим тази гавра?
45
3
 
26
 
! Отговори
БълХа К преди 5 години
Бял ли си, нямаш нито глас, нито права. Трай си и си плаща данъците. За останалото - търпи.
44
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Самото БХК е расистка организация
43
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия пак изпълзяха от дупките си да захлебят.
42
2
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ние българите сме дискриминирани в собствената си страна няма нито едно НПО, което да защитава нашите права, ние имаме само и единствено задължения.
41
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това което става в Габрово е правил турския башибозук над българското население преди 140 години !
40
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хелзинкски български комитет:В България има расистко насилие над мнозинството от две крадливи и недосегаеми малцинства! Кой ще защити почтеното българско мнозинство от насилието на малцинствата?Има кой да ги накаже или няма кой?
39
3
 
22
 
! Отговори
да преди 5 години
БХК го има, защото си плаща където трябва и на който трябва !!!какво мислите...че въпреки "волята" на властта тези си разиграват кончето ли:))))айде без наивни глупости:))БХК е толкова правозащитна организация, колкото и ДПС е турска партия- всичко е бизнес и пари !!!
38
3
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще гласувам за този, който премахне БХК и посестримите и НПО-то от България завинаги!
37
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде е Румен Радиомълчанието ?Защо се крие като Федотов ?
36
3
 
33
 
! Отговори
Кънчев преди 5 години
Има дискриминация в този сайт! Самосезиране моля! Думата "българин" не е цензурирана, но думата за определен етнос /според официалния речник на българския език/ е заменена със звездички ! Не трябва ли да бъдете последователни ?
35
3
 
35
 
! Отговори
Модерното преди 5 години
А какво мисли БХК за незаконните къщи на малцинствата???Защо българите плащат узаконявания, такси, ток, вода и застраховки, а малцинствата не???Това законно ли е?Правилно ли е социално слабите да купуват имоти без доказани доходи???Законите и задълженията еднакви ли са за всички?
34
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Расисткото насилие е отстрана на ромите това показват фактите. Те какво очакват да крадат, бият и убиват да строят незаконно, а българите да ги търпят и да им плащат помощите с данъците си докато родителите им живеят с 200 лв пенсия?
33
1
 
26
 
! Отговори
Муню преди 5 години
Гладът не заради това, че не можем да нахраним бедните, а заради това, че не можем да нахраним богатите.
32
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ми ако им стиска да ни екзитнат от ЕС за нсказание, ще им пратим кимурите бонус да си го обгрижват..
31
3
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички от т.н хелзински комитет да отидат за една година да живеят при *** братя роми. След това може да водим разговорите за дискриминация.